Fullblodsavel i Sverige

Det är givande att vara fullblodsuppfödare. På den här sidan kan du läsa om fullblodsavel i Sverige och vad det innebär att föda upp en galopphäst.

Det är en härlig känsla att se sitt föl växa upp till en fullfjädrad galopphäst och följa denne under hela karriären. Att få privilegiet att vara stolt uppfödare till en vinnare är också det en upplevelse i sig.

Fullblodsavel i Sverige

De allra flesta engelska fullblod avlas för att bli galopphästar. Ungefär hälften av hästarna som tävlar på svenska galoppbanor är uppfödda i Sverige. De andra hästarna är importerade från olika länder, framförallt Storbritannien, Irland, Frankrike, Tyskland och USA.

Fullblod används ofta för att förädla andra hästraser men då registreras avkommorna hos andra förbund. Endast renrasiga engelska fullblod kan registreras i vår stambok, Svensk stuteribok för fullblod.

I Sverige föds ungefär 200 fullblodsföl per år. De flesta är efter svenska hingstar. Ungefär 70 ston skickas utomlands för betäckning varje år. Inom fullblodsaveln är artificiell inseminering inte tillåten. Det innebär att man måste betäcka stoet på naturlig väg med den hingst man har valt.

Statistik

Statistik avel 2006-2020.pdf

Statistik hingstar 2019-2020.pdf

Föds tidigt

De flesta fullblodsföl föds i februari, mars, april eller maj. Då hästarna kan börja tävla redan som tvååringar strävar många uppfödare efter att fölen ska födas tidigt på året. På så sätt får de ett litet försprång mot andra hästar i samma årskull som är födda lite senare under våren. Det är därför ovanligt att fullblodsföl i juni eller senare.

De flesta fullblodsuppfödare säljer sina hästar som ettåringar på någon av de åringsauktioner som hålls under sensommaren eller hösten i Stockholm eller Danmark. Andra uppfödare väljer att behålla sina hästar under tävlingskarriären.

Bästa starten i livet

Den som har ansvar för att fullblodsfölet får den bästa tänkbara starten i livet är uppfödaren.

Att föda upp galopphästar kräver god kunskap. Det innebär val av goda föräldrar och rätt foder av bra kvalitet med en väl avvägd foderstat som är anpassad för unga och växande hästar. En annan sak att tänka på är förebyggande och eventuellt korrigerande vård av fölets hovar.

Det är viktigt att de unga hästarna får möjlighet att röra på sig under hela det första året, inte bara på sommarbetet. Då grundläggs smidighet, balans, hållbarhet och styrka. Det som gått förlorat under de första 18 månaderna kan sedan inte tas igen.

Det vilar också på uppfödaren att hantera unghästen mycket och väl, så att inridningen senare kan genomföras med ett minimum av bekymmer.

Vem är uppfödare

Formellt sett är uppfödaren den som äger moderstoet vid ett föls födelse, oavsett om den personen har deltagit praktiskt i själva uppfödandet. Detta kan vara bra att tänka på om man till exempel köper eller säljer ett dräktigt sto, så att försäljningsanmälan kommer in till Svensk Galopp i rätt tid.

Den registrerade uppfödaren får uppfödarpremier när hästen tävlar och prisplacerar sig. Dessutom finns det hästägarpremier som betalas ut till den som äger en svenskuppfödd häst. Det finns en populär Breeders' Trophy-serie dit hästarna anmäls som föl. I den serien tävlar nästan enbart hästar som är uppfödda i Skandinavien.

Kontakt

Om du är intresserad av att lära dig mer om fullblodsavel kan du kontakta Svenska Fullblodsavelsföreningen. På SFAF:s hemsida finns mer information och kontaktuppgifter.

Kontakt

Om du är intresserad av att lära dig mer om fullblodsavel kan du kontakta Svenska Fullblodsavelsföreningen. På SFAF:s hemsida finns mer information och kontaktuppgifter.

Fler sidor om avel och uppfödning

Tävling Bro19juni16-9-2 Amie Karlsson.jpg

Stamboken

Stamboken för engelska fullblod förs av Svensk Galopp. Stamboken kallas Svensk stuteribok för fullblod (SvSF).

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Avelshingstar

På de här sidorna finns information och praktiska råd för dig som äger en avelshingst eller som ska välja en hingst till ditt sto.

Stuteri DSC_0134 Amie Karlsson.JPG

Praktisk information för stoägare

Det finns flera saker att tänka på när du har ett avelssto eller om du planerar att köpa ett dräktigt sto. Här finns information om betäckning i Sverige och utomlands samt vad som gäller om du köper ett dräktigt sto utomlands.

Stuteri DSC_0678 Amie Karlsson.JPG

Hästens nationalitet

På den här sidan kan du läsa om hästens nationalitet och vad det innebär att en häst är svenskuppfödd.

AHK_2777 Amie Karlsson.jpg

Uppfödarpremier

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier.