Börja med uppfödning

Det är givande att vara fullblodsuppfödare. På den här sidan kan du läsa om vad det innebär att föda upp en galopphäst och hur du går till väga för att börja med uppfödning.

Har du ett galoppsto som inte längre ska tävla, eller är du intresserad av att köpa ett fullblodssto och föda upp en egen galopphäst? Det är en härlig känsla att se sitt föl växa upp till en fullfjädrad galopphäst och följa hästen under hela karriären.

Som uppfödare är man samtidigt del av en gemenskap där man möts på galoppbanorna och åringsauktionerna, samarbetar kring betäckningar i Sverige och utomlands, med mycket annat. För den som är ung i branschen är det en helt ny värld som öppnar sig när man pluggar härstamningar, går på auktioner och tittar på hingstar.

Vem är uppfödare

Du behöver inte ha en egen gård – eller över huvud taget kunna något om hästar – för att bli uppfödare. I själva verket bor flera av våra framgångsrika uppfödare mitt i storstäderna och har sina ston inhysta på ett stuteri, där både stoet och fölet får all omvårdnad de behöver

Formellt sett är uppfödaren den som äger moderstoet vid ett föls födelse, oavsett om den personen har deltagit praktiskt i själva uppfödandet. Detta kan vara bra att tänka på om man till exempel köper eller säljer ett dräktigt sto, så att försäljningsanmälan kommer in till Svensk Galopp i rätt tid.

Den registrerade uppfödaren får uppfödarpremier när hästen tävlar och prisplacerar sig. Dessutom finns det hästägarpremier som betalas ut till den som äger en svenskuppfödd häst. Det finns en populär Breeders' Trophy-serie dit hästarna anmäls som föl. I den serien tävlar nästan enbart hästar som är uppfödda i Skandinavien.

Kom igång som uppfödare

I videoreportaget "Att vara uppfödare" berättar Johan och Peter Björnson om hur de började som fullblodsuppfödare och ger tips till den som är intresserad av att föda upp galopphästar.

I spellistan Fokus på fullblodsavel på Youtube finns fler videoreportage om uppfödning.

Kontakt

Tveka inte att kontakta oss om du är nyfiken på fullblodsavel.

Monica Wolf
monica.wolf@svenskgalopp.se
08-466 86 79

Kontakt

Tveka inte att kontakta oss om du är nyfiken på fullblodsavel.

Monica Wolf
monica.wolf@svenskgalopp.se
08-466 86 79

Nyheter och artiklar om uppfödning

Filia Kalejs 1 sept 2021 i vinnarcirkeln kopia Filia Kalejs 1 sept 2021 i vinnarcirkeln kopia

På söndag kommer det välkända ekipaget Per-Anders Gråberg och Filia Kalejs ut på hemmabanan Jägersro Galopp. Där har de båda tävlat många gånger. Vid staketet kommer Malin Roth som vanligt att följa loppet – en tränare och uppfödare som brinner för hästar i allmänhet och galoppsporten i synnerhet. Läs mer

åring hos long.jpg åring hos long.jpg

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2022 snarast ska inrapporteras. Läs mer

Stuteri DSC_0796 Amie Karlsson.JPG Stuteri DSC_0796 Amie Karlsson.JPG

För att dela kunskap om avel av galopphästar har vi tagit fram nya utbildningsfilmer om fullblodsavel. De fyra filmerna finns att se på YouTube och här på svenskgalopp.se. Läs mer

Fler sidor om avel och uppfödning

Stuteri DSC_0796 Amie Karlsson.JPG

Fullblodsavel i Sverige

I Sverige föds varje år ungefär 150-200 engelska fullblod. På den här sidan kan du läsa om fullblodsavel i Sverige och hitta statistik om avel.

Tävling Bro19juni16-9-2 Amie Karlsson.jpg

Stamboken

Stamboken för engelska fullblod förs av Svensk Galopp. Stamboken kallas Svensk stuteribok för fullblod (SvSF).

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Avelshingstar

På de här sidorna finns information och praktiska råd för dig som äger en avelshingst eller som ska välja en hingst till ditt sto.

Stuteri DSC_0134 Amie Karlsson.JPG

Praktisk information för stoägare

Det finns flera saker att tänka på när du har ett avelssto eller om du planerar att köpa ett dräktigt sto. Här finns information om betäckning i Sverige och utomlands samt vad som gäller om du köper ett dräktigt sto utomlands.

Föl

Hästens nationalitet

På den här sidan kan du läsa om hästens nationalitet och vad det innebär att en häst är svenskuppfödd.

AHK_2777 Amie Karlsson.jpg

Uppfödarpremier

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier.

Föl AHK_1044-2

Artiklar och fakta om uppfödning

På den här sidan hittar du praktisk information för uppfödare och för dig som är nyfiken på fullblodsavel.