Börja med uppfödning

Det är givande att vara fullblodsuppfödare. På den här sidan kan du läsa om vad det innebär att föda upp en galopphäst och hur du går till väga för att börja med uppfödning.

Har du ett galoppsto som inte längre ska tävla, eller är du intresserad av att köpa ett fullblodssto och föda upp en egen galopphäst? Det är en härlig känsla att se sitt föl växa upp till en fullfjädrad galopphäst och följa hästen under hela karriären.

Föds tidigt

De flesta fullblodsföl föds i februari, mars, april eller maj. Då hästarna kan börja tävla redan som tvååringar strävar många uppfödare efter att fölen ska födas tidigt på året. På så sätt får de ett litet försprång mot andra hästar i samma årskull som är födda lite senare under våren. Det är därför ovanligt att fullblodsföl i juni eller senare.

De flesta fullblodsuppfödare säljer sina hästar som ettåringar på någon av de åringsauktioner som hålls under sensommaren eller hösten i Stockholm eller Danmark. Andra uppfödare väljer att behålla sina hästar under tävlingskarriären.

Bästa starten i livet

Den som har ansvar för att fullblodsfölet får den bästa tänkbara starten i livet är uppfödaren.

Att föda upp galopphästar kräver god kunskap. Det innebär val av goda föräldrar och rätt foder av bra kvalitet med en väl avvägd foderstat som är anpassad för unga och växande hästar. En annan sak att tänka på är förebyggande och eventuellt korrigerande vård av fölets hovar.

Det är viktigt att de unga hästarna får möjlighet att röra på sig under hela det första året, inte bara på sommarbetet. Då grundläggs smidighet, balans, hållbarhet och styrka. Det som gått förlorat under de första 18 månaderna kan sedan inte tas igen.

Det vilar också på uppfödaren att hantera unghästen mycket och väl, så att inridningen senare kan genomföras med ett minimum av bekymmer.

Vem är uppfödare

Formellt sett är uppfödaren den som äger moderstoet vid ett föls födelse, oavsett om den personen har deltagit praktiskt i själva uppfödandet. Detta kan vara bra att tänka på om man till exempel köper eller säljer ett dräktigt sto, så att försäljningsanmälan kommer in till Svensk Galopp i rätt tid.

Den registrerade uppfödaren får uppfödarpremier när hästen tävlar och prisplacerar sig. Dessutom finns det hästägarpremier som betalas ut till den som äger en svenskuppfödd häst. Det finns en populär Breeders' Trophy-serie dit hästarna anmäls som föl. I den serien tävlar nästan enbart hästar som är uppfödda i Skandinavien.

Nätverk för uppfödare

De flesta uppfödare är medlemmar i Svenska Fullblodsavelsföreningen. De hjälper dig gärna med information och praktiska tips om fullblodsuppfödning. På SFAF:s hemsida hittar du kontaktuppgifter.

Kom igång som uppfödare

I videoreportaget "Att vara uppfödare" berättar Johan och Peter Björnson om hur de började som fullblodsuppfödare och ger tips till den som är intresserad av att föda upp galopphästar.

I spellistan Fokus på fullblodsavel på Youtube finns fler videoreportage om uppfödning.

Kontakt

Tveka inte att kontakta oss om du är nyfiken på fullblodsavel.

Monica Wolf
monica.wolf@svenskgalopp.se
08-466 86 79

Kontakt

Tveka inte att kontakta oss om du är nyfiken på fullblodsavel.

Monica Wolf
monica.wolf@svenskgalopp.se
08-466 86 79

Nyheter och artiklar om uppfödning

Zawawi Racing DSC_0556.jpeg Zawawi Racing DSC_0556.jpeg

Lennart Reuterskiöld Jr och familjen Zawawi har under många år haft ett framgångsrikt samarbete och hästar som Peas And Carrots och Alcohuaz har tävlat i de välkända vita, röda och gröna färgerna. Gold Tyranny är för närvarande Zawawis stora flaggbärare och Waleed Zawawi kan nu ha handlat ytterligare en stjärna till stallet. Det handlar om en ettårig halvbror till årets Dansk Derby och Breeders’ Trophy Classic-vinnare Titannia. Läs mer

Mrs Loreen 2412.jpeg Mrs Loreen 2412.jpeg

Christer Schildt är på något sätt ”extra allt”. För ett drygt år sedan fick han Jockeyklubbens Förtjänstmärke och då beskrevs han som ”galoppaktivist”. Den benämningen passar väldigt bra. Men det är som uppfödare som vi tar ett snack med honom inför några riktigt viktiga dagar – söndagens tävlingar på Jägersro med en uppfödning i Jockeyklubbens Auktionslöpning och sen den svenska auktionen i Göteborg den första oktober. Läs mer

Föl 2022 Juniper Tree - Nastenka (Aussie Rules).jpeg Föl 2022 Juniper Tree - Nastenka (Aussie Rules).jpeg

6 september 2022 | Nyhet

Årets föl 2022: Del 3

Under våren och sommaren har uppfödare runt om i landet välkomnat nya föl till världen. Alla uppfödare som vill har kunnat skicka in bild och beskrivning på sina fullblodsföl. I en serie med artiklar presenterar vi alla fölbilder och här är den tredje (och förmodligen sista) delen i serien. Läs mer

Fler sidor om avel och uppfödning

Stuteri DSC_0796 Amie Karlsson.JPG

Fullblodsavel i Sverige

I Sverige föds varje år ungefär 200 engelska fullblod. På den här sidan kan du läsa om fullblodsavel i Sverige och hitta statistik om avel.

Tävling Bro19juni16-9-2 Amie Karlsson.jpg

Stamboken

Stamboken för engelska fullblod förs av Svensk Galopp. Stamboken kallas Svensk stuteribok för fullblod (SvSF).

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Avelshingstar

På de här sidorna finns information och praktiska råd för dig som äger en avelshingst eller som ska välja en hingst till ditt sto.

Stuteri DSC_0134 Amie Karlsson.JPG

Praktisk information för stoägare

Det finns flera saker att tänka på när du har ett avelssto eller om du planerar att köpa ett dräktigt sto. Här finns information om betäckning i Sverige och utomlands samt vad som gäller om du köper ett dräktigt sto utomlands.

Stuteri DSC_0678 Amie Karlsson.JPG

Hästens nationalitet

På den här sidan kan du läsa om hästens nationalitet och vad det innebär att en häst är svenskuppfödd.

AHK_2777 Amie Karlsson.jpg

Uppfödarpremier

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier.