Börja med uppfödning

Det är givande att vara fullblodsuppfödare. På den här sidan kan du läsa om vad det innebär att föda upp en galopphäst och hur du går till väga för att börja med uppfödning.

Har du ett galoppsto som inte längre ska tävla, eller är du intresserad av att köpa ett fullblodssto och föda upp en egen galopphäst? Det är en härlig känsla att se sitt föl växa upp till en fullfjädrad galopphäst och följa hästen under hela karriären.

Föds tidigt

De flesta fullblodsföl föds i februari, mars, april eller maj. Då hästarna kan börja tävla redan som tvååringar strävar många uppfödare efter att fölen ska födas tidigt på året. På så sätt får de ett litet försprång mot andra hästar i samma årskull som är födda lite senare under våren. Det är därför ovanligt att fullblodsföl i juni eller senare.

De flesta fullblodsuppfödare säljer sina hästar som ettåringar på någon av de åringsauktioner som hålls under sensommaren eller hösten i Stockholm eller Danmark. Andra uppfödare väljer att behålla sina hästar under tävlingskarriären.

Bästa starten i livet

Den som har ansvar för att fullblodsfölet får den bästa tänkbara starten i livet är uppfödaren.

Att föda upp galopphästar kräver god kunskap. Det innebär val av goda föräldrar och rätt foder av bra kvalitet med en väl avvägd foderstat som är anpassad för unga och växande hästar. En annan sak att tänka på är förebyggande och eventuellt korrigerande vård av fölets hovar.

Det är viktigt att de unga hästarna får möjlighet att röra på sig under hela det första året, inte bara på sommarbetet. Då grundläggs smidighet, balans, hållbarhet och styrka. Det som gått förlorat under de första 18 månaderna kan sedan inte tas igen.

Det vilar också på uppfödaren att hantera unghästen mycket och väl, så att inridningen senare kan genomföras med ett minimum av bekymmer.

Vem är uppfödare

Formellt sett är uppfödaren den som äger moderstoet vid ett föls födelse, oavsett om den personen har deltagit praktiskt i själva uppfödandet. Detta kan vara bra att tänka på om man till exempel köper eller säljer ett dräktigt sto, så att försäljningsanmälan kommer in till Svensk Galopp i rätt tid.

Den registrerade uppfödaren får uppfödarpremier när hästen tävlar och prisplacerar sig. Dessutom finns det hästägarpremier som betalas ut till den som äger en svenskuppfödd häst. Det finns en populär Breeders' Trophy-serie dit hästarna anmäls som föl. I den serien tävlar nästan enbart hästar som är uppfödda i Skandinavien.

Nätverk för uppfödare

De flesta uppfödare är medlemmar i Svenska Fullblodsavelsföreningen. De hjälper dig gärna med information och praktiska tips om fullblodsuppfödning. På SFAF:s hemsida hittar du kontaktuppgifter.

Kom igång som uppfödare

I videoreportaget "Att vara uppfödare" berättar Johan och Peter Björnson om hur de började som fullblodsuppfödare och ger tips till den som är intresserad av att föda upp galopphästar.

I spellistan Fokus på fullblodsavel på Youtube finns fler videoreportage om uppfödning.

Kontakt

Tveka inte att kontakta oss om du är nyfiken på fullblodsavel.

Monica Wolf
monica.wolf@svenskgalopp.se
08-466 86 79

Kontakt

Tveka inte att kontakta oss om du är nyfiken på fullblodsavel.

Monica Wolf
monica.wolf@svenskgalopp.se
08-466 86 79

Nyheter och artiklar om uppfödning

Nmr 41 400.000 b.jpeg Nmr 41 400.000 b.jpeg

Den svenska åringsauktionen har traditionsenligt ägt rum i Stockholm. I år tar arrangörerna SÅEF ett nytt grepp och bjuder in uppfödare, hästägare och galoppintresserade till auktion i Göteborg i oktober. Läs mer

CR Yaqzhaan 2072.jpeg CR Yaqzhaan 2072.jpeg

Marie Cederbom har varit med varje minut av CR Yaqzhaans liv, ja egentligen en stund innan också. Nu ska hennes ögonsten starta på Gärdet inför den jättestora och entusiastiska publiken på Nationaldagen och Marie törs knappt tänka på vad som händer om han skulle vinna. "Vinner han kommer jag att bryta ihop och börja gråta." Läs mer

i-SVHDTwP-X2.jpg i-SVHDTwP-X2.jpg

Så kom då äntligen dagen då Good Eye fick vinna på tysk mark efter flera lovvärda försök och som han gjorde det. Det blir en spännande fortsättning på säsongen om den här formen håller i sig. Läs mer

Fler sidor om avel och uppfödning

Stuteri DSC_0796 Amie Karlsson.JPG

Fullblodsavel i Sverige

I Sverige föds varje år ungefär 200 engelska fullblod. På den här sidan kan du läsa om fullblodsavel i Sverige och hitta statistik om avel.

Tävling Bro19juni16-9-2 Amie Karlsson.jpg

Stamboken

Stamboken för engelska fullblod förs av Svensk Galopp. Stamboken kallas Svensk stuteribok för fullblod (SvSF).

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Avelshingstar

På de här sidorna finns information och praktiska råd för dig som äger en avelshingst eller som ska välja en hingst till ditt sto.

Stuteri DSC_0134 Amie Karlsson.JPG

Praktisk information för stoägare

Det finns flera saker att tänka på när du har ett avelssto eller om du planerar att köpa ett dräktigt sto. Här finns information om betäckning i Sverige och utomlands samt vad som gäller om du köper ett dräktigt sto utomlands.

Stuteri DSC_0678 Amie Karlsson.JPG

Hästens nationalitet

På den här sidan kan du läsa om hästens nationalitet och vad det innebär att en häst är svenskuppfödd.

AHK_2777 Amie Karlsson.jpg

Uppfödarpremier

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier.