10 tips till dig som vill föda upp galopphästar

Är du intresserad av att börja med fullblodsavel? Här är 10 tips för dig som vill föda upp galopphästar!

1 - Klargör syftet med din uppfödning

Ska du sälja åringen eller behålla den och äga och/eller träna själv? För att en åring ska vara av kommersiellt värde behöver den vara efter en välkänd hingst och prepareras väl inför auktionen. Temperament är alltid viktigt, men om du själv ska träna och inte har så mycket erfarenhet, så är det kanske ännu viktigare att välja en hingst som är känd för sitt lugna sinne.

2 - Bestäm vilken typ av lopp vill du satsa på

Har du ett specifikt lopp i åtanke? Drömmer du om att vinna Svenskt Derby på dirttrack eller är det sprinterlöpningar på gräs som är din grej? Om du redan har ett sto så behöver du vara realistisk i dina förväntningar, och anpassa valet av hingst. Du hittar fler tips på sidan Välja sto och hingst.

3 - Avgör om ditt sto är lämpligt

Du behöver vara ärlig mot dig själv. Är ditt sto lämpligt för avel? Om du planerar att sälja avkomman behöver du ta stoets härstamning och tidigare prestationer i beaktande. Men även om du planerar att själv tävla med avkomman, måste du tänka på stoets ålder, fysik och hälsa. Läs mer på sidan Välja sto och hingst.

4 - Sätt en budget

Kostnader som uppstår i samband med uppfödning är bland annat språngavgiften för hingsten, veterinärvård för stoet och fölet, resor, foder, strö, hovvård, registrering, försäkring och eventuell anmälningsavgift till auktionen. Dessutom kan du behöva stalla upp stoet och fölet på ett stuteri i samband med betäckning, fölning eller under hela året. Du kan också räkna med första insats till Breeders’ Trophy och eventuella andra lopp som anmäls det första året.

5 - Fundera på vilka förutsättningar du har

Du behöver också ta i beaktande huruvida du har rätt förutsättningar. Om du planerar att låta stoet föla i ditt stall, fundera då på om du kommer ha möjlighet att vaka på nätterna, om du har tillräckligt med kunskap och en box som håller rätt mått. Detsamma gäller om du vill låta den unga hästen växa upp hemma: Har du tillräckligt bra betesmarker för den unga hästen?

6 - Ta hjälp och sök samarbeten!

Har du inte erfarenhet av fölning, eller behöver ditt avvanda föl en kompis i hagen? De flesta uppfödare samarbetar gärna.

7 - Bestäm vem som formellt ska vara uppfödare

Den som blir registrerad som uppfödare är den som äger (eller leasar) moderstoet när fölet föds. Detta är mycket svårt att ändra i efterhand. Ska du äga som privatperson eller är det ditt företag som äger uppfödningen? Kanske vill du att flera personer ska stå som uppfödare, eller ett konsortium?

8 - Skaffa en mentor, eller flera!

De flesta erfarna uppfödare hjälper gärna till med tips om allt från hingstval, fölhantering, hovvård och åringspreparation.

9 - Läs på!

Fullblodsavel är enormt stort utomlands och det finns många intressanta böcker, artiklar, webbsidor och videoklipp! Sök på "Thoroughbred breeding" så kommer du att hitta massor av intressant läsning.

10 - Ge ditt föl de bästa förutsättningarna

Det är uppfödaren som ansvarar för att fullblodsfölet får den bästa tänkbara starten i livet och rätt förutsättningar för att kunna träna och tävla i galopp. Du kan läsa mer på sidorna Skötsel och hantering av föl och unghästar, Korrigering av felaktig benställning och Preparering av åringar inför auktionen.

Vill du veta mer? Missa inte broschyren Fullblodsavel med tips och råd för dig som vill föda upp galopphästar.

Fler artiklar om att föda upp galopphästar

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Välja avelssto och hingst

Ingen känner till receptet för att skapa den perfekta galopphästen, men bra ingredienser tenderar att vara en bra början! Inom fullblodsaveln anses hästens härstamning vara mycket viktig och därför läggs stor vikt på val av sto och hingst.

Föl AHK_1013

Bästa starten i livet: Skötsel och hantering av föl och unghästar

Yrket som galopphäst ställer stora krav på individen både mentalt och fysiskt. Uppfödaren ansvarar för att fullblodsfölet får den bästa tänkbara starten i livet. När man föder upp ett engelskt fullblod finns det mycket man kan göra för att lägga en stabil grund för sin häst.

Hovvård dreamstime_l_182500012

Korrigering av felaktig benställning hos föl och unghästar

Det gäller att agera snabbt om ditt föl föds med felaktig benställning. Detta är oerhört viktigt! I den här artikeln berättar hovslagare Rose-Marie Clark om korrigerande hovvård.

Åringsauktion 2022 Amie Karlsson -1846.jpg

Preparering av åringar inför auktionen

Att förbereda en åring för försäljning kräver korrekt näring, skötsel, hantering och motion. Att lägga tid och ansträngning på åringspreparation kan betyda mycket stor skillnad i försäljningspriset på åringsauktionen.

Sto och föl AHK_1168

Videoserie: Fokus på fullblodsavel

I en serie med sju videoklipp om fullblodsavel får du träffa sju uppfödare som berättar om olika aspekter av uppfödning. I varje avsnitt intervjuas en fullblodsuppfödare om någon aspekt av uppfödning. Uppfödarna ger en inblick i sina verksamheter och delar med sig av tips till de som vill börja med uppfödning.

Stuteri DSC_0678 Amie Karlsson.JPG

Lista: 15 intressanta fakta om fullblodsavel

I hundratals år har engelska fullblod avlats för kapplöpning. Visste du att alla engelska fullblod härstammar från tre arabhingstar, att framgångsrika hingstar reser mellan olika världsdelar och att en brädbit sägs vara speciellt viktig för fullblodsaveln? Här är 15 spännande saker som inte alla känner till om uppfödning av galopphästar.