Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp

Preparering av åringar inför auktionen

Att förbereda en åring för försäljning kräver korrekt näring, skötsel, hantering och motion. Att lägga tid och ansträngning på åringspreparation kan betyda mycket stor skillnad i försäljningspriset på åringsauktionen.

De flesta fullblodsuppfödare säljer sina hästar som ettåringar på någon av de åringsauktioner som hålls under sensommaren eller hösten.

Eftersom dessa hästar inte har ridits in ännu, lägger köparen framförallt tonvikt på åringens härstamning och på fysik. Det är därför viktigt att köparen kan inspektera åringen. Det finns ett antal goda anledningar att preparera åringarna innan man tar dem till en auktion, eller över huvud taget visar dem för spekulanter. Vissa uppfödare väljer också att röntga sina hästar för att kunna visa spekulanterna att hästen inte har några dolda fel.

Vad är preparering?

Preparering innebär helt enkelt att man förbereder sin åring både mentalt och fysiskt så att den, vid det tillfälle när man vill sälja den, ser så bra ut som möjligt och har bästa tänkbara förutsättningar för att klara av omställningen till ett liv som tävlingshäst.

Exempel på preparering är att hantera och leda hästen mycket, att se till att den blir välmusklad och blank och fin i pälsen, och att den är van vid olika moment som verkning och lastning. En del uppfödare ser till att sadeltämja sina åringar och vänjer dem vid att bära täcken.

Som uppfödare kan man kanske tycka att åringarna «ska få vara hästar» så länge som möjligt, och därmed vill man ha dem kvar på betet ända fram till auktionen i september/oktober, men detta är att göra hästen en björn-tjänst. Omställningen till att stå uppstallad i en ny miljö, och den inridning som följer kort efter auktionen, kan bli en chock för hästen, som kan ha svårt att anpassa sig.

Hur gör jag rent praktiskt?

Det finns många olika sätt att preparera åringar på och förutom att hantera och motionera åringen så spelar ju även utfodring, uppstallning och eventuellt användande av stalltäcke in när det gäller att få hästen så blank och korthårig som möjligt. Om du behöver resa långt till auktionen så se till att din åring är i extra gott hull innan avresa, eftersom den kan tappa vikt under sin första långa resa.

Fördelar med preparering

En välpreparerad och välhanterad åring:

  • ger ett gott intryck och förmedlar att uppfödaren/säljaren är seriös och kunnig
  • lockar fler spekulanter
  • bidrar till ett bättre pris på hästen
  • underlättar vid visning
  • blir lättare att rida in, vilket bidrar till att tränaren gärna köper häst från samma uppfödare igen
  • orkar bättre med träningen
  • blir sannolikt snabbare klar för start, vilket gynnar alla parter.

Visa den bästa sidan

Att visa upp en häst är en konst. Man ska underlätta för spekulanten inspektera hästen, och visa upp den från ”sin bästa sida”. När spekulanten tittar på hästens fysik så vill man se hästen uppställd och när den skrittar. Hur hästen skrittar anses vara en indikation på hur atletisk den är och hur den kommer att röra sig i galopp. Det är viktigt att hästen har framåtbjudning och får utrymme att ta ut steget ordentligt.

Filma och fotografera

Vi rekommenderar att du fotograferar och filmar din åring. Det finns ett korrekt sätt att fotografera uppställa hästar på. Men det är inte alltid så lätt att förklara detta för en unghäst!

Bakgrunden ska vara neutral utan saker som gör att man inte ser överlinjen på ett bra sätt. Hästen ska fotograferas från sidan, uppställd så man ser alla fyra benen, varvid det bortre benparet ska synas mellan det hitre.

Filma och fotografera

Vi rekommenderar att du fotograferar och filmar din åring. Det finns ett korrekt sätt att fotografera uppställa hästar på. Men det är inte alltid så lätt att förklara detta för en unghäst!

Bakgrunden ska vara neutral utan saker som gör att man inte ser överlinjen på ett bra sätt. Hästen ska fotograferas från sidan, uppställd så man ser alla fyra benen, varvid det bortre benparet ska synas mellan det hitre.

Vill du veta mer? Missa inte broschyren Fullblodsavel med tips och råd för dig som vill föda upp galopphästar.

Fler sidor om att föda upp galopphästar

Föl AHK_1044-2

10 tips till dig som vill föda upp galopphästar

Är du intresserad av att börja med fullblodsavel? Här är 10 tips för dig som vill föda upp galopphästar!

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Välja avelssto och hingst

Ingen känner till receptet för att skapa den perfekta galopphästen, men bra ingredienser tenderar att vara en bra början! Inom fullblodsaveln anses hästens härstamning vara mycket viktig och därför läggs stor vikt på val av sto och hingst.

Föl AHK_1013

Bästa starten i livet: Skötsel och hantering av föl och unghästar

Yrket som galopphäst ställer stora krav på individen både mentalt och fysiskt. Uppfödaren ansvarar för att fullblodsfölet får den bästa tänkbara starten i livet. När man föder upp ett engelskt fullblod finns det mycket man kan göra för att lägga en stabil grund för sin häst.

Hovvård dreamstime_l_182500012

Korrigering av felaktig benställning hos föl och unghästar

Det gäller att agera snabbt om ditt föl föds med felaktig benställning. Detta är oerhört viktigt! I den här artikeln berättar hovslagare Rose-Marie Clark om korrigerande hovvård.

Sto och föl AHK_1168

Videoserie: Fokus på fullblodsavel

I en serie med sju videoklipp om fullblodsavel får du träffa sju uppfödare som berättar om olika aspekter av uppfödning. I varje avsnitt intervjuas en fullblodsuppfödare om någon aspekt av uppfödning. Uppfödarna ger en inblick i sina verksamheter och delar med sig av tips till de som vill börja med uppfödning.

Stuteri DSC_0678 Amie Karlsson.JPG

Lista: 15 intressanta fakta om fullblodsavel

I hundratals år har engelska fullblod avlats för kapplöpning. Visste du att alla engelska fullblod härstammar från tre arabhingstar, att framgångsrika hingstar reser mellan olika världsdelar och att en brädbit sägs vara speciellt viktig för fullblodsaveln? Här är 15 spännande saker som inte alla känner till om uppfödning av galopphästar.