Lista: 15 intressanta fakta om fullblodsavel

I hundratals år har engelska fullblod avlats för kapplöpning. Visste du att alla engelska fullblod härstammar från tre arabhingstar, att framgångsrika hingstar reser mellan olika världsdelar och att en brädbit sägs vara speciellt viktig för fullblodsaveln? Här är 15 spännande saker som inte alla känner till om uppfödning av galopphästar.

1 - Olika kulturer

Det föds ungefär 85000 engelska fullblodsföl i världen varje år och i princip alla avlas för att bli galopphästar. Det finns olika kulturer och traditioner inom galoppsporten och fullblodsaveln i olika länder. Tyskland är känt för sina hållbara stayers, australiensisk avel handlar mycket om tidiga sprinters och i USA är det Kentucky Derby över 2000 meter dirttrack som är drömmen för många uppfödare.

2 - Shejker och bönder

Det finns inga ”typiska” fullblodsuppfödare. Bland uppfödare hittar vi kungligheter, shejker, politiker, bönder, IT-konsulter och pensionärer, med flera. Det finns de som äger hundratals ston, och de som äger en hundradel av ett sto.

För vissa är fullblodsaveln en bisyssla. Andra bedriver fullblodsavel i stora företag med hela världen som arbetsområde. Oavsett hur mycket tid och pengar man lägger på uppfödning, är det är en extraordinär känsla att föda upp en galopphäst och se den bli framgångsrik på galoppbanan.

3 - Tre arabhingstar är grunden

Det engelska fullblodet härstammar från tre arabhingstar: Darley Arabian, Godolphin Barb och Byerley Turk. Alla fullblod kan spåras tillbaka till dessa hingstar.

Darley Arabian

Darley Arabian föddes år 1700 i öknen i Syrien och såldes till England som fyraåring.

4 - Den ultimata utmaningen

Att föda upp galopphästar är den ultimata utmaningen. Det handlar om att hitta ett bra sto, matcha henne med rätt hingst och säkerställa att den unga hästen får bra förutsättningar. Mycket kan förstås köpas med pengar, men det kräver också tålamod, känsla, engagemang, kunskap – och en hel del tur. Kanske är det anledningen till att några av världens rikaste och mest berömda personer är verksamma inom fullblodsuppfödning.

5 - Black type-vinnare är mer värdefulla

Runt om i världen finns ett stort antal så kallade black type-lopp, vilka delas in i grupp 1, grupp 2, grupp 3 och listed. Hästar som vinner eller placerar sig i ett av dessa lopp skrivs med fet stil (”black type”) i auktionskatalogerna, och höjer därmed värdet på kommande syskon och andra släktingar.

6 - Får inte byta namn

Att namnge en ung galopphäst är en konst! Inspirationen till namn kan komma från allt från politik till popkultur. Det mest populära sättet att namnge en galopphäst är att välja delar av föräldrarnas namn eller att relatera till något av dessa. Det viktigaste är att namnet inte är för långt, att det inte är vulgärt och att det inte liknar namnet på en annan häst som är född i samma land under de senaste åren.

En häst behöver inte namnges förrän den ska startanmälas. Det sägs betyda otur att döpa om en häst och många ägare undviker detta. Dessutom är det inte tillåtet att ändra namn på en häst efter att den har startanmälts.

7 - Endast naturlig betäckning

Inom fullblodsaveln är endast naturlig betäckning tillåten, vilket innebär att bland annat artificiell inseminering och embryotransfer är förbjudet. Det innebär att man måste låta betäcka stoet på naturlig väg med den hingst man har valt.

8 - Riktiga vagabonder

Vissa framgångsrika hingstar reser betydligt mer än människor. Vissa framgångsrika hingstar betäcker nämligen både i norra och södra hemisfären, vilket innebär att de står i exempelvis Europa eller USA när det är vår där, och sedan flygs till exempelvis Australien eller Sydafrika för deras betäckningssäsong.

Flyg 20190920-AHK_4947 Amie Karlsson.jpg

Ett flyg kommer lastat - med galopphästar

9 - Kombinerar inte tävling och avel

I galoppsporten är det bara ett fåtal hingstar som anses ha presterat tillräckligt bra för att bli populära avelshingstar. De allra flesta storloppsvinnare runt om i världen är efter hingstar som själva presterat på högsta nivå.

En skillnad mot andra hästraser är att fullblodshingstar i princip aldrig betäcker under sin tävlingskarriär. Det är först när hingsten tävlat klart som den blir avelshingst.

10 - Miljardbelopp

En hingst som vunnit flera av de stora grupp 1-loppen är i det närmaste ovärderlig och kan ha en språngavgift på över en miljon svenska kronor och betäcka fler än 100 ston per år. Hingstar som är mycket framgångsrika på tävlingsbanan avslutar ofta tävlingskarriären redan efter treårssäsongen, då de är så värdefulla för avel.

Ett exempel är hingsten Flightline i USA. Hösten 2022 såldes en ägarandel på 2,5 procent i hästen för ca 50 miljoner kronor. Det innebär att han värderas till ungefär 2 miljarder svenska kronor.

11 - Säljs på auktion

De flesta fullblodsuppfödare säljer sina hästar som ettåringar på någon av de åringsauktioner som hålls under sensommaren eller hösten. Utomlands finns det också fölauktioner och breeze up-auktioner för tvååriga hästar.

Foto: Steven Cargill
Stockholm Yearling Sale 18.jpg

En fullblodsåring går genom ringen på en åringsauktion i Stockholm.

12 - En bra början

Yrket som galopphäst ställer stora krav på individen både mentalt och fysiskt. Som uppfödare till engelska fullblod har man ett ansvar för att lägga en stabil grund för sin häst. Det handlar bland annat om motion och rörelse, korrigerande hovvård, hantering och en balanserad foderstat.

13 - Rids in tidigt

Engelska fullblod som ska tävla i galopp rids in vid ett och ett halvt års ålder. Det finns flera skäl till detta. Ett av de viktigaste är hållbarheten. Det är allmänt känt att en kropp måste anpassas till det arbete den ska utföra medan den växer – när individen är färdigvuxen är det för sent. En häst som bara har gått i en hage i tre år, och som man sedan rider in och begär att den ska kunna galoppera i uppåt 70 km per timme, kan få en hel del problem.

14 - Prispengar till uppfödaren

Uppfödare till svenskuppfödda hästar får uppfödarpremier, vilket är en procentsats på det belopp hästen tjänar. Uppfödarpremier utbetalas för de prispengar som hästen vinner som 2-, 3- och 4-åring, samt som äldre häst när den tjänar priser på minst 50 000 kr i ett och samma lopp. Utbetalning sker dels löpande varje månad med 10%, dels slutgiltigt efter kalenderårets utgång när den definitiva procentsatsen har räknats fram. Dessutom finns det hästägarpremier.

15 - Galopp är en tävling i avel

Det är aveln som är grundstenen i galoppsporten. I hundratals år har fullblod avlats för kapplöpning, inte minst med de klassiska loppen i åtanke.

Den berömda uppfödaren Federico Tesio sa en gång att ‘the thoroughbred exists because its selection has depended, not on experts, technicians, or zoologists, but on a piece of wood: The winning post of the Epsom Derby.’

Vill du veta mer om galoppavel? Missa inte broschyren Fullblodsavel med tips och råd för dig som vill föda upp galopphästar.

Fler artiklar om att föda upp galopphästar

Föl AHK_1044-2

10 tips till dig som vill föda upp galopphästar

Är du intresserad av att börja med fullblodsavel? Här är 10 tips för dig som vill föda upp galopphästar!

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Välja avelssto och hingst

Ingen känner till receptet för att skapa den perfekta galopphästen, men bra ingredienser tenderar att vara en bra början! Inom fullblodsaveln anses hästens härstamning vara mycket viktig och därför läggs stor vikt på val av sto och hingst.

Föl AHK_1013

Bästa starten i livet: Skötsel och hantering av föl och unghästar

Yrket som galopphäst ställer stora krav på individen både mentalt och fysiskt. Uppfödaren ansvarar för att fullblodsfölet får den bästa tänkbara starten i livet. När man föder upp ett engelskt fullblod finns det mycket man kan göra för att lägga en stabil grund för sin häst.

Hovvård dreamstime_l_182500012

Korrigering av felaktig benställning hos föl och unghästar

Det gäller att agera snabbt om ditt föl föds med felaktig benställning. Detta är oerhört viktigt! I den här artikeln berättar hovslagare Rose-Marie Clark om korrigerande hovvård.

Åringsauktion 2022 Amie Karlsson -1846.jpg

Preparering av åringar inför auktionen

Att förbereda en åring för försäljning kräver korrekt näring, skötsel, hantering och motion. Att lägga tid och ansträngning på åringspreparation kan betyda mycket stor skillnad i försäljningspriset på åringsauktionen.

Sto och föl AHK_1168

Videoserie: Fokus på fullblodsavel

I en serie med sju videoklipp om fullblodsavel får du träffa sju uppfödare som berättar om olika aspekter av uppfödning. I varje avsnitt intervjuas en fullblodsuppfödare om någon aspekt av uppfödning. Uppfödarna ger en inblick i sina verksamheter och delar med sig av tips till de som vill börja med uppfödning.