Bästa starten i livet: Skötsel och hantering av föl och unghästar

Yrket som galopphäst ställer stora krav på individen både mentalt och fysiskt. Uppfödaren ansvarar för att fullblodsfölet får den bästa tänkbara starten i livet. När man föder upp ett engelskt fullblod finns det mycket man kan göra för att lägga en stabil grund för sin häst.

Lek och rörelse i flock

Det är viktigt att de unga hästarna får möjlighet att röra på sig under hela tillväxtperioden. Då grundläggs smidighet, balans, hållbarhet och styrka. Det som gått förlorat under de första 18 månaderna kan sedan inte tas igen. Optimalt är att ha stora och kuperade hagar året om, inte bara i samband med sommarbete.

I hagen är det värdefullt om det finns andra föl att leka med. Då håller de igång och stärker sina kroppar på ett naturligt sätt, dagligen. Har man en ensam fölunge med bara moderstoet, kanske det blir mycket stillastående i hagen.

Har man själv bara ett föl, bör man samarbeta med andra uppfödare så att fölet på så sätt kan bli del av en flock.

Näring för jämn tillväxt

Vid avvänjning från modern blir det lätt en svacka näringsmässigt för fölet, och då är det bra om det redan har lärt sig att äta lite kraftfoder. Även här är flocken viktig för social samvaro och stimulans.

Basen och huvudparten i foderstaten bör vara vallfoder (gräs, hö eller hösilage) i fri tillgång, men du behöver också komplettera med kraftfoder. Du måste ha ett analyserat grovfoder och noggrant räkna ut foderstaten eller få hjälp av en expert på området för att garantera att hästen får alla näringsämnen som den behöver och att foderstaten är balanserad.

Det handlar inte bara om att den unga hästen ska ha gott hull utan du behöver också säkerställa att skelettet anpassas och att hästen växer jämnt och harmoniskt. Det går inte att rätta till i efterhand!

Parasitkontroll och hovvård

Regelbunden parasitkontroll är ju självklart för alla hästar. En annan mycket viktig sak att tänka på är förebyggande och eventuellt korrigerande vård av fölets hovar.

Hantering från dag 1

Hantering av unghästen påbörjas snarast efter födseln och pågår sedan ständigt under hela den tid som uppfödaren har hästen. Ju mer hanterad hästen är, desto lättare går omställningen då den ska åka till en galoppbana.

För den ettåring som ska säljas på auktion, är det ett måste att den är välhanterad, så den klarar av att bli besiktigad av många spekulanter.

Vill du veta mer? Missa inte broschyren Fullblodsavel med tips och råd för dig som vill föda upp galopphästar.

Fler artiklar om att föda upp galopphästar

Föl AHK_1044-2

10 tips till dig som vill föda upp galopphästar

Är du intresserad av att börja med fullblodsavel? Här är 10 tips för dig som vill föda upp galopphästar!

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Välja avelssto och hingst

Ingen känner till receptet för att skapa den perfekta galopphästen, men bra ingredienser tenderar att vara en bra början! Inom fullblodsaveln anses hästens härstamning vara mycket viktig och därför läggs stor vikt på val av sto och hingst.

Hovvård dreamstime_l_182500012

Korrigering av felaktig benställning hos föl och unghästar

Det gäller att agera snabbt om ditt föl föds med felaktig benställning. Detta är oerhört viktigt! I den här artikeln berättar hovslagare Rose-Marie Clark om korrigerande hovvård.

Åringsauktion 2022 Amie Karlsson -1846.jpg

Preparering av åringar inför auktionen

Att förbereda en åring för försäljning kräver korrekt näring, skötsel, hantering och motion. Att lägga tid och ansträngning på åringspreparation kan betyda mycket stor skillnad i försäljningspriset på åringsauktionen.

Sto och föl AHK_1168

Videoserie: Fokus på fullblodsavel

I en serie med sju videoklipp om fullblodsavel får du träffa sju uppfödare som berättar om olika aspekter av uppfödning. I varje avsnitt intervjuas en fullblodsuppfödare om någon aspekt av uppfödning. Uppfödarna ger en inblick i sina verksamheter och delar med sig av tips till de som vill börja med uppfödning.

Stuteri DSC_0678 Amie Karlsson.JPG

Lista: 15 intressanta fakta om fullblodsavel

I hundratals år har engelska fullblod avlats för kapplöpning. Visste du att alla engelska fullblod härstammar från tre arabhingstar, att framgångsrika hingstar reser mellan olika världsdelar och att en brädbit sägs vara speciellt viktig för fullblodsaveln? Här är 15 spännande saker som inte alla känner till om uppfödning av galopphästar.