Avel och uppfödning

På de här sidorna finns information om avel och uppfödning av engelska fullblod. Läs om hingstar och ston i avel och hur du går tillväga för att föda upp engelska fullblod.

Stuteri DSC_0796 Amie Karlsson.JPG

Fullblodsavel i Sverige

I Sverige föds varje år ungefär 200 engelska fullblod. På den här sidan kan du läsa om fullblodsavel i Sverige och hitta statistik om avel.

Solbacka AHK_1150.jpg

Börja med uppfödning

Det är givande att vara fullblodsuppfödare. På den här sidan kan du läsa om vad det innebär att föda upp en galopphäst och hur du går till väga för att börja med uppfödning.

Tävling Bro19juni16-9-2 Amie Karlsson.jpg

Stamboken

Stamboken för engelska fullblod förs av Svensk Galopp. Stamboken kallas Svensk stuteribok för fullblod (SvSF).

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Avelshingstar

På de här sidorna finns information och praktiska råd för dig som äger en avelshingst eller som ska välja en hingst till ditt sto.

Stuteri DSC_0134 Amie Karlsson.JPG

Praktisk information för stoägare

Det finns flera saker att tänka på när du har ett avelssto eller om du planerar att köpa ett dräktigt sto. Här finns information om betäckning i Sverige och utomlands samt vad som gäller om du köper ett dräktigt sto utomlands.

Stuteri DSC_0678 Amie Karlsson.JPG

Hästens nationalitet

På den här sidan kan du läsa om hästens nationalitet och vad det innebär att en häst är svenskuppfödd.

AHK_2777 Amie Karlsson.jpg

Uppfödarpremier

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier.

Nyheter och artiklar om avel

Nmr 41 400.000 b.jpeg Nmr 41 400.000 b.jpeg

Den svenska åringsauktionen har traditionsenligt ägt rum i Stockholm. I år tar arrangörerna SÅEF ett nytt grepp och bjuder in uppfödare, hästägare och galoppintresserade till auktion i Göteborg i oktober. Läs mer

CR Yaqzhaan 2072.jpeg CR Yaqzhaan 2072.jpeg

Marie Cederbom har varit med varje minut av CR Yaqzhaans liv, ja egentligen en stund innan också. Nu ska hennes ögonsten starta på Gärdet inför den jättestora och entusiastiska publiken på Nationaldagen och Marie törs knappt tänka på vad som händer om han skulle vinna. "Vinner han kommer jag att bryta ihop och börja gråta." Läs mer

i-SVHDTwP-X2.jpg i-SVHDTwP-X2.jpg

Så kom då äntligen dagen då Good Eye fick vinna på tysk mark efter flera lovvärda försök och som han gjorde det. Det blir en spännande fortsättning på säsongen om den här formen håller i sig. Läs mer