Alla galopphästar ägs av ett ägarskap. På den här sidan kan du läsa om vad ett ägarskap är och vad det innebär att vara företrädare för ett ägarskap.
Den eller de personer som tillsammans är registrerade hos Svensk Galopp som ägare till en häst bildar ett ägarskap.
Ägarskap registreras i samband med att ägarskapet köper sin första häst. Det görs genom att köparen och säljaren fyller i blanketten Försäljnings- och förhyrningsanmälan och skickar den i original till Svensk Galopp.
Ägarskapet kan bestå av en eller flera fysiska och/eller juridiska personer. Är man fler än fyra delägare så måste ägarskapet ha en pseudonym i tävlingsprogrammet.
När en häst ägs av fler än en person ska en av delägarna utses som representant (företrädare) för ägarskapet gentemot Svensk Galopp. Det kan vara en fysisk eller juridisk person. En person kan företräda flera ägarskap.
Det är företrädaren som ska anmäla varje förändring i ägarskapet och ägarskapets hästar till Svensk Galopp. Att vara företrädare innebär bland annat att man är ansvarig för att alla avgifter betalas och att fördela tillgångarna inom ägarskapet. Det är företrädaren som får fakturor och utbetalningar från Svensk Galopp. Företrädarens åtgärder är bindande för delägarna.
När ägarskapet vill byta företrädare ska detta göras skriftligen.
För amatörtränare gäller särskilda regler, se Registrerings- och licensreglementet.
Om en juridisk person är företrädare eller delägare, är det firmatecknare för den juridiska personen undertecknar blanketter.
Företrädare och firmatecknare kan skicka in en fullmakt om de vill att någon annan ska kunna signera en blankett.
Om underårig ska registreras som ägare ska båda förmyndarna underteckna försäljningsanmälan. Är en förmyndare ensam vårdnadshavare, måste det styrkas med personbevis från Skatteverket.
Det är endast företrädaren som kan signera blanketter. Om hästen ägs av ett företag ska företagets firmatecknare skriva under blanketten. Företrädare och firmatecknare kan skicka in en fullmakt om de vill att någon annan ska kunna signera en blankett.
Vi kan hämta uppgifter gällande aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag. Därför behöver inte skicka in något registreringsbevis om ditt aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag ska registreras som ägare.
Enskild firma som blir hästägare ska skicka in en kopia av bolagets registreringsbevis (från Bolagsverket).
Ideella föreningar som blir hästägare ska skicka in ett bevis från Skatteverket om tilldelat organisationsnummer samt ett protokoll där det framgår vem som är firmatecknare.
Enkla bolag kan inte registreras som hästägare, då enkla bolag inte är en juridisk person och därmed inte kan äga några tillgångar. Det är istället varje bolagsman för sig som äger tillgångarna (hästen). Det innebär att vi registrerar in varje bolagsman som ägare.
Varje ägarskap är unikt. Om det sker en förändring i vilka som ska ingå i ett ägarskap runt en häst så betraktas den nya ägarkonstellationen som ett nytt ägarskap.
Det innebär att när en ny delägare tillkommer eller en delägare avgår så ska ett nytt ägarskap registreras. Hästen ska registreras över på det nya ägarskapet genom att blanketten Försäljnings- och förhyrningsanmälan fylls i och skickas in till Svensk Galopp.
Om hästen ska tävla med samma tävlingsdress som tidigare, kan hästägarfärgerna överlåtas till det nya ägarskapet. Om ägarskapet har en pseudonym kan den också överlåtas.
Om företrädare och delägare ska byta plats med varandra i ett ägarskap sker en förändring i det befintliga ägarskapet. En skriftlig ansökan om byte av företrädare måste sändas in i original, där samtliga delägare undertecknar och godkänner företrädarskapet.
Om andelsfördelningen förändras sker en förändring i det befintliga ägarskapet.
Om det sker en förändring i vilka som ska ingå i ett ägarskap runt en häst så betraktas den nya ägarkonstellationen som ett nytt ägarskap.
Grundprincipen är att blanketten Försäljnings- och förhyrningsanmälan ska fyllas i såsom man vill att Svensk Galopp ska registrera ägarskapet.
Exempel 1:
Person A, Person B och Person C är hos Svensk Galopp registrerade som ägare till en häst. Person A är registrerad som företrädare för ägarskapet. Nu ska Person B utträda ur ägarskapet. Person A undertecknar som ”Företrädare för säljares namnteckning” eftersom han företräder det gamla ägarskapet. Person A undertecknar även som ”Företrädare för köpares namnteckning” om Person A ska företräda Person A och Person C ägarskap. Tillsammans bildar nu Person A och Person C ett nytt ägarskap.
Exempel 2:
Aktiebolaget AB och Person A är hos Svensk Galopp registrerade som ägare till en häst. Aktiebolaget AB är företrädare för ägarskapet. Nu har Person B köpt in sig i hästen och ska även han vara registrerad som delägare. Firmatecknaren/-arna för Aktiebolaget AB undertecknar som ” Företrädare för säljares namnteckning” eftersom Aktiebolaget AB företräder det gamla ägarskapet. Firmatecknaren/-arna i Aktiebolaget AB undertecknar även som ”Företrädare för ny ägare”. Tillsammans bildar Aktiebolaget AB, Person A och Person B nu ett nytt ägarskap.
För att det ska gå så smidigt som möjligt och för att slippa eventuella problem är det några saker du ska tänka på när du köper häst.
Vi rekommenderar att du gör en veterinärbesiktning på hästen.
Här är några andra viktiga saker att undersöka innan du genomför köpet. Det här kontrollerar du enkelt genom att skicka en förfrågan till oss på Svensk Galopp via e-post info@svenskgalopp.se eller ring oss på 08-466 86 00.
Om hästens nuvarande ägare har obetalda skulder till Svensk Galopp kan denne vara spärrad. Att vara spärrad innebär att man inte får starta och anmäla några hästar förrän all skuld är betald. Om hästen säljs kommer spärren att följa med hästen tills dess att skulden har betalats. Om det gäller ett avelssto kommer spärren att följa med fölet tills dess skulden är betald.
Om en utlandsfödd häst inte har tävlat i Sverige tidigare bör du kontrollera att hästens är registrerad som importerad till Sverige. Om hästen är svenskfödd men inte har tävlat bör du kontrollera att hästen är registrerad i Sverige.
Du bör kontrollera att hästen inte har startförbud, exempelvis på grund av skador eller oregerlighet.
Om hästen är anmäld till några insatslopp ser du genom att söka upp hästen i Galoppappen. Säljaren är skyldig att betala de insatser som förfaller fram till försäljningsdatum. Hästen kvarstår som anmäld till loppen så länge den inte stryks. Vid varje insatstermin debiteras ägaren en viss summa. Om du köper en ung häst bör du kontrollera att hästen är anmäld till Breeders-serien och Derbyserien.
Om du köpt hästen tillsammans med andra ska ni bestämma vem av er som ska vara företrädare.
Registrera försäljningen hos Svensk Galopp genom att fylla i blanketten Försäljnings- och förhyrningsanmälan och skicka in den i original till oss med posten. Vi registrerar då också det nya ägarskapet om det inte redan finns registrerat sedan tidigare.
Om hästen är en tävlingshäst måste du i god tid före hästens första start registrera dina egna hästägarfärger.
Du kan också registrera en ägarpseudonym. Se sidan Pseudonym.
Ägare till en häst registreras antingen öppet under eget namn eller under en pseudonym.
För att hästen ska kunna starta måste ägarskapet registrera sina hästägarfärger.
Läs mer på sidorna om hästägarfärger och pseudonym.
Om du har frågor om hästägande eller om att köpa eller sälja galopphäst, kontakta gärna Svensk Galopp via e-post info@svenskgalopp.se eller ring oss på 08-466 86 00.
Om du har frågor om hästägande eller om att köpa eller sälja galopphäst, kontakta gärna Svensk Galopp via e-post info@svenskgalopp.se eller ring oss på 08-466 86 00.