Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

top_Nationaldagsgalopp lopp

Nationaldagsgaloppen

Galoppsportens skyltfönster!


En gång om året, på Nationaldagen den 6 juni, flyttar galoppsporten in till centrala Stockholm och ett antal lopp rids på Gärdet på Kungliga Djurgården.

Det är ett evenemang som redan vid premiären 2013 lockade runt 50.000 personer. Sedan dess har Nationaldagsgaloppen blivit en riktig folkfest. Fler och fler vill titta på de snabba hästarna och de tuffa ryttarna. Loppen ramas in av artister, hattparader, barnaktiviteter och annat kul. Det är fri entré och gratis program. 

Idén med att ha galopptävlingar på Gärdet är inte ny, redan i början av 1900-talet reds det kapplöpningar på Ladugårdsgärdet. Tävlingarna var populära och drog stora åskådarmassor.

NDG_falt

Efter några års planering och samverkan med Kungliga Djurgårdens Förvaltning – som redan från början var positivt inställda, galoppen är ju ”the Sport of Kings” – kunde man 2010 börja anlägga en bana, som mäter cirka 1300 meter i omkrets, och där det särskilt sådda gräset så småningom började växa.

Hittills har det lyckats väl att få alla komponenter på plats och varje år rids ett antal totalisatorlopp och dessutom några ponnylopp, för att även visa upp sportens ungdomssatsning.

Runt själva loppen arrangeras mängder av kringaktiviteter såsom hattparad, ponnyridning och uppvisningar av olika slag. Det bjuds varje år in en populär artist som bland annat sjunger Nationalsången, dagen till ära.

lisamiskovsky
Lisa Miskovsky underhöll på Nationaldagsgaloppen 2014

Till detta ska läggas att ett antal utställare bemannar tält och skapar ännu fler tillfällen till upplevelser och kanske lite shopping.

Galoppsportens egna föreningar finns också representerade och företrädare för såväl hästägare och uppfödare som tränare och ryttare kan svara på allmänhetens frågor om hur man gör om man vill komma in i sporten.
Det cirkulerar dessutom ett stort antal spelvärdinnor som kan förklara de olika spelformerna och hur man fyller i kuponger.

Det finns flera serveringar och matutbud för alla. Det går dock naturligtvis lika bra att ha med sig en egen picknick-korg och bre ut sina filtar i gröngräset.

Publik_NDG

När tävlingsdagen är över har besökarna förhoppningsvis haft en trevlig dag och fått både intresse och den information de behöver för att senare besöka en av Svensk Galopps andra tävlingsbanor.


Läs mer på Nationaldagsgaloppens egen hemsida, se länk uppe till höger.

Kika på bilder från föregående års upplagor av Nationaldagsgaloppen, se länk uppe till höger.

NDG_hattparad
 

 

Senast uppdaterad 2020-02-12. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan