Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Vintergalopp – för de allra tuffaste!

5 maj 2016 08:39

Galoppsporten är verkligen ytterligheternas sport. Från hattar och flärd på Nationaldagen till lera, bitande kyla och snöyra på vintern. Hur är det egentligen att vara jockey när termometern kryper ner mot minus 20 grader och vinden yr?

Vintergalopp

Galoppsporten är verkligen ytterligheternas sport. Från hattar och flärd på Nationaldagen till lera, bitande kyla och snöyra på vintern. Hur är det egentligen att vara jockey när termometern kryper ner mot minus 20 grader och vinden yr?

Det är inte många så fartfyllda sporter som galoppen som tävlar året runt utomhus oavsett väder. Banan i Stockholm harvas i stort sett dygnet runt under den riktigt kalla tiden för att den ska hålla sig i ridbart skick. Det går även åt stora mängder salt som sprids i banan för den inte ska frysa.  Galoppen är en tuff sport som sållar agnarna från vetet, speciellt under vinterhalvåret. Då det är riktigt kallt ute kan det hända att det blir hårda klumpar i banan. Då behöver jockeyerna skyddsmask för ansiktet för att inte riskera att skada sig när klumparna kommer farande i loppet.

-Jag har ridit lopp sedan 1986, sommar som vinter. En gång skulle jag rida 46 kilo, min då absolut lägsta ridvikt, och det var 27 minusgrader ute. Jag kommer ihåg att vi faktiskt fick två kilo extra så att vi skulle kunna sätta på oss mer kläder men det var ändå otroligt kallt. Men det är bara att bita ihop och rida, det är ju mitt jobb, konstaterar jockey Madeleine Smith.

En annan jockey som har spenderat många vintrar i tävlingssadeln är Per-Anders Gråberg.
-Det är tufft när det är kallt, speciellt om jag rider låg vikt. Då finns det inte utrymme att klä på sig varma kläder under tävlingsdressen. Man huttrar och fryser i ledvolten och bakom startboxarna men under själva loppet är det som bortblåst. Då är jag fokuserad på loppet och förtränger kylan.

Det blir betydligt kallare att rida i full galopp än vad termometern visar på grund av kyleffekten. Det blir ungefär dubbelt så kallt när du lägger till vindens effekt så är det 15 minusgrader känns det som cirka 30 minusgrader på hästryggen.

-Det finns lite fix och trix man kan använda sig av. Är det riktigt kallt ute brukar jag ha till exempel ha tjocka strumpor utanför stövlarna. Följande dialog utspelade sig inne på Stadium när Per-Anders skulle handla nya sockor:
-Hej, jag vill ha raggsockor, storlek 47 om ni har.

Expediten tittade skeptiskt på Per Anders och hans inte så stora fötter och sa:
-Men blir inte de lite för stora för dig…

-Nej, jag ska ha dem utanpå mina stövlar.
Den expeditens min borde man ha fångat på bild!

Några av Sveriges bästa jockeys reser utomlands under vintern för att rida. Nu i vintras var Elione Chaves i Singapore under fyra månader där han gjorde stor succé. Även Per-Anders Gråberg rider en hel del i Dubai på deras fantastiska bana Meydan men han flyger bara dit över vissa löpningsdagar. Han rider ändå de flesta tävlingsdagarna här i Sverige och självklart är det stora kontraster.

-I Dubai har vi en egen matsal, gym, jacuzzi, bastu, ångbastu och en gratis massör. Det är en helt annan värld och jag får rida mot många av världens allra bästa jockeys.
Det är otroligt utvecklande och en otrolig upplevelse
, avslutar Per-Anders Gråberg.

Fler nyheter, artiklar och annonser

20250606-_BLO2373-Redigera
20250606-_BLO2373-Redigera

Vilken underbar nationaldag vi fick på Gärdet! Nationaldagsgaloppen blev återigen en stor succé med massor av besökare, härlig stämning, glada vinnare och oförglömliga minnen! Här är några av våra favoritbilder. Läs mer

Nationaldagsgaloppen 2025 DSC_7945
Nationaldagsgaloppen 2025 DSC_7945

Nationaldagsgaloppen på Gärdet är känslor. Skratt, gråt, jubel och massor av vinnare. Kanske uttryckte skötaren till Farida P – vinnare av UAE President Cup (LPA) – det allra bäst: "Jag kan inte tro det, så mycket folk. Jag älskar Sverige och den här tävlingen." Läs mer

Nationaldagsgaloppen BLO02777
Nationaldagsgaloppen BLO02777

Vill du veta hur en galopphäst tränas? Eller hur det går till att bli delägare? På Nationaldagsgaloppen imorgon får du chansen att träffa några av Sveriges galopptränare direkt på plats på Gärdet. Läs mer