Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Vi är en del av initiativet Schysst stall!

21 mars 2019

Tillsammans med arbetsmarknadens parter lanserar nu Sveriges hästorganisationer initiativet Schysst stall – arbetet mot sexuella trakasserier i hästnäringen. Tillsammans kan vi sätta stopp för trakasserier, övergrepp och en kränkande jargong i stallen! Läs mer om hur du kan vara med och bidra.

En förstudie om sexuella trakasserier som har genförts av arbetsmiljöorganisationen Prevent visar att kunskapen om sexuella trakasserier generellt är låg inom hästnäringen. Studien visar även att det kan föreligga skeva maktförhållanden inom branschen och att det finns en utbredd tystnadskultur. Detta är inte unikt för hästnäringen, men redan före #metoo valde Sveriges hästorganisationer med hjälp av arbetsmarknadens parter att ta tag i frågan och påbörja arbetet som lett fram till Schysst stall.

Arbetsgivare är ofta redo att agera reaktivt om det skulle komma fram att sexuella trakasserier förekommit, men man arbetar över lag inte förebyggande mot den hårda jargong som kan sägas vara en av orsakerna till att risken för sexuella trakasserier är förhöjd inom hästnäringen. Att sexuella trakasserier och övergrepp förekommer har också uppmärksammats i medierna med jämna mellanrum genom åren, säger Lisa Rönnbäck som är projektledare på Prevent.

För att börja jobba för en förändring har nu Prevent tagit fram Schysst stall – arbetet mot sexuella trakasserier i nästnäringen, tillsammans med Sveriges hästorganisationer och arbetsmarknadsparterna Almega, Gröna arbetsgivare och Kommunal.

www.schysststall.se får arbetsbetsgivare värdefulla verktyg i hur de kan arbeta förebyggande mot kränkande jargonger, trakasserier och övergrepp. Arbetstagare och elever får lära sig vilka krav man kan ställa på arbetsgivare samt vart man kan vända sig om man blir utsatt. Om man arbetar som lärare har Schysst stall ett rikt utbildningsmaterial som man kan använda sig av.

Med Schysst stall vill vi utbilda och informera om vad sexuella trakasserier är, hur arbetsgivare kan jobba förebyggande för att undvika att trakasserier förekommer och lära arbetstagare och elever vad de kan göra om de blir utsatta, säger Sara Westholm, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Vi som står bakom Schysst stall är med och arbetar för en nolltolerans mot sexuella trakasserier i hästnäringen. Tillsammans kan vi sätta stopp för trakasserier, övergrepp och en kränkande jargong i stallen.

Alla som är aktiva i ett stall – antingen som ägare, arbetsgivare, anställd, elev eller på annat sätt engagerad – kan vara med och bidra. Gå in på www.schysststall.se idag och läs mer om hur!

Här kan du se en trailer om Schysst stall 

Om Schysst stall: 
Schysst stall är framtaget av hästnäringens organisationer och arbetsmiljöorganisationen Prevent samt Almega, Gröna arbetsgivare och Kommunal. Satsningen går ut på att utbilda och informera om vad sexuella trakasserier är och hur det kan undvikas.

Fler nyheter, artiklar och annonser

Representanter från ST, SG och regeringskansliet

10 april 2025 | Nyhet

Staten lämnar ATG

Representanter från ST, SG och regeringskansliet

Riksdagen beslutande nyligen om förändringar i spellagstiftningen som bland annat innebär att staten lämnar över kontrollen av spelbolaget ATG till dess ägare Svensk Travsport och Svensk Galopp. Torsdagen den 10 april undertecknade regeringen tillsammans med Svensk Travsport och Svensk Galopp ett långsiktigt avtal som säkerställer den ägarledda modellen i ATG samt förutsättningar, statlig insyn och finansiering av Hästnäringens Stiftelse (HNS). Läs mer

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg
Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Svensk Galopp har genomfört en strategisk omorganisation som ett led i ett långsiktigt arbete med att anpassa verksamheten till en föränderlig omvärld och förutsättningar. Läs mer

Ledvolt Jägersro 2023
Ledvolt Jägersro 2023

Med anledning av en artikel som publicerats i Expressen den 19 mars 2025 vill Svensk Galopp förtydliga att inget slutgiltigt beslut har fattats om galoppsportens framtida anläggning i Skåne. Läs mer