Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Vi är en del av initiativet Schysst stall!

21 mars 2019

Tillsammans med arbetsmarknadens parter lanserar nu Sveriges hästorganisationer initiativet Schysst stall – arbetet mot sexuella trakasserier i hästnäringen. Tillsammans kan vi sätta stopp för trakasserier, övergrepp och en kränkande jargong i stallen! Läs mer om hur du kan vara med och bidra.

En förstudie om sexuella trakasserier som har genförts av arbetsmiljöorganisationen Prevent visar att kunskapen om sexuella trakasserier generellt är låg inom hästnäringen. Studien visar även att det kan föreligga skeva maktförhållanden inom branschen och att det finns en utbredd tystnadskultur. Detta är inte unikt för hästnäringen, men redan före #metoo valde Sveriges hästorganisationer med hjälp av arbetsmarknadens parter att ta tag i frågan och påbörja arbetet som lett fram till Schysst stall.

Arbetsgivare är ofta redo att agera reaktivt om det skulle komma fram att sexuella trakasserier förekommit, men man arbetar över lag inte förebyggande mot den hårda jargong som kan sägas vara en av orsakerna till att risken för sexuella trakasserier är förhöjd inom hästnäringen. Att sexuella trakasserier och övergrepp förekommer har också uppmärksammats i medierna med jämna mellanrum genom åren, säger Lisa Rönnbäck som är projektledare på Prevent.

För att börja jobba för en förändring har nu Prevent tagit fram Schysst stall – arbetet mot sexuella trakasserier i nästnäringen, tillsammans med Sveriges hästorganisationer och arbetsmarknadsparterna Almega, Gröna arbetsgivare och Kommunal.

www.schysststall.se får arbetsbetsgivare värdefulla verktyg i hur de kan arbeta förebyggande mot kränkande jargonger, trakasserier och övergrepp. Arbetstagare och elever får lära sig vilka krav man kan ställa på arbetsgivare samt vart man kan vända sig om man blir utsatt. Om man arbetar som lärare har Schysst stall ett rikt utbildningsmaterial som man kan använda sig av.

Med Schysst stall vill vi utbilda och informera om vad sexuella trakasserier är, hur arbetsgivare kan jobba förebyggande för att undvika att trakasserier förekommer och lära arbetstagare och elever vad de kan göra om de blir utsatta, säger Sara Westholm, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Vi som står bakom Schysst stall är med och arbetar för en nolltolerans mot sexuella trakasserier i hästnäringen. Tillsammans kan vi sätta stopp för trakasserier, övergrepp och en kränkande jargong i stallen.

Alla som är aktiva i ett stall – antingen som ägare, arbetsgivare, anställd, elev eller på annat sätt engagerad – kan vara med och bidra. Gå in på www.schysststall.se idag och läs mer om hur!

Här kan du se en trailer om Schysst stall 

Om Schysst stall: 
Schysst stall är framtaget av hästnäringens organisationer och arbetsmiljöorganisationen Prevent samt Almega, Gröna arbetsgivare och Kommunal. Satsningen går ut på att utbilda och informera om vad sexuella trakasserier är och hur det kan undvikas.

Fler nyheter, artiklar och annonser

ledvolt 7365 på Jägersro.jpg
ledvolt 7365 på Jägersro.jpg

Skandinavisk Reglementskommitté har enats om vissa ändringar i Skandinaviskt Registrerings- och Licensreglemente att gälla från och med den 1 juli 2025. Det gäller 5 kap 10-11 och 13 §. Läs mer

20250606-DJI_0846-Redigera
20250606-DJI_0846-Redigera

Nationaldagsgaloppen på Gärdet bjöd på en stämningsfull och välbesökt festdag fylld av galopp, picknick och gemenskap. Här följer ett tack till alla inblandade från Svensk Galopps ordförande Anders Lilius, som sammanfattar känslan, upplevelsen och betydelsen av årets Nationaldagsgalopp. Läs mer

lordagsupplevelse v85
lordagsupplevelse v85

PRESSMEDDELANDE FRÅN ATG: Tre gånger högre toppvinster och fler som vinner. Lördag den 25 oktober är det premiär för ATG®:s nya lördagsspel V85®. - Travsporten och spel på hästar ligger ATG och våra kunder varmt om hjärtat. Nu tar vi nästa steg. V85 är en del av en ny lördagsupplevelse och blir den största satsningen i ATG:s historia, säger Hasse Lord Skarplöth, vd ATG. Läs mer