Foto: Stefan Olsson
veckosvep 28 top

Veckosvepet 28: Derbyhelg i Malmö, upploppsfight i Hamburg och Gråbergs succé i Polen

9 juli 2024 14:20

Galoppsporten går på högvarv just nu! De närmaste sex dagarna är det tävlingar på fem banor runt om i Skandinavien. I fokus står så klart Jockeyklubbens Svenskt Derby på Jägersro, årets största och mest prestigefyllda löpning för de treåriga hästarna.

GALOPP I VECKAN

Onsdag 10 juli, Bro Park:
En spännande galoppvecka inleds med lunchtävlingar på Bro Park. Programmet startar med en fin Guldhandicap och avslutas med årets första uppgörelse för de tvååriga hästarna. [mer info]

Torsdag 11 juli, Övrevoll:
Skandinaviskt Mästerskap för 3-åringar och Övrevoll Sprint Cup är två sportsliga huvudnummer på norska Övrevoll den här torsdagskvällen. [mer info]

Fredag 12 juli, Klampenborg:
Varför inte inleda Derbyhelgen med ett besök på Klampenborg? Den danska huvudstadsbanan arrangerar ett fint kvällsprogram med bland annat Derby Trial Stakes och Klampenborg Classic. [mer info]

Lördag 13 juli, Jägersro:
Derbyfesten på Jägersro börjar redan lördag kväll. Fem löpningar varvas med uppsnack inför söndagens stora lopp, livemusik och god mat på grillen. [mer info]

Söndag 14 juli, Jägersro:
För många är Derbydagen på Jägersro årets stora höjdpunkt i galoppkalendern. Nu är den äntligen här! Jockeyklubben Svenskt Derby för de treåriga hästarna är självklart dagens stora clou. Därtill ska läggas Zawawi Cup (L), Valley Chapel Memorial och en rad andra prestigefyllda lopp. [mer info]

Måndag 15 juli, Ålborg:
Om du inte har fått nog av fem tävlingsintensiva dagar i Skandinavien arrangerar Jydsk Væddeløbsbane ett lite lättare måndagsprogram med fyra fina lopp. [mer info]

Du kan spela på alla skandinaviska och många utländska galopptävlingar hos ATG. På sidan atg.se/galopp hittar du mer information. Livesändning från tävlingarna kan du se i ATG Live. Tips till alla tävlingsdagar i Sverige finner du på Galopptips.

Du kan spela på alla skandinaviska och många utländska galopptävlingar hos ATG. På sidan atg.se/galopp hittar du mer information. Livesändning från tävlingarna kan du se i ATG Live. Tips till alla tävlingsdagar i Sverige finner du på Galopptips.

NYHETSSVEPET

P-A vann det polska Derbyt: Svenske jockeyn Per-Anders Gråberg gjorde ett minst sagt lyckat gästspel i Polen den gångna helgen. I sadeln på stoet Magnezja stal han fullständigt showen söndagens i Westminster Derby, landets främsta uppgörelse för de treåriga hästarna. Den Maciej Janikowski-tränade irlandsimporten lämnade sina 18 motståndare bakom sig vid upploppets början och vann med två lätta längder före favoriten Zen Spirit.

Vidöppet Derby: Schamyl (86), Lord Mountbatten (85) och Exit To The Moon (84) är de tre högst handicapade treåringarna i en på förhand ovanligt öppen upplaga av Jockeyklubben Svenskt Derby. Strax bakom finner vi inte mindre än fem hästar med talet 83; Zidane, Giovanni Torkdahl, Mendel’s Rock, Morradi och Sir Brego. Hur väl talen står sig vet vi vid 17.30-tiden på söndag.

Foto: Stefan Olsson
Zidane och Morradi

Zidane och Morradi - två starka hemmahopp från Lennart Jr Reuterskiölds stall i Jockeyklubben Svenskt Derby.

Största triumfen: Thore Hammer Hansen - son till den tidigare danske toppjockeyn Lennart Hammer Hansen - skördade på söndagen sin hittills största triumf när han lotsade Palladium till en knapp seger i den 155:e upplagan av det tyska Derbyt (Gr 1) i Hamburg. 24-åringen styrde den Henk Grewe-tränade hingsten längst ut i banan på upploppet och efter en strong avslutning knep Gleneagles-avkomman segern med en hals före Borna. Prestationen belönades med 390.000 Euro.

Ingen promenadseger: Brittiske Derbyvinnaren City of Troy höll för favorittrycket när han för första gången mötte äldre konkurrenter i den 127:e upplagan av Coral-Eclipse (Gr 1) på Sandown. Men det blev verkligen ingen promenadseger för den Aidan O’Brien-tränade treåringen. Ridande Ryan Moore var tvungen att plocka fram Justify-sonens hela register för att avvisa Al Riffa och Ghostwriter över de avslutande 200 meterna.

Öppen fartfest: Dubbla Listed-vinnaren Aphelios (hcp 92) och publikfavoriten Kinsman (92) är topprankade i Derbydagens stora sprinterfest Zawawi Cup (L). Men båda har dragit utvändiga startspår, vilket eventuellt kan öppna upp för de sju konkurrenterna längre in i banan.

Första segern på nio år: Senast Hall of Fame fick smaka på segerns sötma var på Täby Galopp 2015. Därför var onsdagens seger på Övrevoll garanterat efterlängtad. Svenska lärlingen Engla Tunmar sände omedelbart fram Yasmine Nilssons 12-åring till ledningen i en avdelning av Ole Larsen Young Riders. Därefter spårade Gloria De Campeao-sonen hela vägen över de 900 meterna. Även Tobias Hellgren-tränade Fort Dodge såg ut att trivas över samma distans. Med Anna Pilroth blev det en plättlätt seger för irlandsimporten.

Foto: @hesteguiden.com
Hall of Fame

Hall of Fame tillsammans med Yasimne Nilsson och Engla Tunmar i Övrevolls vinnarcirkel.

Tre segrar kvar: 15 segrar på 62 ritter. Lärlingen Angelika Berg har verkligen tagit för sig i loppen i år. I tisdags bokförde hon en fin trippel med hästarna Alfaares, American Impact och Mygirlcharlie. Nu har Angelika endast tre segrar kvar innan hon når milstolpen 70 och kan titulera sig jockey.

Tiego The First vann Listed: Den skandinaviska ägarduon Magne Jordanger och Finn Blichfeldt ser ut att ha en riktigt talangfull tvååring i Tiego The First. I söndags tog den Pia och Joakim Brandt-tränade Blue Point-sonen en meriterande Black Type-seger genom att betvinga brittiske gästen Assertively med ett kort huvud i Listed-löpningen Prix Roland de Chambure på Deauville-banan. Mickael Barzalona satt i segersadeln.

Trägen vinner, brukar det heta. Efter 53 starter med hästar som Cantini och Adeem bokförde Emelie Hamngren äntligen sin första tränarseger på Göteborg Galopp i söndags. Hästen som säkrade den lika efterlängtade som välförtjänta fullträffen var Miss Donalita, riden av lärlingen Engla Tunmar.

Toppjockeys i Malmö: Derbydagen på Jägersro lockar inte enbart den skandinaviska jockeyeliten. På söndag finner vi även Silvestre De Sousa och Pat Cosgrave i startlistorna. Den 43-årige brasilianaren De Sousa har tidigare i år ridit vinnarna i både brittiska 1000 Guineas (Gr 1) och Queen Anne Stakes (Gr 1) på Ascot. Irländaren Pat Cosgrave är jockeyn som lotsade Hard One To Please och Square de Luynes till seger i Stockholm Cup.

Derbytest på Klampenborg: Bent Olsens dubbla 2000 Guineas-vinnare Brigadier står över Derbydagen på Jägersro. Moohaajim-sonen väljer istället att testa sin distansförmåga i fredagens Derby Trial Stakes på hemmabanan Klampenborg. Där får han bland annat möta Lennart Jr Reuterskiölds duo Trickstar och Sealove.

Foto: Elina Björklund
Brigadier

Brigadier har vunnit både danska och svenska 2000 Guineas.

July Festival: I den stora galoppvärlden riktar många blickarna mot Newmarkets “July Festival” det kommande veckoslutet. Mellan torsdag och lördag rids en lång rad kvalitativa löpningar. Den självskrivna höjdpunkten är sprinten July Cup (Gr 1) för treåriga och äldre hästar. Startlistan blir klar först senare i veckan. Favorit i skrivande stund är Kevin Ryan-tränade Inisherin, som nyligen vann Commonwealth Cup (Gr 1) på Ascot. Hela meetinget sänds på ATG.se

Svenskar i Norge: Tobias Hellgren sadlar ut två hästar i Skandinavisk Mästerskap för treåringar på Övrevoll; Masters Romance och Open Sky. I fältet hittar vi även Go Get Happy från Jonna Larssons stall. Flera svensktränade hästar ställer även upp i Övrevoll Sprint Cup; Red Hunting Hawk (J Ohlson), Mogsy (H Engblom), Buddy Bob (T Hellgren) och Astron (A Stjernstrand).

Nationaldagsgalopp i Paris: July Cup är inte den enda riktigt stora europeiska Grupp 1-löpningen på lördag, vilket även är den franska nationaldagen. På Longchamp-banan gör de treåriga hästarna upp om en samlad prispott på 600 000 Euro i Grand Prix De Paris (Gr 1) över Derbydistansen 2 400 meter. Fem av de återstående 11 hästarna i anmälningslistan kommer från Aidan O’Briens stall.

Pramms-vinnaren i topp: Precis som tidigare år har Valley Chapel Memorial samlat ett riktigt starkt startfält. Inte mindre än sex av de tio hästarna i fältet har mer än 90 i handciaptal. I topp finner vi Pramms-ettan Stroxx Carlras (hcp 93) följd av Plantstepsdream (92) och Chianti (92).

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Stroxx Carlras 3960.jpg

Stroxx Carlras vann Svenskt Derby 2021 och Pramms Memorial i år.

Hästarnas Mästare: Fredagen den 23 augusti rids ATG Hästarnas Mästare på Jägersro. Fyra hästsportprofiler möts i en spännande trekamp bestående av galopplopp, travlopp och banhoppning. På söndag avslöjas vem som blir årets deltagare.

Europa i USA: William Buick och den brittiske tränaren Charlie Appleby såg till att det blev europeisk seger i lördagens Belmont Oaks (G1) i USA. Efter en suverän spurt på gräsbanan lyckades den treåriga Shamardal-dottern Cinderella's Dream fånga in ledarhästarna. Samma dag reds även Belmont Derby Invitational (G1), där Trikari och John Velazquez drog det längsta strået efter en stenhård upploppsduell mot White Palomino.

Jackpotsöndag! Derbydagen på Jägersro är inte bara galoppsport av bästa märke. Även ur ett spelperspektiv ser tävlingsdagen lite extra intressant ut. Detta är det första av totalt två tillfällen under året då galoppen är värd för spelformen ATG GS75. Det är dessutom Jackpot med 3 miljoner kronor i potten.

Grupp 1-dubbel: Puchkine var en av de minst betrodda treåringarna i söndagens Prix Jean Prat (Gr 1) i franska Deauville. Det var emellertid inget som stoppade den Jean-Claude Rouget-tränade Starspangledbanner-sonen från att lägga beslag på den översta pallplaceringen under Ioritz Mendizabal. Att stallkamraten Havana Cigar var tvåa gjorde så klart inte saken sämre.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

SFAF och föl TOP
SFAF och föl TOP

Svenska FullblodsAvelsFöreningen (SFAF) är en sammanslutning av uppfödare och andra som är intresserade av att värna om svensk fullblodsavel. Föreningen bildades redan 1920 och firade alltså nyligen 100-årsjubileum. I samband med detta bjöd SFAF publiken på tårtkalas såväl på Bro Park, som på Jägersro och Göteborg Galopp, för att presentera sig och berätta om verksamheten. Trots detta är många, både aktiva och hästägare, inte särskilt väl insatta i vad föreningen gör. Läs mer