Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

VD-bloggen: beslut om vintergaloppen

9 september 2019

Fullmäktige har beslutat om vintergaloppens framtid, Enable kan skriva historia i Arcen och minskad uppfödning är ett orosmoln på en annars ljus himmel. Svensk Galopps VD Fredrik Reuterskiöld bloggar om höstens händelser.

Förra lördagen möttes fullmäktige på en extrastämma i Göteborg för att bland annat besluta om vintergaloppens vara eller icke vara. Fullmäktige beslutade att vi ska fortsätta att tävla på vintern.

Vi i organisationen välkomnar beslutet och kommer nu att göra allt som vi kan för att genomföra det som ägarna – det vill säga galoppsällskapen genom fullmäktigeledamöterna – har bestämt.

Vinter på Bro Park foto Magnus ÖsthVinter på Bro Park. Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

Alla är medvetna om vilka problem vi har haft med att preparera dittrackbanan på Bro Park för att tävla vintertid. Klimatet är en utmaning! Temperaturen i Stockholm under vintermånaderna pendlar mellan minusgrader och plusgrader, vilket gör underlaget svårmanövrerat. Vi kommer förstås att göra vårt allra bästa för att genomföra tävlingsdagarna under vintern. Bland annat kommer vi att lägga på ytterligare ett lager med sand på dirttrackbanan.

I december är det redan tre tävlingsdagar utskrivna, varav två på Bro Park. Vi kommer inte att lägga till några fler dagar i december i år eftersom tävlingsprogrammet är lagt. Däremot planerar vi för flera tävlingsdagar under vintermånaderna 2020: sannolikt blir det tre i januari, tre i februari och tre i december. I mars blir det ett tävlingsuppehåll. Schemat är dock inte klart ännu.

Nästa år kommer Svensk Galopp att ha ungefär samma antal tävlingsdagar som i år. När antalet tävlingsdagar och lopp planeras tar vi bland annat prismedel och antalet hästar i beaktande.

Även år 2020 kommer vi att fokusera på onsdagar och söndagar för att skapa en kontinuitet i tävlingsschemat. Så långt det går kommer vi att ha de största loppen på söndagar, och lopp av enklare karaktär på onsdagar. Av olika anledningar är det inte möjligt att rida alla storlopp på söndagar. Ett exempel är årets SM-dag, som avgjordes i onsdags.
 

FreestylerFreestyler tar hem SM Classic på Bro Park onsdagen den 4 september. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Positiv utveckling inom Svensk Galopp

Jag tycker att Svensk Galopp går bra och att vi har börjat få en bra struktur på organisationen och kontroll över våra kostnader. Vi kommer snart att se ytterligare förstärkning och strukturering på marknadssidan. Vi har en bra relation till ATG som är och förblir vår bästa affärspartner och söndagarna går väldigt bra omsättningsmässigt.

Jag hoppas att strategin kring framtida investeringar tillåter alla tre geografiska platser att fortsätta utvecklas. Vi måste satsa på alla tre platser: Stockholm, Malmö och Göteborg. När det gäller beslut om större investeringar så tas dessa av fullmäktige. Härnäst möts de på höststämman i samband med St Leger-helgen på Bro Park den 19-20 oktober.

Några orosmoln

Det finns förstås alltid orosmoln på himlen. Ett problem som vi har inom svensk galoppsport är bristen på återväxt bland uppfödarna. Det är väldigt få unga som drar igång med uppfödning av galopphästar, trots att vi har bra villkor. Det krävs verkligen en passion för galopphästar och galoppsport, men det är svårt att få den yngre generationen så intresserade och villiga att lägga ner det jobb som krävs för att driva en uppfödning i större eller mindre skala.

sto och fölFoto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Vi kan konstatera att antalet hästar i träning i Sverige har sjunkit de senaste åren. Uppfödningen har minskat i Sverige och importerna kostar mer och mer. En ökad efterfrågan på fullblod från bland annat Mellanöstern gör att priserna går upp, inte minst på hästar i träning. Det gör det väldigt svårt för galoppsporten i Sverige att öka, både när det kommer till kvalitet och kvantitet.

Ett annat orosmoln är svårigheterna att rekrytera stallpersonal. Brist på stallpersonal, och inte minst ryttare, är ett stort problem för galoppindustrin i Sverige såväl som i andra länder. ”The Stable Staff Crisis” är numera ett vedertaget begrepp i Storbritannien och något som oroar många tränare, även de som är riktigt framgångsrika.

Att jobba med galopphästar är en livsstil. Det involverar tidiga mornar, sena kvällar och helger. Dessutom krävs specialkompetens. Det är en lång process att lära sig rida galopphästar. Duktiga arbetsryttare tenderar dessutom att flytta utomlands, där sporten är större. Det är viktigt att vi försöker skapa incitament och uppmuntra fler unga att bli en del av galoppsporten.

Kan Enable skriva historia i Arcen?

Om bara två veckor ser vi fram emot två stora tävlingsdagar på Bro Park: Breeders Trophy den 20 september och årets höjdpunkt i Stockholm – Stockholm Cup-dagen – bara två dagar senare.

Stockholm Cup-dagen är alltid en stor dag för galoppsporten i Sverige, både sportsligt och PR-mässigt. I år ser vi fram emot att se våra allra bästa skandinaviska hästar såväl som internationella utmanare. Det planeras dessutom för en liten höstmarknad, live musik och aktiviteter för hela familjen.

Thundering BlueThundering Blue tar hem 2018 års Stockholm Cup (Gr.3). Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Bland ryttarna har Elione Chaves tagit ett starkt grepp om championstriden. Om vi ser på topplistorna kan vi konstatera att det är jämnt på flera andra håll, speciellt bland tränarna. Nu står vi inför viktiga och penningstinna tävlingar med Breeders’ Trophy och storloppen på Stockholm Cup-dagen. Det kan ske stora förändringar i championatstriderna.

Dessförinnan ser vi fram mot Scandinavian Open Yearling Sale i Danmark fredagen den 13 september. Den svenska åringsauktionen följer två veckor senare, den 28 september. Runtom i Europa har åringsauktionerna redan dragit igång. De senaste veckorna har svenskar handlat i såväl Doncaster som Baden-Baden.

I Baden-Baden kombinerades åringsauktionen med stora tävlingar. Godolphins fyraåriga Ghaiyyath imponerade när han tog hem Grupp 1-loppet Longines Grosser Preis von Baden med 14 längder. Han ser ut som en trolig kandidat till Prix de l’Arc de Triomphe på Longchamp i Paris den första helgen i oktober. Enable jagar sin tredje raka seger i loppet och blir historisk om hon lyckas, men nu börjar några riktigt allvarliga motståndare dyka upp. Ghaiyyath imponerade stort i Tyskland och Coolmores treåriga stjärna Japan har vunnit sina tre senaste starter.

Enable Arc 2018 foto Edward Whitaker Racing PsotEnable efter segern i Prix de l'Arc de Triomphe 2018. Foto: Edward Whitaker/Racing Post.

Hösten är en speciell tid inom vår sport. Det är nu vi får se säsongens bästa hästar mötas i höstens stora löpningar och tvååringarna – nästa års klassiska hopp – börjar att komma ut på banorna.På åringsauktionerna runt om i norra hemisfären försöker ägare, tränare och agenter att hitta morgondagens stjärnor.

Jag känner mig mycket privilegierad som får arbeta och vara engagerad inom galoppsporten. Ibland blir det mycket politik, men mitt i allt detta ska vi inte glömma att vi är en del av världens finaste sport.

Fredrik Reuterskiöld

Fredrik Reuterskiöld. Foto: Magnus Östh

Fler nyheter, artiklar och annonser

Representanter från ST, SG och regeringskansliet

10 april 2025 | Nyhet

Staten lämnar ATG

Representanter från ST, SG och regeringskansliet

Riksdagen beslutande nyligen om förändringar i spellagstiftningen som bland annat innebär att staten lämnar över kontrollen av spelbolaget ATG till dess ägare Svensk Travsport och Svensk Galopp. Torsdagen den 10 april undertecknade regeringen tillsammans med Svensk Travsport och Svensk Galopp ett långsiktigt avtal som säkerställer den ägarledda modellen i ATG samt förutsättningar, statlig insyn och finansiering av Hästnäringens Stiftelse (HNS). Läs mer

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg
Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Svensk Galopp har genomfört en strategisk omorganisation som ett led i ett långsiktigt arbete med att anpassa verksamheten till en föränderlig omvärld och förutsättningar. Läs mer

Ledvolt Jägersro 2023
Ledvolt Jägersro 2023

Med anledning av en artikel som publicerats i Expressen den 19 mars 2025 vill Svensk Galopp förtydliga att inget slutgiltigt beslut har fattats om galoppsportens framtida anläggning i Skåne. Läs mer