Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Valence Nathalie Mortensen.png

Valence och Nathalie Mortensen efter en seger på Göteborg Galopp.

Valence var liten, tjock och formlös – på söndag möter han eliten

10 juni 2022 18:53

Han visade ingen form, han var lite rund om magen och rätt liten. Dessutom var det på kvällen den absolut sista auktionsdagen. Då stod han där; Nathalie Mortensens drömhäst Valence. "Det här är en häst jag bara får en gång i livet, så varför skulle jag inte passa på att rida honom själv när jag har den möjligheten."

På söndag, i Stockholms Stora Pris (Gr.3), är Valence och Nathalie det enda svenska ekipaget mot sex konkurrenter från Norge och Danmark. Rent matematiskt står han jättebra till, men Nathalie ligger lågt.

– En sån som Kick On har vi mött tidigare och aldrig slagit, men jag lovar att vi ska göra vårt bästa och Valence är en jättebra häst.

Men om vi backar till den där auktionen så hade Nathalie tagit hjälp av Lennart Jarvén, de ropade på häst efter häst – men fick inte någon. Inte förrän Valence kom upp i ringen.

– Jag hade väl inte så stora förhoppningar om att vi skulle ha råd att köpa honom. I mina ögon har han en väldigt fin stam, men vi bjöd i alla fall och vi fick honom för [motsvarande] 33 000 kronor.

Valence togs hem till Sverige, fick vila under vintern och var bara trött och seg och långsam när han började tränas.

– Det gick så långsamt att vi satte upp praktikanter på honom.

Men när han en dag hängde med i en canter steg förhoppningarna. Han anmäldes till ett lopp på Jägersro och gjorde väl inget större väsen av sig.

– Nej, dels blev vi klämda i starten och sen har sanden aldrig varit hans grej. Sen kan jag berätta att han fortfarande är likadan på vintrarna. Sur, seg och slö.

Efter debuten på Jägersro togs ut på gräset och tog snabbt tre raka segrar. Sen klev han upp i eliten, har idag 94 i handicaptal men har varit uppe i 95.

– Han gör mig aldrig besviken. Visst är han liten, men han gör alltid sitt bästa.

Nathalie äger själv Valence och rider honom varje dag på gården i Skara. Hon har provat att sätta upp etablerade jockeys, men väljer nu att rida själv.

– Det har inte gjort någon större skillnad om någon annan ridit, så varför ska jag inte passa på att rida. Det ska ju vara roligt också.

Tankarna inför söndag är att försöka få en bra placering, Valence har tidigare mött de bästa utan att på något sätt göra bort sig.

– Jag hoppas inte att det ska regna så mycket, han trivs bäst om banan blir snabb.

Under alla omständigheter tänker Nathalie Mortensen, ensam tjej i storloppet, njuta av varje sekund. Och lite kul är det att den lilla hästen med den runda magen som rids av sin ägare är enda svenska ekipaget i grupp 3-löpningen Stockholms Stora Pris med en miljon i samlad prissumma.

Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
i-HdGqTDt-X3 Valence.jpg

Valence och Nathalie Mortensen vinner på Göteborg Galopp.

Mer information

Stockholms Stora Pris (Gr.3) avgörs nu på söndag, den 12 juni på Bro Park.

Dagen bjuder på galopptävlingar av högsta klass. I kalendariet kan du läsa mer om tävlingsdagen och hitta länkar till banprogram och startlistor. Varmt välkommen!

Har du inte möjlighet att åka till Bro Park? Då kan vi rekommendera tv-sändningen i stället! Tävlingarna direktsänds i V64 Direkt på TV12 klockan 12.00-14.00.

Mer information

Stockholms Stora Pris (Gr.3) avgörs nu på söndag, den 12 juni på Bro Park.

Dagen bjuder på galopptävlingar av högsta klass. I kalendariet kan du läsa mer om tävlingsdagen och hitta länkar till banprogram och startlistor. Varmt välkommen!

Har du inte möjlighet att åka till Bro Park? Då kan vi rekommendera tv-sändningen i stället! Tävlingarna direktsänds i V64 Direkt på TV12 klockan 12.00-14.00.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen Swinging.jpg Fredagsbloggen Swinging.jpg

Svenska framgångar på kontinenten, Swinging Of Venice fortsätter att vinna, en speciell GN-seger och fina lopp på Övrevoll. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer

Una Matina Una Matina

20 juni 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 25 (20-26 juni). Höjdpunkten i Skandinavien är lördagens storloppsdag på Övrevoll. Läs mer