Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Välbesökt avelsseminarium

27 november 2017

Ett hundratal personer samlades på Scandic Järva Krog i Solna på lördagen den 11 november för att delta i ett avelsseminarium som arrangerades av Svensk Galopp och SWB (Avelsföreningen Swedish Warmblood Association), med finansiering av Hästsportens Nationella Stiftelse (HNS).

Dagen inleddes med att Johan Hellander från Menhammar Stuteri på Ekerö utanför Stockholm berättade om fölningar, vad man ska tänka på inför en fölning, och hur man ska agera när stoet behöver hjälp. Eftersom Menhammar, som föder upp travhästar, har uppåt 200 fölningar om året så har Johan, som själv är veterinär, varit med om det mesta. Johan var tydlig med att man ska vara en aktiv medhjälpare under fölningen och att stoet under fölningen är mycket mottaglig för hjälp.

Därefter tog veterinären Anja Pedersen från SLU vid och pratade om smittspridning och hur man bäst kan förbereda stoet inför betäckningssäsongen. Här fick deltagarna bland annat lära sig att smutsen måste bort för under smutsen finns en massa bakterier och virus och vikten av att ha smittskyddsrutiner som alla anställda känner till och följer är oerhört viktigt.

Efter en välsmakande lunchbuffé berättade hovslagaren Rose-Marie Clark om korrigering av fölets ben och visade exempel på hur de kan se ut före och efter korrigering. Här poängterade Rose-Marie att man måste vara mycket snabb med att korrigera fölet om man ska ha en möjlighet att nå ett bra resultat.

Nästa ämnesområde handlade om avel för prestation, hållbarhet och temperament, och om en modell för att samla in och registrera fakta som ska leda till avelsframsteg. Detta föreläste husdjursagronomen Åsa Viklund från SLU om. Därefter fortsatte Åsa att prata om genomisk selektion och vilka möjligheter som kan finnas i framtiden att välja ut eller välja bort vissa gener för att på så sätt förstärka önskvärda anlag. Åsa var tydlig med att den genomiska selektionen måste förankras med ständigt pågående praktisk bedömning som unghästtest eller tävlingsresultat.

Siste talare var Magnus Karlsteen från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg som berättade om ett antal projekt på skolan där forskningen handlar om hästar eller hästrelaterade saker. Man hade bland annat låtit sina elever mäta hästars språngkurva över banhoppningshinder under Göteborg Horse Show, och testat banunderlag på ridbanor. Dessutom arbetar de med att ta fram en vojlock som kan mäta hästens hjärtfrekvens.

Deltagarna på seminariet var synnerligen engagerade och ställde många frågor till de kunniga föreläsarna, och många fyllde nog på sin kunskapsbank under dagen. Tack, HNS!

Fler nyheter, artiklar och annonser

Galoppauktion-header3
Galoppauktion-header3

Inför den svenska åringsauktionen på Bro Park i oktober 2025 står det nu klart att auktionslöpningen Magic Million återinförs – ett lopp med en total prissumma på 1 miljon kronor som rids hösten 2026. En annan nyhet är att auktionen har fått ett nytt datum. Läs mer

Åringsauktion Nr 1 Honette
Åringsauktion Nr 1 Honette

I höst planeras en ny åringsauktion för engelska fullblod på Bro Park. Datumet är satt till fredagen den 10 oktober, och evenemanget sker i samarbete mellan Svensk Galopp och Svenska Fullblodsavelsföreningen (SFAF). Läs mer

silent night puff
silent night puff

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel. Läs mer