Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Uppskattad pröva-på-kurs i hinderridning

3 november 2015

Åtta hoppsugna ryttare deltog i en pröva-på-kurs i ridning över hinder som arrangerades på Angarns Träningscamp lördagen den 31 oktober. Eftersom inte mindre än 16 personer hade anmält sig, fick arrangörerna dela kursen på två tillfällen, så ännu en kurs kommer att avhållas nu på lördag den 7 november.

Kursledare var Christopher Roberts och Tobias Hellgren, själv framgångsrika och rutinerade hinderryttare, och ridpasset föregicks av teori, där deltagarna fick svara på frågor om vad man ska tänka på när man hoppar eller hoppar in en häst, skillnader mellan banhoppning och hinderlopp, och mycket annat. Själva upplägget av ridpasset gicks också igenom, och hästarna delades ut.

 alina öhgren hoppträning angarn
 

Sedan sadlade man upp de åtta hästarna och red till träningsområdet, där man först värmde upp i trav och galopp innan man började hoppa. De första skutten gjordes över bommar på mycket låg höjd, bara för att komma igång, och för att kursledarna skulle se hur hästarna hoppade och hur ryttarna agerade om något behövde korrigeras.
Efter denna mjukstart gick man över till att hoppa mindre häckar inne i hindergården, vilket gjordes i lite högre fart, men det fina med en hindergård är att en instruktör som står i mitten av den hela tiden kan vara ganska nära den som hoppar och därmed inom hörhåll för att kunna ge stöd och tips om ridningen.

hinderkurs angarn

Som final fick den som ville hoppa de riktiga häckarna av ”tävlingsstorlek” som står ute på gräsovalen. I det momentet gäller det ju inte bara att kunna styra rätt på häckarna, men också att kunna bromsa upp efteråt, eftersom hästarna gärna ”tänder till” lite extra när de bjuder mot dessa hinder.

hinderkurs angarn

Efter ridningen övade man fallteknik inne i en välströad box, med hjälp av en pilatesboll, som hjälpte deltagarna att förstå hur man ska rulla runt för att dämpa fallet så att skador undviks eller lindras. Till sist samlades man åter i teorisalen för en genomgång av ritterna och för en utvärdering av kursen. Samtliga ryttare svarade att de gärna skulle vilja komma på en fortsättningskurs, vilket ju är gott betyg åt arrangörerna.

Klicka här för att se en film från dagen
 

Nadja Bellander

Fler nyheter, artiklar och annonser

DSC_3619
DSC_3619

Efter ett omfattande budgetarbete är propositionerna för galoppsäsongen 2025 nu klara. Den svenska säsongen inleds den 20 april, och totalt planeras 56 tävlingsdagar – fem färre än under 2024. Även antalet lopp minskar något, med målsättningen att sänka kostnaderna och samtidigt öka antalet starthästar per lopp. Läs mer

Twirling Ghost
Twirling Ghost

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, en ryttarlicenskurs, tre ponnylicenskurser, temaföreläsningar samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer

Dont Stop Believin

25 november 2024 | Nyhet

Förnyelse av licenser inför 2025

Dont Stop Believin

De som inte önskar förnyad licens för perioden 1 mars 2025 - 28 februari 2026, eller vill ändra status på licensen, ombeds meddela detta till Svensk Galopp senast den 31 januari 2025. Du som behöver lämna in nytt läkarintyg blir kontaktad av oss via mail. Ny hälsodeklaration för 2025 är obligatorisk för alla ryttare. Läs mer