Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Jägersro _D752777.jpeg

Arkivbild från Svenskt Derby-dagen på Jägersro Galopp.

Upp till fullmäktige att enas om ny bana i Skåne

4 maj 2022 07:58

Frågan om en ny galoppbana i Skåne behandlades under Svensk Galopps extrastämma på tisdagskvällen. Fullmäktigeledamöterna nådde inte enighet och nu är det upp till de tre galoppsällskapen att komma överens om ett förslag inför den ordinarie årsstämman i juni.

Planeringen för en ny galoppbana i Skåne har pågått i flera år. Under en längre tid har det förts diskussioner om lämpliga platser för den nya banan och hur anläggningen ska finansieras. Arbetet har kantats av flera utmaningar, inte minst Svensk Galopps svaga ekonomiska ställning.

Svensk Galopps styrelse kallade till en extrastämma den 3 maj med förhoppningen att fullmäktigeledamöterna skulle enas om en tydlig riktning för det fortsatta arbetet med en ny bana.

Mötet inleddes med att Svensk Galopps styrelse och Skånska Fältrittklubben presenterade sina respektive perspektiv. Därefter hölls en votering gällande tre olika alternativ.

Svensk Galopps styrelse redogjorde för två inriktningar. Det ena förslaget innebär att Svensk Galopp samarbetar med en annan part för att med ett långsiktigt hyresavtal få tillgång till en tävlingsbana och där en träningsbana kan byggas på annan plats om så krävs. Det andra förslaget innebär att Svensk Galopp köper mark och bygger en bana för egna medel och med hjälp av lån. Skånska Fältrittklubben kom med ett tredje förslag, att det fortsatta arbetet med en ny bana i Skåne ska fortgå med inriktningen att Svensk Galopp genom hyra erhåller tillgång till en gemensam galoppanläggning för både tävling och träning.

Efter en omröstning stod det klart att majoriteten av fullmäktigeledamöterna röstade på styrelsens första alternativ gällande ett långsiktigt hyresavtal, vilket innefattar både alternativet gemensam bana för tävling och träning och alternativet en delad anläggning med tävlingsbana och träningsbana var för sig. Skånska Fältrittklubbens ledamöter avstod dock från omröstningen.

– Styrelsen måste förhålla sig till att fullmäktige har beslutat i frågan. Samtidigt avser styrelsen ta i beaktande att samtliga SFK:s ledamöter avstod från att rösta. Det här är förstås en mycket viktig fråga för galoppsporten i Sverige och styrelsen vill självklart inte driva fram något som helt strider mot SFK:s vilja då en lokal förankring är viktig, säger Svensk Galopps styrelseordförande Anders Lilius.

Frågan om en ny bana i Skåne kommer därför att behandlas igen på Svensk Galopps årsmöte den 12 juni.

– Det är viktigt att sällskapen och fullmäktige nu kommer överens om den långsiktiga utvecklingen av galoppsporten. Det ligger ett stort ansvar på fullmäktige att fram till den 12 juni nå enighet i vilken väg galoppen ska ta, avslutar Anders Lilius.

I Svensk Galopps fullmäktige deltar totalt 35 representanter från Svensk Galopps tre medlemsföreningar Stockholms Galoppsällskap, Skånska Fältrittklubben och Göteborgs Galoppsällskap. De tre galoppsällskapen äger tillsammans Svensk Galopp.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

Per–Anders Gråberg behärskar alla tre grenarna i trekampen. Och han är urstark – och uthållig. Favorit till att vinna ATG Hästarnas Mästare den första juli på Jägersro? "Nja, säger han och skrattar. Det är fyra bra ryttare med och sen är det en 'materialsport' vi håller på med så jag vet inte om jag ska kallas favorit." Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer

Stefan Jönsson Stefan Jönsson

ATG Hästarnas Mästare närmar sig – den 1 juli är det dags. Kanske faller avgörande i den avslutande banhoppningen, precis som det gjorde förra gången när Klara Hammarström vann. Den som har koll på svårigheterna och regisserar dramatiken är banbyggaren Stefan Jönsson. Läs mer