Köra_rida_tävlingsbanan.JPG

Unik uppvisning av travsport vid Nationaldagsgaloppen

24 maj 2022 20:15

Det handlar om en kärlek till hästen – och en möjlighet att få utlopp för den kärleken. I centrum står ponnyn och egentligen spelar det ingen roll om den travar eller galopperar – eller bara får flätor i manen. Vid Nationaldagsgaloppen bjuder vi på ponnygalopp och uppvisning av travare av alla storlekar.

I det samarbete som Svensk Galopp och Svensk Travsport har runt jätteevenemanget på Gärdet den sjätte juni finns det ett tydligt inslag för de yngre. Precis som vanligt blir det ett galopplopp för ponnyer och information om den sporten. Men nytt för i år är att Svensk Travsport är på plats.

– Vi kommer att arrangera ett uppvisningslopp i trav med en fyra olika typer av travare. En shettis, ett russ [två ponnyraser], ett kallblod och ett varmblod, berättar Molly Eriksson som är ansvarig för ungdomsfrågor på Svensk Travsport. De får starta på lite olika distanser så vi kan visa upp deras egenskaper.

Molly ser Nationaldagsgaloppen som en fantastisk möjlighet att visa upp hästarna, att förflytta hästarna dit där det finns många människor och inte tvärt om.

– Det finns ett stort intresse för hästar och det måste vi ta tillvara, det är ju framtiden i sporterna.

Travsporten har sin ungdomsverksamhet kopplad till 33 travskolar som oftast finns i anslutning till någon travbana. Dit kan man söka sig helt utan förkunskap och egentligen spelar inte heller målet med intresset så stor roll.

– En del vill tävla, några kanske bara träna hästar medan vi också har de som är mest intresserade av att pyssla med hästarna och vara i ett stall. Men oavsett inriktning så får alla lära sig hästkunskap, att förstå och sköta om en häst på olika sätt.

Vid Nationaldagsgaloppen kommer Solvalla Travskola att finnas på plats, volontärer från Svensk Travsport hjälper till att berätta om sporten och i ett speciellt tält kan du som besökare få svar på dina frågor. Där finns också Monte Pyton, travets motsvarighet till galoppens mekaniska häst Plastic Wonder.

– Det ger alla som vill en möjlighet att prova på monté (travridning), förklarar Molly.

Molly själv kom till sporten via Travskolan. Anna Isabell Karlsson och Cajsa Friberg, båda döttrar till travtränare i Örebro, har hjälpt henne in i sporten. Nu försöker Molly själv öppna dörrar för många andra att upptäcka travet och hästen.

– Det ska bli jättespännande med Nationaldagsgaloppen. Det känns så rätt och med så många människor.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg

Vilken succé! Nationaldagsgaloppens återkomst efter pandemin blev inget annat än en stor succé. Massor av folk – publikrekord, perfekt väder och Per–Anders Gråberg som Kung av Gärdet. "Jag är så nöjd", sa Linda Persson, projektansvarig. "Vi har haft en kanondag." Läs mer

Steinway TOP Steinway TOP

Efter två års uppehåll samlades en rekordstor publik för att fira nationaldagen med galopptävlingar på Gärdet. Per-Anders Gråberg rivstartade dagen med att lotsa både The Skimmer och Steinway till seger. Maria Hagman-Erikssons hästar lade beslag på större delen av den generösa priskakan i Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L). Läs mer

NDG.jpg NDG.jpg

På måndag, den 6 juni, är det återigen dags för Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Här hittar du all info inför dagen. Som vanligt är det fri entré och gratis program. Läs mer