Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-bFd7SCk-X3 Fredriksdals Vanda och Nora Lundbäck vann sista loppet redigerad

Nora Lundbäck gör en underbar segergest ombord på sin Fredriksdals Vanda som med sin fina seger gjorde sin sista start på galoppbanan.

Ungdomsåret 2023: En stark ponnygaloppsport fortsätter att utvecklas

12 januari 2024 17:57

2023 var året då Fegentri Junior-serien för ponnyryttare hade premiär och vilken rolig säsong det blev för alla deltagande ryttare som fick chansen på olika banor i Europa. På hemmaplan reds rekordmånga ponnygalopplopp och barn-och ungdomsinsatserna, både på och utanför banan, var härliga att se.

Det blev ånyo ett fint ungdomsår som bjöd på många aktiviteter och upplevelser för både två- och fyrbenta.

Svensk Ponnygalopp var åter ur startblocken i januari

Redan i januari månad var Svensk Ponnygalopp återigen med och visade upp sporten på en mycket uppskattad dag när DUS (Distriktets Ungdomssektion) Skåne, som finns till för alla barn och ungdomar i Skåne, arrangerade sin Ungdomsdag på Flyinge i januari. Ponnygaloppen arrangerade bland annat ett lopp för kategori A (benämndes som "Shetlandsrace" i programmet) i stora ridhuset på Flyinge Kungsgård. Det blev således en lyckad start även på 2023 och det blir deltagande även 2024 där Ungdomsdagen 2024 i regi DUS går av stapeln den 14 januari på Flyinge Kungsgård och det är en dag som inte får missas.

Rolig säsongsstart och härliga sommaräventyr

I mars var det både utbildningsdag och kickoff med prisutdelningar på Jägersro Galopp och Göteborg Galopp och på Bro Park var det dags i början av april.

Dagarna var mycket uppskattade och en perfekt start på huvudsäsongen. Innan säsongen drog i gång höll Charlotta Ericsson och Susanne Sivrup-Rosenqvist ett så kallat Pay & Race på Vaggeryds travbana den 10 april under temat "Prova på ponnygalopp".

Hela 15 ryttare och 18 ponnyer deltog på Göteborg Galopps sommarläger under ledning av Charlotta Ericsson, Michelle Rosenqvist och Susanne Sivrup-Rosenqvist. Det var utmanande och roliga dagar för deltagarna som åkte hem trötta, men med många glada minnen och lärorika upplevelser.

Foto: Anna Millqvist/Svensk Galopp
Ponnygaloppläger på Göteborg Galopp sommaren 2023

Deltagarna på Göteborg Galopps ponnygaloppläger den 17-18 juli.

Ryttarna Isabella Jevrem, Annie Lundbäck, Novalie Andersson, Manda Olsson och Annie Johansson fick möjligheten att åka till British Racing School i Newmarket under sommaren och det var ju förstås en upplevelse för livet där många lärdomar packades med i bagaget hem.

– Jag vill rikta ett stort tack till jockeyklubben för deras generösa sponsringar och satsningar på ponnygaloppen och på ponnyjockeysarna. En resa till BRS och Newmarket är verkligen guld värt! Jag vill även tacka Svensk ponnygalopp för den här möjligheten och allt ni gör för ponnyjockeysarna! berättar Annie Lundbäck. Izabella Jevrem fyller i:

– Det var en otroligt lärorik resa även detta året och är så tacksam för den här möjligheten! Tack Jockeyklubben.

Jockeyklubben var med och sponsrade genom Jockeyklubben Cup. Även Stockholms Galoppsällskap var med och gav möjligheter till ryttare att åka till British Racing School via det nyinstiftade stipendiet till minne av Tommy Gustafsson där Manda Olsson blev den första stipendiaten.

Foto: Marie Jevrem/Privat
IMG_61541 Isabella Jevrem på British Racing School redigerad

Izabella Jevrem sitter i sadeln på British Racing School i Newmarket.

Fin reklam för sporten

Svensk Ponnygalopp fanns även 2023 på plats under Gothenburg Horse Show i februari och den mekaniska övningshästen Plastic Wonder fick arbeta hårt – som vanligt var han en publikfavorit och bidrog med pengar till Barncancerfonden.

Ett annat evenemang där den mekaniska hästen fick arbeta hårt och tillika uppskattat var på travbanan Sundbyholms familjedag utanför Eskilstuna i augusti.

– Vi var där med Plastic Wonder och Lilla Rörby Ryttarklubb var på plats och arrangerade ett rafflande snabbt ponnygalopplopp där det slutade med målfoto – det var strålande reklam för vår sport, säger Cecilia Gråberg, ansvarig för ungdomsverksamheten inom Svensk Galopp, som var på plats, bland annat tillsammans med Anna Öhgren. Hon fortsätter:

– Vi hade bra driv in i montern och massor med besök. Det var över 5000 besökare på plats under dagen.

Det rafflande loppet vanns av Ella Forsmark ombord på Marion af Sten och de bjöd på show i segerintervjun som inte får missas (se nedan).

Ponnygaloppen var som vanligt med på Gärdet när det var tidernas publikfest då Nationaldagsgaloppen avhölls den 6 juni. Två lopp för kategori A reds.

– Det var som vanligt riktigt spännande och välridna lopp inför rekordpublik. Roligare än så här kan det inte bli, berättade referent David Crona efteråt.

Det arrangerades också ponnygalopp under den häftiga tävlingsdagen "Hästarnas Mästare" på Jägersro Galopp den 25 augusti och Tapwell Stockholm Cup hölls på Bro Park den 17 september under Stockholm Cup-dagen. Där var självaste Lanfranco "Frankie" Dettori prisutdelare.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-LPgg8rL-X3 Qrispy och Inna Smedberg vinner på Gärdet

Qrispy och Inna Smedberg segrade på Gärdet tillsammans. Det framgångsrika ekipaget vann senare under sommaren självaste "Ponni Derby 2023" på Övrevoll.

Ett fint tävlingsår med många rekord

Det var kyligt värre i april och säsongsstarten på Bro Park i mitten av april fick skjutas upp till den 30 april. I stället var det Jägersro Galopp som äran att hålla i den första tävlingsdagen för året den 23 april.

– Vi hade 24 dagar tävlingsdagar och 104 lopp, upplyser Cecilia Gråberg.

Det var lika många tävlingsdagar som 2022, men antal lopp var rekordstort. Rekord var också antalet starter som uppgick till hela 698 och aldrig förr har antal starter per häst varit högre heller, nämligen 6,71 lopp/häst.

Bland andra höjdpunkter under året så sticker förstås SM på Strömsholm den 17 juni, Fegentri Junior-loppet på Bro Park den 27 juni, det omåttligt populära Lag-SM på Bro Park den 27 augusti och många omgångar i Jockeyklubben Cup ut lite extra.

– De båda SM-dagarna är fantastiskt roliga och viktiga för vår sport, säger referenten David Crona och fortsätter:

– Jag måste också säga att många tävlingsdagar på Göteborg Galopp bjöd på härliga förhållanden och på Bro Park hade vi många minnesvärda ögonblick – inte minst det rafflande Fegentri Junior-loppet.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-fWvsbvL-X3 Little Spirit och Annie Johansson vinner SM på Strömsholm

Annie Johansson och det obesegrade fenomenet Little Spirit vinner ett nytt SM-guld på Strömsholm. Annie blev ponnyjockeychampion för andra året i rad och var också med i Fegentri Junior.

Malmöbanans trend avseende ponnygaloppen är väldigt positiv.

– Det var glädjande att se att verksamheten på Jägersro Galopp utvecklades så positivt med många nya ekipage, säger Cecilia.

Just Jägersro Galopp hade också ett så kallat Pay & Race den 30 oktober för att möjliggöra för nya intressenter att få pröva på att rida lopp. Helt enkelt ett utmärkt tillfälle för den som har funderat på att testa.

Efter tävlingarna den 5 oktober anordnades till exempel en föreläsning med Stina Östlund som arbetar hos tränare Jessica Long – en tränare som verkligen engagerar sig i galoppens unga ryttare. Det gör också hennes man, Padraig Long, som ställer upp i ur och skur när han håller träningar. Lördagen den 25 november anordnades en fantastiskt fin säsongsavslutning hemma hos hela familjen Longs gård (Stall Rancho) där många deltagare med föräldrar och syskon slöt upp.

– Vi vill tacka Jessica, Padraig och familjen för en fantastisk utbildningsdag på Stall Rancho där hela nitton ekipage var med, berättar Cecilia.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-KjLLw2K-X3 Lag SM gruppbild 2023

Den traditionella avslutningen på Lag-SM fångades som vanligt exceptionellt bra av fotografen Elina Björklund.

Första året med Fegentri Junior

Tävlingsåret kryddades av att Amanda Söderman och Annie Johansson var utsedda att få rida i den första säsongen av Fegentri Junior och det blev många minnesvärda ögonblick. Till exempel fick Amanda Söderman vinna lopp på anrika Kincsem Park i Budapest och även där var Lanfranco "Frankie" Dettori prisutdelare. Missa inte att läsa sammanfattningen av säsongen där Amanda och Annie berättar ännu mer om sina upplevelser av detta suveräna äventyr som möjliggjorts med Jockeyklubbens hjälp.

Att ponnygaloppen har tagit klivet ut i Europa är förstås ett stort steg och mycket betydelsefullt. Våra ryttare är på en mycket hög nivå.

– Vi är oerhört tacksamma för att Jockeyklubben stöttar ponnygaloppen så vi kan sända våra duktiga ponnyryttare på utbildningsresor och i år har de även stöttat våra Fegentri Junior-ryttare. Både Annie Johansson och Amanda Söderman var oerhört goda ambassadörer för svensk ponnygalopp. Premiäråret för Fegentri Junior var mycket bra och man kan konstatera att våra svenska ryttare är otroligt duktiga, säger Cecilia Gråberg och berättar vidare:

– Ett bevis på vad ponnygaloppen betyder för hela vår sport är till exempel att Elin Hedman under sitt andra licensår blir nationell amatörryttarchampion.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-524DzVM-X2 Gruppbild Fegentri Junior från Bro Park

Gruppbild på deltagarna i Fegentri Junior-loppet på Bro Park den 27 juni.

Lärlingssatsningen fortsätter

Stödet från The JC Organization ApS (John Christensen och Alice Weiste Christensen) är ovärderligt och genom sin lärlingssatsning gavs återigen möjligheter till förkovring för ryttare som satsar på en jockeykarriär.

– I år fick de tillbringa en hel vecka på British Racing School och ha Fredrik Johansson som loppcoach. Resan sponsrades av The JC Organization. Det betyder otroligt mycket för våra lärlingar att kunna få åka på sådana här utbildningar. Ja, alla år och alla satsningar där Fredrik Johansson också varit stöttepelare har väldigt värdefulla, säger Cecilia.

De som åkte var Rebecca Stålhandske och Angelika Berg från Sverige samt Silje Strand från Norge och Victoria Larsen från Danmark.

Angående Rebecca Stålhandske så bärgade hon under året andra raka segern i Ole Larsen Young Riders Championship.

Hälsa och välmående i fortsatt fokus

I förra årets krönika så skrev vi om den vetenskapliga studien om hälsa och välmående inom trav- och galoppsporten. Den är nu klar och har genomförts av Dr Klara Edlund på uppdrag av Svensk Travsport och Svensk Galopp. Slutrapporten hittas här.

– Vi kommer att ha en dag ihop med Svensk Travsport med temat psykisk hälsa 2024. Den här studien var ju även öppen för äldre aktiva så jag hoppas att Svensk Galopp tar ett större tag om den här frågan – inte bara ungdomssidan, berättar Cecilia.

Sponsorerna är mycket betydelsefulla

Man kan inte nog tacka alla sponsorer, stora som små, som stöttar ungdomsorganisationen. Vi vill särskilt tacka Triton, Jockeyklubben, Tapwell och The JC Organization ApS.

– Bidragen från våra sponsorer är förstås oerhört viktiga så att vi kan fortsätta utveckla ungdomsverksamheten och rekrytera nya till sporten, upplyser Cecilia.

De tre galoppsällskapen som är knutna till de tre permanenta banorna är väldigt viktiga.

– Ponny- och ungdomssporten är glada för att våra tre galoppsällskap stöttar ungdomsverksamheten med stort engagemang, avslutar Cecilia Gråberg 2023 års krönika.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_5694-X2 Tindra Ryttse och Shanbally TomThumb vinner på Bro Park 21 april redigerad DSC_5694-X2 Tindra Ryttse och Shanbally TomThumb vinner på Bro Park 21 april redigerad

Så var det då äntligen vårpremiär för ponnygaloppen med fyra lopp på programmet. Det var inget soligt väder att tala om då temperaturen var åt det kallare hållet, men DT-banan var fin och alla tävlandes prestationer värmde rejält. Prisutdelare var Adriana Lopera. Läs mer

IMG_5460 IMG_5460

25 mars 2024 | Nyhet

Ponnygaloppen visar vägen!

Helgens utbildningsdag lockade så många som 35 barn och ungdomar till Stall Lilla Rörby i Vallentuna, norr om Stockholm och cirka hälften av dessa provade på galopp för första gången! Läs mer

Point Boy 3229.jpg Point Boy 3229.jpg

PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. I denna artikelserie får du läsa om olika profiler inom galoppsporten som hållit på med just ponnygalopp. Susanne Sivrup-Rosenqvist minns tillbaka till ponnytiden och säger spontant att det var en av de roligaste perioderna i hennes liv. Då ska ni veta att hon kanske inte hade de lättaste hästarna att ta hand om – men kanske var det just den utmaningen som skapade den härliga känslan. Läs mer