Rangoon TOP

Tävlingsreferat: Firade 50-årsdagen med seger på hemmaplan

1 maj 2022 16:51

Tränare Fredrik Reuterskiöld har sadlat ut många fina vinnare i Mr Ascots ägarfärger genom åren. Söndagens seger med Rangoon på hemmabanan Jägersro var ändå lite speciell med tanke på att den togs samtidigt som Fredrik firade sin 50-åriga födelsedag. Mystery Night från Wido Neuroths stall övertygade i Becky Moss Fillies Mile och blir säkert att räkna med i större sammanhang framöver.

Rangoon

Tränare Fredrik Reuterskiöld och ägare Mr Ascot ser ut att ha en riktigt lovande häst i Rangoon. Treåringen visade en härlig ”turn of foot” när han avväpnade sina motståndare i en 1 200 meter lång Maidenlöpning. Och vad kunde vara mer passande än att Fredrik Reuterskiöld fick fira sin 50-årsdag i vinnarcirkeln på hemmabanan.

Från en utvändig position strax bakom täthästarna Pratia och Red Ruby gav Valmir De Azeredo marschorder i utgången av kurvan. El Kabeir-sonen hittade kvickt en extra växel och drygade snabbt ut till en övertygande femlängders-viktoria.

- Rangoon är en stor häst och vi har haft mycket tålamod med honom. Förhoppningsvis har all väntan lönat sig. Härstamningen säger att han åtminstone behöver två svängar i distans. Men det här var bara en maidenlöpning och nu får vi nog skynda på lite för att nå ett bra handicaptal inför de större loppen, sade Fredrik Reuterskiöld på sin bemärkelsedag.

- Det går egentligen inte att fira sin födelsedag på ett bättre sätt än med en seger. Tiden har gått fort och nu är det 25 år sedan jag började träna hästar. Under alla år har Mr Ascot, både Erik Söderberg och Finn Blichfeldt, funnits med och stöttat mig, fortsatte jubilaren, som tillsammans med den tillika nyblivne 50-åringen Jacob Johansen hyllades med blommor i vinnarcirkeln.

Fredrik och Jacob

Mersmakande årsdebut av Mystery Night

Raka vägen från vinterfilialen i tyska Köln till Jägersros vinnarcirkel. Wido Neuroth-tränade Mystery Night svarade för en mersmakande årsdebut när hon tillsammans med Jan-Erik Neuroth tog hem Becky Moss Fillies Mile, söndagens huvuduppgörelse på Jägersro.

Mystery Night hittade snabbt en perfekt position strax bakom ledande Scarlett. Där stannade Night of Thunder-dottern fram till 200 meter kvar då hon resolut lade in en extra växel och drygade ut med två komfortabla längder före gott avslutande Una Matina.

- Det var fint att se att Mystery Night hanterade Jägersrobanan så bra. Framöver väntar Guineas och andra större stolöpningar, sade Jan-Erik Neuroth.

Mystery Night ägs av Stall Perlen och kan nu stoltsera med tre segrar på fyra starter.

Mystery Night

Palm Springs reglerade konkurrenterna

Palm Springs mötte den skandinaviska eliten i flera av de främsta årgångsloppen under fjolåret. Juniper Tree-sonen var bland annat trea bakom Wofof Vancouver i Voterlöpning. I en 1 600 meter lång Silverhandicap gjorde Nina Lensviks adept processen kort med sina fyra konkurrenter.

Under Per-Anders Gråberg tog Palm Springs genast hand om taktpinnen och reglerade fältet fram till mållinjen, som han skar med en säker längd före Powerhouse.

- Palm Springs kan vara lite lat och för en stund tyckte jag att han kopplade av lite väl mycket över upploppet. Nu blir det ytterligare en start på Jägersro och sedan siktar vi på Breeders i Danmark, sade Nina om 360 North Horse Racings egenuppfödning.

Palm Springs

Hög vikt stoppade inte Maid

Fuxan Maid brukar alltid vara svårfångad över korta 1 000 meter. Årsdebuten i söndagens Silverhandicap var knappast något undantag. Trots mastiga 68 kilo på ryggen inklusive Carlos Lopez gav Appel Au Maitre-dottern inte konkurrenterna en chans.

Från sin position utvändigt om stallkompisen Nom De Plume skruvade Maid upp farten vid upploppets början och drygade snart ut segergreppet med närmare tre längder före Freemanip.

- Maid gjorde det riktigt bra med 66 kilo i fjolårets sista start på Bro Park, sade Francisco Castro om femåringen som ägs av Tegelberga Dressyrstall.

Maid

Bra start för Hans-Inge

Hans-Inge Larsen har fått en riktig smakstart på säsongen. I en 2 400 meter lång Bronshandicap kunde han räkna in en fin dubbel med hästarna Stella Grande och Primacor.

Oliver Wilson gav Stella Grande en avvaktande inledning längst bak i kön. Först i ingången till sista sväng gick Helsinki-dottern med i draget bakom Primacor och över de sista 150 meterna utkämpade de båda stallkompisarna en fin duell där Stella Grande drog det längsta strået.

- Stella Grande har inte hunnit tappa sin vinterpäls och jag var väldigt osäker på formen. Men det är en härlig märr med riktig vinnarskalle, sade tränaren om stoet som ägs av Stall Gofika.

Stella Grande

Seger direkt i comebacken

Ett tävlingsuppehåll på närmare två år var inget som stoppade Bijou från att lägga beslag på den översta pallplaceringen i Börjes Champion ARK Cup. Rutinerade Jonna Larsson red Maria Olssons adept.

Bijou gled fram i ett perfekt slagläge bakom Mr Naughty Boy och My Spirit genom kurvan. En bit in på upploppsrakan tvingades tätduon kapitulera mot Mingun-sonen, som därefter drygade ut med en dryg längd.

- Vi har jobbat väldigt mycket med hästens bakkärra under de senaste åren. När han kom till stallet var han nästan i två delar, sade tränaren.

Bijou

Fullträff i tredje försöket

Markaryd-tränaren Camilla Nilsson har flera intressanta arabgaloppörer i sitt stall. I dagens inledande uppgörelse sadlade hon ut ett relativt nytt namn i form av Inka Des Vialettes. Med Per-Anders Gråberg vid tyglarna spräckte den fyraårige fuxen segernollan i sin blott tredje start i livet.

Inka Des Vialettes gled fram i ett fint slagläge bakom stallkompisen Soulette Al Maury och Dormaan Ad i ingången till sista sväng, varpå han ökade farten och avgjorde på ett betryggande sätt.

- Den här hästen kan vara lite yr i pannan, men idag tycker jag han skötte sig. Vi får ta ett lopp i taget så får vi se hur långt det räcker, sade Camilla, som äger Josco Du Cayrou-sonen tillsammans med SG Galopp.

Inka Des Vialettes

I samband med söndagens tävlingar höll även Christina Odenberg ett minnestal för Bruno Nilsson. Jägersropubliken hedrade därefter den nyligen avlidne tränaren med en tyst minut.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

deltagare-hm-2024-1
deltagare-hm-2024-1

Proffstränare i både trav och galopp, kompis med Adrian Kolgjini, en naturlig känsla för hästar eller kanske styrkan från att ha klarat av en Svensk Klassiker. Fredagen den 23:e augusti, när ATG Hästarnas Mästare avgörs på Jägersro, får vi svaret. Läs mer