Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Tävlingsledaren – spindeln i nätet

3 juni 2015

Under våra tävlingar finns det en person som har övergripande koll på det mesta – tävlingsledaren. Vad gör en tävlingsledare och vilka kvalifikationer krävs för att göra jobbet? Möt Fredrik ”Peje” Swartling, Täby Galopps tävlingsledare.

fredrik peje swartling square
Fredrik "Peje" Swartling

Fredrik ”Peje” Swartling har en gedigen galoppbakgrund. Pappa Reinhold ”Reije” Swartling var en av våra största galopptränare. Peje började rida när han var fyra år på familjens ridskola, Swartlings Ridskola. Reije kombinerade ridskoleverksamheten med sin tränarrörelse och han hade som mest över 100 hästar i träning. Huvudstallet låg på Täby och han hade filialer både på Jägersro, Klampenborg och på Övrevoll.

Peje red sitt första lopp som tolvåring i Norge. I Sverige hade vi 15-års gräns för att få licens men i Norge kunde Peje få ut en amatörlicens. 1970 blev han lärling hos pappa och hans lärlingstid varade i fyra år och Peje han både bli amatör- och lärlingschampion. När lärlingstiden var slut blev han jockey och totalt tog han runt 150 segrar. Sedan tog ridskolan överhanden då den krävde ett större engagemang. 1985 tog Peje och hans syster Gunilla över ridskolan. Idag driver syskonen Swartling två stall på Ryttarstadion inne i Stockholm och Pejes jobb är att se till att verksamheten flyter.

fredrik peje swartling reinhold reije swartling
Peje som 13-åring i vinnarcirkeln på Täby. Vid tygeln pappa Reinhold. Observera all publik i bakgrunden, en helt vanlig tävlingsdag.

 

-Jag hade en dröm att bli jockey redan när galoppen låg på Ulriksdal. När jag gick in i vågrummet så luktade det läder, skokräm och svett och jag tänkte att en dag ska jag också sitta där och byta om. Jag är mycket tacksam att jag fick leva min dröm.

 

Peje är alltså Täby Galopps tävlingsledare. Här får du reda på mer vad jobbet innebär.

Vad gör en tävlingsledare?
Det är svårt att jämföra banornas tävlingsledare då det är olika förutsättning på de olika banorna. Men på Täby skriver jag ett schema inför varje tävlingsdag där alla moment är med och tidsbestämda. Det är allt från när jockeyerna ska lämna vågrummet, vilken tid nedstartsgaloppen ska vara till när hästarna ska lastas i startboxarna. För att allt ska klaffa så är det jätteviktigt med planering.

På tävlingsdagen sitter jag uppe i domartornet på taket för att kunna ha koll på allt. Jag måste ha överblick för att till exempel se om någon ryttare har ramlat av, en av hästarna skenar till start eller om traktorn är ute och harvar. Det gäller att ha helikopterperspektiv och inte missa en enda detalj. Sedan är det mitt arbete att se till att tidsschemat följs och att loppen rids på utsatt tid. Om något händer så har jag Svensk Galopps representant och galoppdomstolen till min hjälp att lösa problemet.

fredrik peje swartling
Peje sitter i ett rum uppe på taket på Täbys läktare. Där har ha full överblick över banan

 

Vad krävs av en tävlingsledare?
Det gäller att vara uppmärksam, annars kan det hända en olycka. Man måste ha en total överblick och om en olycka händer är det mitt jobb att få ambulansen på rätt plats. Det är viktigt att vara lugn och inte få panik och sedan måste man självklart kunna sporten.

Vad är din svåraste utmaning som tävlingsledare?
Det är att se till att alla lopp går på utsatt tid. Vi har en cirkatid som loppet ska gå och det gäller att det går så nära den tiden som möjligt.

Vilka arbetar uppe i måldomartornet?
Vi är fyra personer där uppe på tävlingsdagarna. Det är jag, vår speaker David Crona, måldomare Mikael Lundkvist och Erika Svensson som sköter målkameran.

Hur länge har du arbetat som tävlingsledare?
Det är nog en 7-8 år nu. Före mig var det Bengt Mattsson som var tävlingsledare. Jag arbetade dubbelt med honom i ungefär ett halvår för att lära mig rutinerna och komma in i jobbet. Jag har faktiskt aldrig varit sjuk eller ledig från arbetet sedan min första dag som tävlingsledare, avslutar Peje.

Lotta Malmborg


 

Fler nyheter, artiklar och annonser

Veckosvepet 18
Veckosvepet 18

Den här galoppveckan kan vi se fram emot ett minst sagt fullspäckat veckoslut. På lördag inleder Klampenborg den klassiska cirkusen i Skandinavien med stonas Mowerinaløb. Jägersro följer upp med årets första svenska Listed-löpning på söndag. Ute i den stora galoppvärlden rids dubbla Guineas-löpningar på brittiska Newmarket och i USA avgörs Kentucky Derby. Läs mer

Twirling Ghost
Twirling Ghost

På söndag är det dags för årets första stora kraftmätning när Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile (L) avgörs på Jägersro Galopp. Startfältet är klart och förväntningarna är höga. Läs mer

Svepet 17-25 TOPP
Svepet 17-25 TOPP

Nu är det full rulle på galoppbanorna runt om i Skandinavien. Jägersro inleder veckan med lunchtävlingar och därefter är det säsongsstart på Övrevoll. Klampenborg bjuder in till fina storlopp på lördag och till dessert blir det söndagsgalopp på Bro Park. Läs mer