Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Svenska tränare och jockeys intervjuade i ny bok

21 december 2018

I boken Nära samspel med hästar delar Sveriges hästelit med sig av sina tankar om och erfarenheter av hur man lyssnar på sin häst, hur man gör sig förstådd och om vikten av att ta hänsyn till varje hästs unika behov.

Omslag boken Nära samspel med hästar

Susanne Berneklint, Valmir de Azeredo, Per-Anders Gråberg, Christopher Roberts och Fredrik Reuterskiöld är bland de intervjuade i boken Nära samspel med hästar som publicerades i höstas. Boken är skriven av Amelie Ehrensvärd Cardell och fotograferad och formgiven av Susanne Martinelle.

”Vi hör till alla de som älskar hästar och vi längtade efter att lära oss mer om samspelet. Tänk att få höra och se hur Sveriges främsta ryttare, kuskar, jockeyer och tränare går till väga. De om någon måste ju veta!” berättar Amelie Ehrensvärd Cardell.

I boken intervjuas Fredrik Reuterskiöld, Susanne Berneklint, Valmir de Azeredo, Per-Anders Gråberg, Christopher Roberts, Stig H Johansson, Stefan Melander och Catarina Lundström, Daniel Redén, Örjan Kihlström, Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson, Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson, Helena Persson, Patrik Kittel, Tinne Vilhelmson Silfvén, Louise Nathhorst och Ulla Håkanson.

”Vi tyckte det var kul att ta med alla fyra disciplinerna galopp, trav, hoppning och dressyr för att förstå skillnaden i människans inverkan beroende av hästens ras och ålder och den fysiska prestation som ska utföras. Roligt nog ville alla som vi frågade vara med och berätta”, säger författaren.

”Vi fick besöka dem hemma i deras vardag och blev verkligen varse hur de ständigt försäkrar sig om att deras hästar mår bra och är med på resan mot det gemensamma målet. Vi hade spännande samtal om ordlös kommunikation, känslor och intuition. Det är ett subtilt och svårfångat ämne och samtidigt så självklart, djupt och innerligt för den som upplever det.”

De intervjuade berättar om hur de bär sig åt för att bygga en respektfull relation, om hästars empatiska förmåga och kroppsspråk.

Amelie Ehrensvärd Cardell säger att förhoppningen med boken är att dess text och bilder ska inspirera läsaren att utveckla sina egna hästrelationer.

”Även de stora stjärnorna råkar ut för missförstånd och måste ibland backa tillbaka till de enklaste instruktionerna för att göra sig förstådda. De talar om framsteg i den gemensamma utvecklingen som en större lycka än att vinna en tävling och vittnar om tillfällen när kommunikationen är så finstämd att det i princip räcker med att tänka trav eller galopp för att det ska ske, som om de vore ett med sina hästar”, avslutar författaren.

Boken finns på Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, NK och andra välsorterade bokhandlar.

AK
 

Fler nyheter, artiklar och annonser

Under Valborgshelgen har Svensk Galopp följande öppettider: Onsdag 30 april: kl 9:00 - 13:00 Torsdag 1 maj: Stängt. Trevlig Valborg!

Bakom kulisserna header long
Bakom kulisserna header long

Det tar i runda slängar 1,40 – alltså 100 sekunder – för en hygglig galopphäst att springa 1600 meter. Det är ungefär så mycket som den genomsnittlige åskådaren uppfattar av sporten. Men sanningen är att tiden på tävlingsbanan är det lilla i sammanhanget – det visade inte minst Jessica och Padraig Long när de öppnade upp stall Rancho för besökare. Läs mer

Veckosvepet 18
Veckosvepet 18

Den här galoppveckan kan vi se fram emot ett minst sagt fullspäckat veckoslut. På lördag inleder Klampenborg den klassiska cirkusen i Skandinavien med stonas Mowerinaløb. Jägersro följer upp med årets första svenska Listed-löpning på söndag. Ute i den stora galoppvärlden rids dubbla Guineas-löpningar på brittiska Newmarket och i USA avgörs Kentucky Derby. Läs mer