Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Niklas Lovén.png

Svårt skadad för ett år sedan – nu rider han Grand National

15 juni 2022 19:34

Läkaren kom in till Niklas Lovén i sjuksängen, hade en bunte röntgenplåtar i handen. Tittade på Niklas, tittade på plåtarna och sa: ”Det ser inte bra ut det här. Du har brutit nacken.” Det var för elva månader sedan, på lördag sitter Niklas i sadeln på Mutadaffeq i Svenskt Grand National på Strömsholm.

Niklas Lovén, 52 år från Helsingborg, är en av Sveriges främsta hinderjockeys, men trots alla löpningar och alla meriter från lopp världen över är tävlingarna på Strömsholm speciella för honom. Hans mamma, pappa och faster har alla tävlat på Strömsholm, själv red han ponnygalopp där som liten. 1991 red han sitt första Grand National, efter det har det blivit ytterligare 24. I år avgörs det 51:a Grand National och Niklas står på startlinjen för 26:e gången.

– Ja, det har blivit en del starter där.

Men som en liten tagg noterat vi också att han inte vunnit loppet sedan han vann på Lights Out för ett tiotal år sedan.

– Det har varit tufft på senare år, det har kommit många starka hästar från Tjeckien och Tyskland.

Det hörs att han inte riktigt gillar det, Niklas är tävlingsmänniska och vill VINNA.

Kanske är det också den viljan som tagit honom tillbaka, för det var aldrig någon tvekan om att han skulle tillbaka efter skadan.

– Nej, det är klart att jag fick lite funderingar när läkaren sa att jag brutit nacken men jag har hela tiden känt att allt har fungerat. Precis efter olyckan (på Bro Park förra sommaren) fattade jag knappt vad som hänt.

Om man kan ha tur i oturen hade han det, det var andra kotan som var skadad på båda sidor. Men han hade inte speciellt ont och han kunde dessutom hålla igång sin fysik trots att han hade en halskrage i tre månader.

– Det har gått bra att träna sig tillbaka igen, egentligen lättare än jag trodde.

I april var han redo för comeback. Han reste till Milano för att rida fyra hästar. Och visst hade han vissa tvivel.

– Jag funderade lite på hur det skulle fungera, men allt fanns kvar...

Nu sitter han upp på Mutadaffeq, hästen han red till en fjärdeplats i Grand National förra året. Tillsammans har de inlett säsongen med två raka segrar på Bro Park.

– Jag sitter på en jättefin häst, men jag tror att Her Him som Henrik Engblom rider blir svårslagen. Nu finns det förstås ett par detaljer som talar för Niklas. Han kan banan utan och innan, varje ojämnhet, varje sväng och han har massor av rutin.

52 år ung och fruktansvärt vältränad. Det vore det elakt att fråga honom om när han ska sluta, för det vet han inte.

Det enda han vet är att han måste få utlopp för tävlingsgiftet.

– Den dan jag inte kan rida hinder längre får jag väl börja tävla i löpning. För tävla måste jag.

Och vinna.

På sidan Svenskt Grand National hittar du mer information om tävlingsdagen.

Mutadaffeq

Niklas Lovén och Mutadaffeq på väg mot seger på Bro Park.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Her Him Svenskt Grand National DSC_4590.jpeg Her Him Svenskt Grand National DSC_4590.jpeg

G Construct Svenskt Grand National inramades av optimalt väder och en stor och entusiastisk publik, där Her Him och Henrik Engblom var en populär vinnare av huvudlöpningen. Hästen ägs och tränas i Tjeckien av Ivana Porkatova, hustru till Sverigevännen Greg Wroblewski, som också är assisterande tränare. Läs mer

i-Q6Vhnvm-X2 Three Is Company och Familjen Perssons Minneslöpning.jpg i-Q6Vhnvm-X2 Three Is Company och Familjen Perssons Minneslöpning.jpg

Lars-Åke Enström var så nära, så nära att vinna Grand National förra året och även om den hedervärda tredjeplatsen med Boss Mans Ladder förstås var en stor bedrift så lever drömmen vidare om att få lyfta bucklan. I år startar han Three Is Company. – Att starta i Grand National har vi kämpat för i ett helt år. Läs mer

20210430-Kungen-75ar-foto-SaraFriberg-KunglHovstaterna.jpeg 20210430-Kungen-75ar-foto-SaraFriberg-KunglHovstaterna.jpeg

Galopptävlingarna på Strömsholm blir särskilt speciella i år. Vi får nämligen besök av H.M. Konungen. Läs mer