Stina Landh vann både på Nationaldagsgaloppen och i Abu Dhabi!

29 januari 2019 11:28

13-åriga Stina Landh vann ett av fjolårets ponnylopp på Gärdet och priset var att få rida ett internationellt ponnylopp i Abu Dhabi. Resan blev en succé och Stina vann loppet!

13-åriga Stina Landh vann ett av fjolårets ponnylopp på Gärdet och priset var att få rida ett internationellt ponnylopp i Abu Dhabi. Resan blev en succé och Stina vann loppet!

Stina Landh vann alltså på Nationaldagsgaloppen i fjol med sin Sjöbrisens Bajonett som från början var lite av en ”bråkstake”.  Men med en stor vilja och många, många träningstimmar lyckades Stina, med hjälp av mamma Wanja, få ordning på sin ponny och ekipaget vann samtliga 18 starter under 2018. Stina hade haft loppet på Nationaldagsgaloppen i sikte under två år för att nå sitt mål att få rida i Abu Dhabi.

-Vi hade vunnit alla lopp i fjol fram till Gärdet. Trots detta var det extremt nervöst. Loppet är kort och det talade emot oss. Vi förberedde oss väl och jag lyckades vinna på en för dagen lugn ponny.  Sjöbrisens Bajonett klarade dansband bredvid sig på väg till start och helikoptrar ovanför huvudet. Hon stod till och med still under en lång prisutdelning och var den stjärna hon kan vara. När väl känslan att ha vunnit började sjunka in så kom nya tankar. Hur ska jag förbereda mig inför loppet i Abu Dhabi?

Efter fem intensiva månader där Stina tränade och tävlade så mycket det bara gick så blev det äntligen november.  Efter ett par hektiska men roliga dagar i Abu Dhabi kom dagen då Stina skulle rida sitt lopp. Hon fick rida på ponnyn Baldor som slutade trea i loppet 2017.

-Vi fick en ganska dålig start där vi, efter ha snurrat ett par gånger, äntligen stod åt rätt håll. När starten gick blev vi stående en kort stund men sedan kom jag och Baldor iväg. Jag minns att jag på engelska sa – come on we can do it! till honom.
-De andra ponnyerna hade då redan sprungit av och jag såg bara ett myller av ponnyrumpor framför mig. Jag drabbades inte av panik eftersom Bajonett också kan göra så utan tänkte vi måste komma fram. Plötsligt så öppnades en lucka och jag såg halvdistanspålen komma upp. Jag hade planerat att det var där jag skulle börja öka farten in mot mål. Väl i mål gick allt jättefort. Jag såg bilen med filmkameran följa mig efter mål och insåg då att det hade gått bra, kanske hade jag vunnit?

Ja, Stina och Baldor hade vunnit och det blev en hejdundrande prisutdelning med shejker och prinsessor på plats vid vinnarceremonin.

- Jag fick ta emot min pokal av en av prinsessorna. En ära och ett fantastiskt ögonblick att spara i hjärtat, avslutar Stina Landh.

Stina Landh Ponnygalopp Nationaldagsgaloppen

Fler nyheter, artiklar och bloggar

nationaldagsgaloppen nationaldagsgaloppen

Kombinationen av Svensk Galopps ekonomiska situation och styrelsens bedömning av Coronaläget har lett till beslutet att Nationaldagsgaloppen 2021 ställs in. Läs mer

_DSC0807 _DSC0807

På grund av Covid-19 är ju som vi tidigare berättat Nationaldagsgaloppen på Gärdet inställd. Vad gör våra aktiva istället och hur känns det att dagen som så många sett fram emot inte blir av? Läs mer

MOF190606-305407 Magnus Östh.jpg MOF190606-305407 Magnus Östh.jpg

”Drottningen av Gärdet” utropades duktiga jockeyn Ulrika Holmquist till efter sina fyra segrar på Nationaldagsgaloppen 2019. Här kan du läsa om hennes tankar inför året och hur det känns efter beskedet att årets Nationaldagsgalopp ställs in. Läs mer