I eftermiddag offentliggjordes de ordinära propositionerna för april och maj månad. Alla propositioner är fastställda och nu pågår ett digert registreringsarbete för att få allt inlagt i sportsystemet.
En del är ändrat mot föregående år och målet har hela tiden varit att få så många hästar med i loppen som möjligt. Samtidigt finns det en del lopp, som inte attraherar kvantitet och det får vi leva med om det ska finnas lopp till alla. Inte överraskande finns huvudparten av våra hästar med handicap runt 66-68. Samtidigt går de flesta hästar på distanser runt 1600-2000 meter. I lägsta och högsta klass kommer vi i nuläget att få problem med att samla stora fält i lopp för dessa över 1200 och 2400 meter. Detta ”problem” kan enbart kureras vid att at vi får flera hästar i träning.
Med stigningen i lägsta prissumma från 30.000 kronor till 38.000 kronor, så finns det ett ökat incitament för att hålla flera hästar i träning. Samtidigt ska unghästprogrammet vara så attraktivt, att det föds upp flera hästar och det handlas flera åringar, såväl svenskfödda som importer.
Statistiken som handicapper Pam Cordrey tog fram till Skandinavisk Galoppkonferens och som är publicerat på svenskgalopp.se visar tydligt, att när antalet svenskfödda hästar gick ner, har vi också tappat hästar i de lägsta klasserna. Samtidigt ser vi att importen av hästar bara har legat på status quo, så totalt sett har det inte fyllts på med hästar. Därför står vi nu i situationen att vissa klasser är tunna rent kvantitativt.
Därför har det också varit viktigt, att skapa ett ”Derby” för alla hästar. Derbyt är navet i galoppsporten världen över och det lopp alla bör sikta mot. Samtidigt är det klart, att inte alla hästar blir så bra att de kan sikta mot Derbyt. I årets propositioner har så gott som alla hästar chansen för att vinna storlopp. I olika klasser har det skapats finaler med höga prissummor. När resten av propositionerna publiceras kommer man att se finallopp från 150 000 till 250 000 kronor i prissumma som är lopp för vardagshästarna. Tanken är att alla skall kunna ställa siktet efter ett storlopp. Samtidigt har det den sidoeffekten att det styrker några av Dagens Dubbel-dagarna med kvalitativt bra galoppsport.
Generellt sett kan man säga att det i år kommer att finnas färre löpningar och flera handicaps. Tråkigt kan man säga, men det ligger utan för all tvivel, att det ger flera hästar flera startmöjlighetar. Samtidigt vill man se färre av de så kallade ”max-handicappplopp”, som har fått en blandat mottagelse hos en del aktiva. På andra sidan ska man vara uppmärksam på, att det är en nödvändighet hela tiden att ha lopp, där hästar utan handicap kan delta. Igen för att öka startfrekvensen, men på samma tid kan det också vara med till att stimulera inköp av hästar i träning, att man har ett bra program för hästar utan handicap, som kan få en god introduktion till en ny karriär.
Den uppmärksamma propositionsläsaren kommer att notera att det är ett problem med tilläggen i 3-års loppen, där det är svårt att implementera korrekta tillägg eftersom prissummorna i 2-års loppen höjdes i fjol. Det sökas efter en IT-lösning, så man kan göra tilläggsmallen ännu mer rättvis.
Slutligen ett tack till den nya tävlingskommittén, som har varit med i detaljprocessen med att utarbeta de ordinära propositionerna. Att olika intressenter har fått stort inflytande är tveklöst och förankringsprocessen verkar stark.
Lycka till med 2017-säsongen,
Dennis Madsen
Sportchef, Svensk Galopp.