Nu har vi bara två tävlingsdagar kvar under vintersäsongen innan huvudsäsongen går i gång. Propositionerna har legat på hemsidan ett bra tag och vi är gång med den sista processen innan de lämnas till tryck. Ett huvudbry är tilläggen i 3-års loppen, som av tekniska skäl inte har gått att ändra på i systemet.
Just nu ser de ut så här:
För varje vunnit pris på 50.000 kr 2 kg, på 100.000 kr 4 kg till och med 4 kg.
Det skapar orättvisa för de hästar som har vunnit maidenlopp som 2-åringar, som får ett tillägg, som de som inte har vunnit 3-års maidenlopp inte får. Vi ser nu ut till att försöka att lösa problemet och test av detta pågår. Så snart vi har möjlighet skrivs om tilläggen i propositionerna till detta:
För varje from 1 januari 2016 tom 31 december 2016 vunnit pris/platspris på 61.000 kr 2 kg, på 100.000 kr 4 kg, för varje from 1 januari 2017 vunnit pris/platspris på 50.000 kr 2 kg, på 100.000 kr 4 kg, till och med 4 kg.
Prissummefördelning:
Anledningen till ovanstående är prishöjningen i 2-års loppen, där prissummorna inför 2016 säsongen höjdes från 80.000 kronor till 100.000 kronor. En höjning som tillföll vinnaren, som ett led i styrelsen av programmet för 2- och 3-åringar. Under 2015 var fördelningen denna: 40.000-20.000-9.600-6.400-4.000 mot en fördelning i 2016 och 2017, som ser ut som denna: 60.000-19.000-12.000-6.000-3.000.
Det har funnits röster för och emot detta system, men inget ändringsförslag har inkommit på tävlingskommitténs möten i januari och februari. Vad som är den perfekta prissummafördelningen är mycket svårt att värdera, men blir ett ämne vi tar upp på nästa möte i tävlingskommittén. Inkom därför gärna med synpunkter till din egen representant i tävlingskommittén.
Det man kan säga om den faktiska betydelsen är:
1) De bästa -> Spelar det mindre roll för. Dessa hästar tjänar bra pengar oavsett.
2) Mellanklassen -> De hästar som ”råkar” att vinna ett lopp är efterföljande mycket svårmatchade. De möter för bra hästar när de ska ut i lopp för vinnare och har därför begränsade möjlighet fram till de sent ut på 3-års säsongen kan gå ut och tävla mot jämnbördiga hästar. Därför är det bra med en extra injektion vid segar, som de kanske reellt inte är bra nog till.
3) De sämsta -> De har det svårt oavsett hur prisskalan är uppbyggd eftersom de oftast inte är aktuella för topp 3 placeringar. Eftersom de inte vinner har de hela tiden möjligheten att vinna det höga förstapriset om de skulle förbättra sig.
Det man i sammanhanget ska komma ihåg är att det ju bara går att vinna maidenlopp en gång. I andra stora unghästlopp är prisskalan normal. Samtidigt ska prisskalan ses som en morot, att tävla om ett så högt förstapris som möjligt. Ser man runt i övriga Europa ser man att förstapriset är mer än dubbelt så högt som andrapriset i många vanliga löpningar. I länder som England, Tyskland ofta över tre gångar storleken på andrapriset i de flesta löpningar. Rätt eller fel?
Många uppgifter
Undertecknad har fått frågan om varför jag tjänstgjorde i den lokala Galoppdomstol på senaste tävlingsdagen. Ofta är det så, att Svensk Galopps personal på tävlingsdagar åtar sig uppgifter, som kanske inte ligger direkt i arbetsbeskrivningen. I lokala Galoppdomstolen var Neil Grant, Mikael Tjernström och Barry McGann på utbildning och kunde inte tjänstgöra. Vi gjorde den värderingen att på denna mindre tävlingsdag effektivisera på kostnadssidan och låta mig arbeta.
Riktlinjer för få hästar
Det har diskuterats i tävlingskommittén att lopp med få hästar inte gynnar sporten i sin helhet. Sportavdelningen har flera gångar under året meddelat att fem hästar är riktlinjen för att lopp ska bli av. Insatslopp blir dock alltid av oavsett antal av startande hästar.
Förtydligande kring startanmälningsförfarandet. Klockan 09.30 hämtas alla hästar in från sportsystemet. I Allmänna bestämmelser 19 § beskriver när löpningar kan öppnas. Generellt kan man säga att lopp med sex startanmälda hästar eller färre alltid öppnas fram till klockan 11.00.
Sedan finns det ju en risk för att ett lopp med fem startanmälningar blir till fyra. Det är av STORT värde för startanmälningen att sportavdelningen innan klockan 11.00 får att veta att tränare är intresserade i att starta hästar. Om man har glömt att anmäla sin häst, då kan man hela veckan eller på själva anmälningsdagen skicka in en ”intresseanmälan” till sportmailen för ett lopp i fall det skulle öppnas. Detta är en stor hjälp för sportavdelningen.
Att ringa runt till tränare är inte en rättvis process om man inte ringar samtliga! Konsensus är att alla lopp är i risk för att bli upphävda om det klockan 11.00 inte är fem startanmälda hästar. Undantaget är lopp som är sista led i uppbyggnaden till större lopp.
I det nuvarande set-up är det ATG:s spelfönster som spelar störst roll i hur stor omsättningen är. Storlek på fälten har ingen bevislig effekt på omsättningen. Det är dock något som kan komma att ändra sig kommande åren allt efter hur spelmarknaden utvecklar sig.
Glöm inte att anmäla era hästar i de klassiska loppen och Jockeyklubbens Magic Million. Anmälas senast den 13 mars.
Dennis Madsen
Sportchef, Svensk Galopp