Totalt lyckades Shane rida in 82 poäng i de sammanlagt elva löpningar som avgjorts på olika banor runt om i Skandinavien under sommaren. Oliver Wilson, som låg strax bakom Shane inför tisdagens lopp, slutade god tvåa med 69 poäng. Tredjeplatsen gick till lärlingen Kajsa Lindsjö.
Shane Karlsson hade liksom Oliver Wilson tre totalsegrar i Ole Larsen Young Riders sedan tidigare. Nu fick han alltså sin fjärde inteckning i serien.
Att Ole Larsen har betytt mycket för Shane Karlsson är ingen hemlighet. Shane kom till Oles stall som tonåring. Från lärling tog han steget upp till professionell jockey och fram till dags dato har det blivit drygt 270 segrar, inte bara i Skandinavien utan även i USA.
- Ole har alltid varit min stora läromästare, sade Shane, samtidigt som han tog emot priset i vinnarcirkeln.
Hills and Dales i V65-inledningen
Shane Karlsson fick nöja sig med fina placeringar i de tre finalomgångarna. Men det blev ändå ett besök i vinnarcirkeln den här kvällen. Den ordnade han ombord på Hans-Inge Larsen-tränade Hills And Dales i V65-omgångens inledande Silverhandicap.
Från en utvändig position som trea bakom Amazing Tiger (J Johansen) och Red Robin (M Holmberg) gav Shane marschorder ombord på Hills And Dales vid upploppets början, varpå Acclamation-sonen tog över kommandot och avgjorde med två längder till oddset 4,31.
- Hills And Dales klarar både sprint och mile-distanser. Att vi har startat honom över milen den senaste tiden beror främst på att det har varit svårt att hitta passande lopp. Hills And Dales kommer att matchas försiktigt resten av säsongen, men vår förhoppning är att han ska utvecklas ordentligt till nästa år, sade Hans-Inge Larsen, som äger hästen tillsammans med Eva Sjörin.
Amazing Tiger var huvudet före Red Robin i kampen om andraplatsen.
Puyol från start till mål
Puyol och Fredrik Janetzky lämnade inte mycket över till sina sju konkurrenter i den inledande finalavdelningen av Ole Larsen Young Riders (V65-2).
Efter en perfekt start skaffade sig den Henrik Engblom-tränade fuxhingsten ett par längders ledning genom kurvan. Burning The Clocks (K Lindsjö) fullföljde godkänt över upploppet, men Puyol gick inte att fånga den här kvällen och segern blev väldigt lätt.
- Det här var första gången jag red Puyol. Henrik hade berättat att det bara var att rida till ledningen, sade Fredrik, som tagit steget från lärling till proffsjockey.
- Visst har det blivit betydligt tuffare sedan jag slutade rida med lärlingslättnad, men det var jag medveten om, erkände Fredrik.
Puyol ägs av Champion Club och betalade ett vinnarodds på 4,46.
Bättre för varje start
Knappa favoriten Potala från Dina Danekildes stall svarade för en klart gedigen prestation när hon bärgade karriärens andra seger i den sprintuppgörelse som utgjorde V65-3.
Trots en ganska vid resa runt stadskurvan kunde Potala kliva fram och slå klorna i snabbstartande Royal Zem (O Wilson) vid upploppets början. Zacapa (S Karlsson) avslutade riktigt starkt över de sista 100 meterna, men hade ingen möjlighet att nå Potala, som avgjorde med en halv längd.
- Potala är fortfarande grön. Men jag tycker att hon avgjorde på ett riktigt fint sätt idag, sade Dina Danekilde om det fyraåriga stoet.
Mingun-dottern både ägs och är uppfödd av Thomas Dideriksen i Danmark.
- Potala har god fart i sig och blir bättre för varje start, sade Thomas.
Azincourt tog fjärde årssegern
V65-4, den andra finalomgången i Ole Larsen Young Riders, gick till Anna Pilroth efter att hon serverat Per Hallqvist-tränade Azincourt en spårsnål resa över de 2 400 meterna.
Azincourt behövde aldrig söka sig speciellt långt ut i banan. Efter en öppning strax bakom tätgruppen rundade irlandsimporten en trött Ultum In Toto (M Friberg) genom sista sväng, gled fram invändigt om ledande Glorias Express (S Karlsson) vid upploppets början och kopplade segergreppet i god tid före mållinjen.
- I början av loppet var det bara att sitta still. Sedan strulade det lite på vägen. Men jag kände att det fanns krafter sparade runt svängen, sade Anna.
Azincourt har visat en härlig form den senaste tiden. Det här var åttaåringens fjärde seger i år.
- Jag vet egentligen inte vad det beror på för jag har tränat precis som vanligt, sade Per Hallqvist, som rider sin adept varje dag.
Cala Boca höll för favorittrycket
Hans Adielsson-tränade Cala Boca var tillbaka på banan efter sin mindre lyckade insats i Svenskt Derby för en dryg månad sedan. Englandsimporten spelades till favorit i V65-5 och hade inga problem att infria förväntningarna.
Martin Rodriguez valde att ge Cala Boca en avvaktande öppning samtidigt som främst innerspårets Saarim (De Barros) och Sweet Hill (J Landgren) drog upp ett friskt tempo i den 1 730 meter långa uppgörelsen.
I ingången till sista sväng fick Cala Boca marschorder, varpå fuxen sökte sig ut i banan och avgjorde efter en stark spurt över upploppet. Att stallkamraten Call Me Back (C Lopez) lyckades knipa andraplatsen, en halv längd bakom Cala Boca, gjorde naturligtvis inte saken sämre för tränare Hans Adielsson.
Det tog dock en liten stund innan Hans kunde ta emot sina adepter i vinnarcirkeln. Galoppdomstolen tryckte nämligen på protestknappen och granskade patrullfilmerna noga innan beslut togs om att inte ändra i ordningsföljden.
Cala Boca ägs av Magnus Berger som är tillbaka som ägare i galoppsporten efter ett långt uppehåll.
- Det var trevligt att få se Cala Boca vinna idag. Hästen är skörare än vad vi trodde och Derbyt gick inte helt som förväntat. Nu får vi sikta in oss på att vinna Svenskt St Leger istället, sade Magnus.
Sista chansen för Pompeius
Hans Adielsson behöver inte vänta länge på nästa besök i vinnarcirkeln. För redan i löpningen därpå, den sista finalomgången av Ole Larsen Young Riders (V65-6), satte stallärlingen Kajsa Lindsjö dit treårige Pompeius till glada 14 gånger pengarna.
Pompeius låg länge långt bak i kön och även om englandsimporten började plocka positioner i ingången till sista sväng hade han fortfarande långt fram till spetsduon Medicean Melody (M Friberg) och IKC Wildcat (R Freire) vid upploppets början.
Men avslutningen över de sista 200 meterna var av modell större. Strax före mållinjen var IKC Wildcat infångad och segermarginalen skrevs till en halv längd.
- Pompeius har en fin härstamning. Tyvärr är det en sent utvecklad häst som vi har fått vänta på länge. Den senaste tiden har Pompeius visat fin fart i träning och den kapaciteten motsvarade han även i tävling ikväll. Jag måste tacka ägare Tommy och Stina Nilsson för det stora tålamod de visat. Det här var väl i stort sett sista chansen, annars hade hästen nog blivit såld, konstaterade Hans Adielsson.
Pompeius rensade rejält i kuponghögen och 10 system fick till slut 16 701 kronor för sex rätt. Femmorna gav 326 kronor.
Klockren debut över 1 600 meter
Kvällens tävlingar inleddes med en tvåårsmaiden över 1 600 meter. Här svarade Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Jessy’s Wonder för en klockren debut på tävlingsovalen.
I IKC Racings välbekanta hästägarfärger sände Jacob Johansen genast fram Jessy’s Wonder till ledningen och från den positionen reglerade irlandsimporten sina fyra konkurrenter fram till mållinjen.
Henrythenavigator-sonen drygade dessutom ut sitt övertag över de avslutande 200 meterna och ner till tvåan Perfeccionada (K Lindsjö) skilde det övertygande sex längder.
- Jessy’s Wonder visade god vilja idag och Jacob gjorde helt rätt i att rida till från start. Det här är en häst som mognat en hel del efter att vi kastrerade honom. Senare i höst är siktet inställt på Vinterfavoriternas Pris och Skånelandlöpning, men det stora målet är naturligtvis Svenskt Derby nästa år, sade tränaren.
Amatörryttare i form
Amatören Kate Alvesparr rider verkligen i medvind just nu. Den fina segern på den norska Derbydagen i söndags följdes upp med ytterligare en förstaplats i kvällens avslutande Öresundhandicap.
Kate sände genast fram innerspårets Man After Midnight till ledningen. Sedan släppte ekipaget ingen över bron. Avoriaz (Yasmine Nilsson) gjorde ett tappert försök att ta upp jakten på ledaren över upploppet, men fick ganska snart inrikta sig på andraplatsen.
För Kate Alvesparr var detta årets fjärde ryttarseger.
- Jag har tränat hårt den senaste tiden. Dessutom får jag hjälp och goda råd av Fredrik Johansson en gång i veckan, sade Kate.
Man After Midnight är åtta år gammal och tog här karriärens första seger i 32 försöket.
- Den senaste tiden har vi mest försökt träna den mentala biten, vi vet redan att hästen kan galoppera om han vill, sade Susanne Strand om Eagle Day-sonen.
Kvällens totalomsättning kom upp i drygt 1,2 miljoner kronor. 427 personer följde tävlingarna på plats.