Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Sebastian Caceres hoppas på hinderritter

1 juli 2013

En amatörryttare som vi kommer att få se mera av inom kort är Sebastian Caceres, bördig från Argentina men sedan fyra år tillbaka permanent bosatt i Sverige. Han rider redan med framgång på släta banan, men vill nu dessutom börja rida över hinder.

Sebastian Cas
Sebastian Caceres har tagit fem segrar på släta banan. Nu hoppas han på fler hinderritter.

Sebastian började jobba med hästar i Argentina redan när han var elva år.

–Familjen var fattig och jag måste hjälpa till med försörjningen. Min pappa hade en liten ponny som jag fick rida på som barn, vilket grundade min kärlek till hästar. Ponnyn blev tyvärr stulen, till min stora förtvivlan, och att börja jobba på galoppbanan var ett sätt för mig att få vara nära hästar och samtidigt tjäna pengar.

Språkbarriär

Vid galoppbanan träffade Sebastian Ricardo Ramallo, och det var genom denne som kontakten med svenska tränare senare förmedlades. Då hade Sebastian redan jobbat med galopphästar i ett tiotal år, och dessutom ridit en del rodeo i hemlandet.

–I Sverige jobbade jag först hos Fredrik Reuterskiöld, som var den som hjälpte mig med alla papper och med resan hit. Men där blev jag bara kvar i några månader, för jag kunde varken svenska eller engelska och det skapade problem.

Sebastian jobbade sedan ett år hos Francisco Castro, och nu gick det ju bättre med språket då båda har spanska som modersmål. Han hann också med en sejour hos Katharina Stenefeldt innan han för två år sedan flyttade till Stockholm och en fast tjänst hos Patrick Wahl, där han fortfarande arbetar.

–Jag trivs jättebra hos Patrick och Anneli. De är justa och raka och man får hela tiden feedback på det man gör, både positivt och negativt.

Har fem segrar

De två senaste åren har också tävlingskarriären som amatörryttare tagit fart. Efter den första ritten i december 2009 blev det 15 lopp året efter och 26 i fjol, och med årets fem starter närmar han sig ett jämnt femtiotal uppsittningar, varav 5 har resulterat i segrar. Han var också nära att ta hem serietävlingen ARK Champion Cup 2011, i strid med championryttaren Tina Henriksson.

–Det är härligt att vinna! Men det är inte bara mina egna ryttarsegrar jag värdesätter, utan det är också väldigt roligt när det går bra för stallets hästar, särskilt om det är en häst som har varit knepig från början och som man har lagt ner mycket extra tid på, för att få den löpglad.

Sebastian är väldigt lång för att vara galoppryttare och får pressa sig för att kunna rida 62 kg. Därför är det inte så konstigt att han har börjat snegla på hinderloppen, där vikterna ligger lite högre.

Hinderkursen gav mersmak

–När jag anmälde mig till hinderkursen i Newmarket hade jag faktiskt ingen tidigare erfarenhet av att hoppa galopphästar över häckar, men jag hade hoppat en del banhoppning med min sambo Annes hästar i Frankrike.

–Jag tänkte att i stället för att gå omkring och undra hur det är att flyga över hindrena, så är det ju bara att prova! Hinderkursen var jättebra och gav verkligen mersmak; jag hade bara önskat att vi hade fått hoppa lite fler dagar på kursen! Fallträningen var mycket bra också, det är ju något som man behöver öva på som hinderryttare.

Sebastian deltog vid Skandinavisk Hindersports Årsmöte i slutet av april och berättade om hinderkursen och visade filmer från hinderträningen under ledning av Göran ”Yogi” Breisner, och det syntes verkligen inte att det var debut för den unge argentinaren. Men så har han ju också jobbat yrkesmässigt med galopphästar sedan han var elva år!

Behöver rutin

Nu gäller det för Sebastian att ta alla tillfällen i akt för att skaffa sig rutin över häckarna. Nyligen var han ute på Angarns träningscamp och hjälpte till att skola hästar där på övningshindrena, och vi kommer nog snart att få se honom susa runt Täbys häckoval också, när banan är öppen för träning.

–Jag är mycket intresserad av hinderloppen och följer hindersporten även internationellt, tittar på lopp och läser tidningar från Frankrike och England för att lära mig mer.

–Den stora skillnaden mellan Argentina och Skandinavien är nog att här finns det så många fler möjligheter för ryttare. Hemma hade jag aldrig kunnat drömma om att få rida lopp, för där kan man inte väga över 52 kg när man börjar.

–Så småningom vill jag nog ha egna hästar och prova på att träna själv, men jag tar ett steg i taget och vill gärna skaffa mer kunskap och erfarenhet innan dess, avslutar Sebastian Caceres, ett namn att lägga på minnet.

Nadja Bellander

 

Fler nyheter, artiklar och annonser

Kinsman 0567
Kinsman 0567

Jockeyn Annie Nilsson Lindahl hade precis kommit hem från ett vinteräventyr i Nya Zeeland när telefonen ringde. Det var championtränaren Lennart Reuterskiöld Jr som ringde och undrade om hon ville komma och rida turer i stallet. Och svaret var givet. Läs mer

Veckosvepet 18
Veckosvepet 18

Den här galoppveckan kan vi se fram emot ett minst sagt fullspäckat veckoslut. På lördag inleder Klampenborg den klassiska cirkusen i Skandinavien med stonas Mowerinaløb. Jägersro följer upp med årets första svenska Listed-löpning på söndag. Ute i den stora galoppvärlden rids dubbla Guineas-löpningar på brittiska Newmarket och i USA avgörs Kentucky Derby. Läs mer

Twirling Ghost
Twirling Ghost

På söndag är det dags för årets första stora kraftmätning när Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile (L) avgörs på Jägersro Galopp. Startfältet är klart och förväntningarna är höga. Läs mer