Foto: Privat
Pontus Hugosson - Hästarnas Mästare.jpeg

ATG Hästarnas Mästare: Pontus har glimten i ögat – och en stor hästkunskap

29 juni 2022 17:36

Var beredd på vad som helst när Pontus Hugosson kommer till ATG Hästarnas Mästare. Han har glimten i ögat, en stor portion humor och är inte rädd för att bjuda på sig själv. Men glöm inte att den framgångsrika fälttävlansprofilen också är en av Sveriges främsta i den kanske tuffaste av ridsportens grenar.

Pontus Hugosson är född in i sporten, fälttävlan föll sig rätt naturligt med längden och de långa benen för att hålla balansen på hästen. Pontus tävlar på Elitnivå, har tävlat en hel del internationellt och är en kändis – även utanför ridsportsfären.

Över 100 000 följare på Youtube, känd från Bonde söker fru och från Talang.

– (skratt). Det kom mer eller mindre av sig själv. Jag började lägga upp roliga saker, mina kompisar gillade det. Det spred sig och… Idag är det en hobby jag har med att filma och redigare.

Känner du inte någon press att du m å s t e vara rolig?

– Nej, det fungerar inte på det viset. Du kan inte tvinga fram det, utan det får komma av sig själv. Det blir bäst så.

Förra året gjorde han succé i Talang tillsammans med miniponnyn Katitzi och ett par rollerblades. Duon gick vidare till semifinal, men där stod han över med tanke på den smitta som spreds bland hästar just under den perioden.

– Det var Katitzi som var stjärnan, jag var bara en sidekick. Och när folk kommer och hälsar på idag så är det oftast för att se Katitzi - inte träffa mig.

Nu skulle det förstås handla om Hästarnas Mästare där Pontus varnar för att han knappast ska vara favorit.

– Vikten spelar ju en viss roll, så jag skulle gissa att det finns andra som har en del fördelar…

Galoppen kan han givetvis med tanke på bakgrunden i fälttävlan. Det finns också en hel del fullblod i de framgångsrikaste fälttävlanshästarna.

– Jag har ridit på en träningsbana för galopp, men inte en tävlingsbana. Och jag har ridit i en sån liten galoppsadel, du vet en sån som inte väger mer än en chipspåse.

Pontus hade också en dröm att en gång bli steeplechaseryttare, men det slutade vid en dröm.

– Min mamma är jätteglad att jag la ner det projektet, sen blev hon förstås inte helt glad när jag istället satsade på fälttävlan.

Travmomentet känns förstås lite mer svajigt?

– Jag har knappt kört häst och aldrig bakom en startbil, men det får jag lära mig på plats. Jag är ju van med hästar.

Den avslutande banhoppningen kan annars vara Pontus hemliga vapen.

– Ibland avslutar vi fälttävlingarna med banhoppningen. Så jag är van att gå ut med pressen på mig.

Under alla omständigheter så är Pontus Hugosson ruskigt taggad över att få vara med. Och räkna med att han kommer att bjuda på sig själv.

Förutom Pontus Hugosson deltar hoppryttaren Selma Hammarström, jockeyn Per-Anders Gråberg och travtränaren/kusken Emilia Leo i den populära trekampen där deltagarna ska tävla i ett travlopp, ett galopplopp och en banhoppning och den som blir sammanlagt bäst blir Hästarnas Mästare.

Fakta: ATG Hästarnas Mästare

ATG Hästarnas Mästare avgörs klockan 17 fredagen den 1 juli på Jägersro Galopp.

Fyra hästsportprofiler möts i en spännande trekamp bestående av galopplopp, travlopp och banhoppning. Årets deltagare är Pontus Hugosson, Selma Hammarström, Emilia Leo och Per-Anders Gråberg. Deltävlingarna varvas med mellansnack och galopplöpningar.

Mer information hittar du på sidan ATG Hästarnas Mästare.

Fakta: ATG Hästarnas Mästare

ATG Hästarnas Mästare avgörs klockan 17 fredagen den 1 juli på Jägersro Galopp.

Fyra hästsportprofiler möts i en spännande trekamp bestående av galopplopp, travlopp och banhoppning. Årets deltagare är Pontus Hugosson, Selma Hammarström, Emilia Leo och Per-Anders Gråberg. Deltävlingarna varvas med mellansnack och galopplöpningar.

Mer information hittar du på sidan ATG Hästarnas Mästare.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

15 augusti 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 33 (15-21 augusti). I Skandinavien har vi fem tävlingsdagar att se fram emot. Den stora höjdpunkten är Norsk Derby på Övrevoll på söndag! Läs mer

Young Riders Young Riders

Skandinaviens unga jockeys och lärlingar var i fokus när tre finallopp i Ole Larsen Young Riders Championship avgjordes på ett sommarvarmt Jägersro. Två fina andraplatser räckte för att Rebecca Stålhandske skulle säkra totalsegern med blott en poäng före Willa Synöve Schou. Läs mer

OLYR 4364.jpeg OLYR 4364.jpeg

De tre finalloppen i Ole Larsen Young Riders Championship står på programmet när Jägersro arrangerar lunchgalopp på onsdag och serien ser ut att få en spännande avslutning. Fem ryttare har chans att ta hem totalsegern. Läs mer