Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

Pensionären och amatören har en segerplan ihop

17 maj 2024 08:39

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag.

– Så bra som han är nu har han aldrig varit, säger Tord Nilsson. Jag tror att han är bäst, men sen har jag varit med så länge att jag vet att allt kan hända.

Tord Nilsson är tränare, men det är amatören Hanna Nimåker som rider alla jobben på 7-åringen. Senast förra tisdagen och det jobbet surrades det friskt om på stallbacken.

– Jag var helnöjd med hans årsdebut, men nu är han ännu bättre. Det såg ut som om han skulle kunna fortsätta en bra bit till i samma tempo. Efter det tar vi det bara lugnt och han får lite motion.

Pånyttfödd spänning i tillvaron

Tord Nilsson kanske en del kommer ihåg som en amatörtränare 1990–talet med rätt bra framgångar. Sen försvann han från sporten.

– Tiden räckte inte till. Jag hade företag och lantbruk, men när jag sedan avvecklade den delen ville jag ha något att göra.

Tord sökte spänning i tillvaron, bad dåvarande proffstränaren Paul Fitzsimons att leta fram en häst i England. För i runda slängar 200 000 kronor köptes Kinsman in. Han hade gjort ett par starter i England utan att det sprakade om honom, men när han kom till Jägersro hade han hittat ”hem”.

– Jag hoppas fortfarande att han ska kunna göra bra lopp på gräs också.

Men nu är det i första hand Jägersro Sprint (270 000 i total prissumma) som gäller, sen Zawawi Cup där han var tvåa förra året.

– Men han är bättre nu…

Årsdebuten lämnade inte heller något i övrigt att önska. Ridande Annie Nilsson Lindahl hade egentligen tänkt sig ett lite lugnare upplägg något hack längre ner i fältet, men Kinsman ville annorlunda.

– Jag hade egentligen inte tänkt ligga så högt upp, men han visste vad han skulle göra, sa Annie Nilsson Lindahl som är förstejockey hos Tord.

Kinsman övertygade i årsdebuten.

Kinsman tillsammans med Annie Nilsson Lindahl och skötare Hanna Nimåker efter den övertygande årsdebuten på Jägersro.

Jagar karriärens största seger

Kinsman verkar bara bli klokare och bättre med åren. Tuff och hård har han alltid varit, hans bästa bit är loppets sista 200 meter.

Hoten?

– Soulofchess var bara två längder efter oss i Zawawi Cup förra året, den är nog bättre nu. Sen vet jag inte, men allt kan hända

Nu jagar Tord och Kinsman alltså karriärens största seger. Och pensionärer Nilsson drömmer om att hans Great Green Rose ska kunna ta för sig i Derbyserien. Ett sto som står 2400 meter och med en avslutande speed.

Det är en spännande och nervös tid som börjar för Tord, Hanna och Annie.

– Det är klart att det är lite nervöst att ha en häst som man vet kan vinna ett stort lopp, men jag vet också att allt kan hända när det handlar om hästar.

Han står med båda fötterna på jorden trots att han med all sannolikhet tränar favoriten i Jägersro Sprint.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

TravGaloppMontage.width-980
TravGaloppMontage.width-980

Vill du uppleva trav, galopp och en synnerligen intressant paneldiskussion så ska du bege dig till Bro Park på tisdag. Då arrangeras Hästsportens dag, ett gemensamt initativ av Svensk Galopp, Sundbyholmstravet, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och ATG. Läs mer

Sankt Peder 3
Sankt Peder 3

Det är något visst med stranden i Sibirien. Det är många fullblod som slipar formen på den hästvänliga stranden strax utanför Ängelholm. Senast i raden är Anna-Maria Andersson från Munka Ljungby som låter sina hinderhästar galoppera i vattenbrynet på den långa strandremsan. Och det har gett resultat – på lördag startar båda hennes hästar vid den så populära tävlingsdagen på Strömsholm. Läs mer

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer