Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Stall MOF200705-04445.jpeg

Ny karenstids- och förbudslista gäller från 1 oktober 2022

19 september 2022 10:37

Karenstids- och förbudslistan uppdateras och de nya bestämmelserna börjar gälla 1 oktober 2022. Förutom att några nya preparat tillkommit finns också en del förtydliganden. Ändringarna är framtagna i samarbete med trav- och galoppsporterna i Sverige, Norge och Danmark, dess nordiska kommitté (NEMAC) samt med förbundsveterinären vid Svenska Ridsportsförbundet.

Större uppdateringar i Karenstids- och förbudslistan är:

  • Utvärtes produkter mot insekter, som inte är läkemedel, men är godkända av Kemikalieinspektionen och avsedda för användning till häst får 0 timmars karenstid för tävling.
  • Zitch vet. (innehållande permetrin i en högre koncentration än ovan nämnda icke läkemedel) får däremot som registrerat veterinärmedicinskt läkemedel en karenstid på 96 timmar inför tävling.
  • RenuTend, ett nytt godkänt läkemedel för häst med mesenkymala stamceller för behandling vid senskador har tillkommit i listan men en karenstid har inte ännu beslutats då dokumentation ännu inte är tillgänglig.
  • Hemosilate vet. (etamysylat) har funnits på listan sedan tidigare och har nu fått en karenstid inför tävling på 6 dygn.
  • Övriga ändringar i läkemedelslistan gäller uppdateringar av nya läkemedel med tidigare listade substanser samt vissa redaktionella ändringar och förtydliganden är markerade i kursiv stil.

Den nya listan som gäller från 1 oktober hittar du på sidan Regelverk, under rubriken Regler om anti-dopning.

Fler nyheter, artiklar och annonser

DSC_3619
DSC_3619

Efter ett omfattande budgetarbete är propositionerna för galoppsäsongen 2025 nu klara. Den svenska säsongen inleds den 20 april, och totalt planeras 56 tävlingsdagar – fem färre än under 2024. Även antalet lopp minskar något, med målsättningen att sänka kostnaderna och samtidigt öka antalet starthästar per lopp. Läs mer

Twirling Ghost
Twirling Ghost

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, en ryttarlicenskurs, tre ponnylicenskurser, temaföreläsningar samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer

Häst i hage
Häst i hage

Häng med bakom kulisserna på Bro Park när Annika Sjökvist, galopptränare på Bro Park och Hanna Selinus, utbildningsansvarig på Svensk Galopp, resonerar och reflekterar kring hästarnas välmående inom svensk galoppsport. Läs mer