Galopphästar Gärdet

Nationaldagspubliken ska fatta galoppen

24 maj 2023 10:00

Alltsedan den första Nationaldagsgaloppen reds på Gärdet 2013 har arrangemanget varit en stor succé. Varje år har mellan 30 000 och 50 000 besökare upplevt galoppsport i de centrala delarna av huvudstaden. Men att lotsa besökarna vidare till tävlingarna på Bro Park har varit en utmaning. Av den anledningen har Svensk Galopp startat upp pilotprojektet ”Konvertering från Gärdet till Bro Park”.

I år är det tio år sedan premiären av Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Syftet med att Svensk Galopp tog initiativ till det storslagna arrangemanget var att fler människor skulle få upp ögonen för galoppsporten. På sätt och vis nåddes målet redan på premiäråret. Nationaldagsgaloppen lockade en större publik än vad någon hade vågat hoppas på. Sedan dess har det bara fortsatt. Varje år den 6 juni har galoppovalen på Ladugårdgärdet omgärdats av nationaldagsfirare i stora mått.

Svensk Galopps arbete med att förbereda och arrangera Nationaldagsgaloppen har varit framgångsrikt. Dessvärre har uppföljningen, d v s vad som sker med besökarna efter den 6 juni inte varit lika lyckad. Som en viktig del i vårt rekryteringsarbete lägger vi i år därför större fokus på att locka fler ”galoppfans” till vår sport.

Styrkor och svagheter

Så varför lockas Nationaldags-besökarna inte vidare till galoppens tävlingsdagar på Bro Park? Anledningarna kan vara flera. Dels har marknadsföringen av Bro Parks tävlingar kanske inte riktigt nått fram. Vidare är det möjligen så att upplevelsen av tävlingarna på Gärdet och Bro Park skiljer sig mycket åt.

Fortfarande saknas den rätta kunskapen om de drivkrafter som kan få publiken på Gärdet att göra ett eller ett par besök på Bro Park under året. Viktiga frågor att reda ut i detta arbete är: Vilka styrkor och svagheter anser målgrupperna att Bro Park och våra andra arenor har? Vilka av Nationaldagsgaloppens besökare kan uppskatta styrkorna och förbise svagheterna?

Ovanstående frågeställningar är något som Svensk Galopps nya pilotprojekt ”Konvertering från Gärdet till Bro Park” förhoppningsvis kan ge svar på. Vi börjar med Bro Park, men ambitionen är att hela galoppsverige ska vara med. Grunden till projektet lades med förberedande intervjuer och en workshop, som i början av april anordnades med Svensk Galopps medarbetare på marknadsavdelningen, projektledare för Nationaldagsgaloppen och externa resurser i form av en digital strateg och processledare.

Nyckelfrågorna som diskuterades var:

  • Vad är ett rimligt mål för projektet?
  • Vilka målgrupper ska konverteras från Nationaldagsgaloppen till Bro Park och/eller lämna sina adresser?
  • Vilka tävlingsdagar på Bro Park erbjuder det som målgrupperna vill ha?
  • Hur ska vi jobba för att de ska vilja besöka tävlingarna?
  • Hur ska vi få dem att återvända till fler tävlingar?

Workshopen ledde till ett flertal intressanta möjligheter och utmaningar att utforska. Genom att systematiskt bygga kunskap och testa hypoteser skapas viktiga lärdomar, som i ett senare skede kan appliceras på ett flertal områden inom organisationen.

Uppdraget kommer emellertid att kräva uthållighet och långsiktighet. Under 2023 koncentreras därför arbetet på aktiviteter och inlärande. De följande åren, allteftersom arbetet blir mer effektivt och målinriktat, kan ambitionsgraden skruvas upp.

Projektet kommer att ledas av Frida Berglund, digital strateg, med stöd av Linda Persson, Nationalgaloppens projektledare, samt personal från Svensk Galopp.

Fler nyheter, artiklar och annonser

Under Valborgshelgen har Svensk Galopp följande öppettider: Onsdag 30 april: kl 9:00 - 13:00 Torsdag 1 maj: Stängt. Trevlig Valborg!

Bakom kulisserna header long
Bakom kulisserna header long

Det tar i runda slängar 1,40 – alltså 100 sekunder – för en hygglig galopphäst att springa 1600 meter. Det är ungefär så mycket som den genomsnittlige åskådaren uppfattar av sporten. Men sanningen är att tiden på tävlingsbanan är det lilla i sammanhanget – det visade inte minst Jessica och Padraig Long när de öppnade upp stall Rancho för besökare. Läs mer

Veckosvepet 18
Veckosvepet 18

Den här galoppveckan kan vi se fram emot ett minst sagt fullspäckat veckoslut. På lördag inleder Klampenborg den klassiska cirkusen i Skandinavien med stonas Mowerinaløb. Jägersro följer upp med årets första svenska Listed-löpning på söndag. Ute i den stora galoppvärlden rids dubbla Guineas-löpningar på brittiska Newmarket och i USA avgörs Kentucky Derby. Läs mer