Vasaholm TOP

Nathalie Johnsson bedriver fullblodsavel på anrika Vasaholm

27 juni 2024 13:05

Ett familjeföretag som håller till på klassisk mark. Så kan vi väl bäst beskriva Nathalie Johnssons uppfödarverksamhet tillsammans med pappa Leif och mamma Lisa på Vasaholm. Nathalie är uppfödare och hennes föräldrar tar emot ston och bedriver en högklassig fullserviceverksamhet med avelsston och unghästar.

Nathalie Lisa och Leif

Nathalie Johnsson tillsammans med mamma Lisa och pappa Leif.

Som så mycket annat började verksamheten mer eller mindre av en slump. Nathalie hade köpt Certo Cito för rimliga 11 000 kronor. Som fyraåring tog han tre raka segrar och när sedan Nathalie fick höra att hans mamma Pinwinnie var till salu så slog hon till och blev uppfödare.

Pinwinnie fick några avkommor. Des Pa Cito, den näst yngsta, tävlar fortfarande och har vunnit lopp i år – men några stora stjärnor fick hon aldrig.

– Nja, så här i efterhand kan jag väl tycka att hon inte fick en ärlig chans. Det blev hingstar efter vad plånboken räckte till.

Nästa sto var Dorothy Hill, en häst som Nathalie själv tävlat. Det blev två avkommor:

  • My Name Is Alice som Nathalie tävlar och som egentligen trivs bäst med gräs under hovarna.
  • Tvåårige I am Khaleesi som ser jättefin ut, men som inte visat sig på banan ännu.

– Dorothy Hill är såld som hobbyhäst nu. Hon fick bara två föl och var svår att få dräktig. Det blev helt enkelt för dyrt att ha henne på stuterier utan att det blev något.

Så nu finns bara Moonflower kvar som blivande mamma. Hon har fått föl 2024 och är konstaterat dräktig igen. Men på gården finns det fler ston och föl.

– När Jan Hansson lade ner sin verksamhet så fick vi ta över hans kunder. Mina föräldrar var nära bekanta med Jan så det blev så. Och faktiskt har vi fortfarande kvar alla de kunderna.

Bland annat är de i galoppkretsar välkända Leif Wretman och Jan Kleerup är kunder hos det välskötta familjeföretaget.

stoföl redcactus-maid

Maids första avkomma, ett stoföl efter Red Cactus, trivs med livet i hagen på Vasaholm.

Klassisk miljö borgar för stark uppfödning

Hela verksamheten bedrivs alltså på Vasaholm, strax utanför Torna Hällestad i Skåne. Det var där på Vasaholms Stuteri som Margaretha Wettermark bedrev en framgångsrik verksamhet, så framgångsrik att hon hedras med ett lopp varje Derbydag.

– Min pappa Leif jobbade nog där i 30 år, mamma Lisa var arbetsryttare där och jag är uppväxt där. Så vi känner varenda sten på gården.

Bara den klassiska miljön borgar för en fin och stark uppfödning. Lägg därtill den kunskap som familjen samlat på sig under alla år.

– Uppfödning tar tid, det är inte något du fixar på en kafferast. Det tar också tid att bygga upp en stark verksamhet.

Det är på den vägen som Nathalie, Lisa och Leif nu går. Och är du nyfiken på Nathalies verksamhet så är hon på plats på Jägersro på söndag.

PS: Nathalie brinner också för amatörsporten, så förutom ett lopp som uppfödare står hon också bakom amatörsatsningen ”Ingen dröm är för stor”.

Om artikeln:

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Om artikeln:

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Fler nyheter, artiklar och annonser

Havandi Spring Mile TOP
Havandi Spring Mile TOP

Vårvärmen är här, gräset grönskar och på söndag är det säsongspremiär på Göteborg Galopp. På Bro Park är det lunchgalopp med årets första hinderlöpningar. Från den internationella scenen noterar vi att Godolphin Racing fullständigt dominerade i de stora årgångsloppen på Newmarket och Churchill Downs. Läs mer

Kinsman 0567
Kinsman 0567

Jockeyn Annie Nilsson Lindahl hade precis kommit hem från ett vinteräventyr i Nya Zeeland när telefonen ringde. Det var championtränaren Lennart Reuterskiöld Jr som ringde och undrade om hon ville komma och rida turer i stallet. Och svaret var givet. Läs mer

Bakom kulisserna header long
Bakom kulisserna header long

Det tar i runda slängar 1,40 – alltså 100 sekunder – för en hygglig galopphäst att springa 1600 meter. Det är ungefär så mycket som den genomsnittlige åskådaren uppfattar av sporten. Men sanningen är att tiden på tävlingsbanan är det lilla i sammanhanget – det visade inte minst Jessica och Padraig Long när de öppnade upp stall Rancho för besökare. Läs mer