Minnesord för Sonja Söderberg

22 januari 2024 15:55

En av svensk och skandinavisk galoppsports största personligheter har lämnat oss. Efter en längre tids sjukdom somnade Sonja stilla in den 9 januari i kretsen av sin familj.

Sonja Söderberg och Hot Quality

Det finns väldigt få människor som har förmågan att äga rummet, Sonja var en sådan person. Hon var aldrig obemärkt och var oftast omedelbart rummets medelpunkt. Vissa har det och andra inte, Sonja hade det i riklig mängd. Även om hon syntes och hördes var det alltid med vänlighet, skojfriskhet och omtanke i fokus. Sonja kunde, om någon, tala med bönder på bönders vis och med lärde män på latin. Högfärd fanns inte i hennes personlighet och hon blev alltid välkomnad med stora famnen oavsett var hon kom.

Galopphästar var Sonjas stora intresse under större delen av livet. Hennes första make Olaus Blichfeldt hade galopphästar under pseudonymen Österås Stuteri och sedan tidigt 70-tal började Sonja sitt eget hästägande under pseudonym Övrevoll Stuteri då de bodde ett stenkast från Övrevoll. Efter att ha blivit änka träffade hon så småningom Erik Söderberg i Stockholm och det minskade knappast galoppintresset. Tillsammans var dom ett unikt par som, förutom här hemma, även var hemmastadda på Englands och Frankrikes galoppbanor. Hästar och vinster passerade revy men svensk och skandinavisk galoppsport var alltid i fokus.

Under många år har Sonjas hästar i Sverige tränats av Lennart Reuterskiöld Jr. Det började på allvar med Hot Fudge som 2006 vann både Danskt Oaks och Mowerina och fick utmärkelsen Årets sto. Andra ston som utmärkt sig är Hot Chocolate och Hot Bagatelle. Den senare vann bl.a. Malmö Stads Pris, Altamiralöpning och Mischa Kahns Minneslöpning. Nu är det Una Matina och Hot Lady som tävlar, Una Matina som gav Sonja stor glädje när hon vann klassiska Dianalöpning/1000 Guineas.

Sonja älskade att vinna. Under de senaste åren blev hästarna och deras starter en källa till enormt engagemang och glädje för Sonja. Hon följde även sonen Finn’s hästar i Mr Ascot med stort intresse. Extra stolt och glad blev hon när Hot Fudge-dottern Hot Queen för Mr Ascot vann en Listedlöpning i Frankrike.

Vi hade under flera år varit bekanta med Erik och Sonja men det var för drygt 20 år sedan som bekantskapen utvecklades till en vänskap. En händelse som gjorde att kontakterna fördjupades var när Erik och Sonja ville göra något bestående för alla aktiva i skånsk galoppsport. Det var så Ascot banan kom till efter en stor donation på 5 miljoner kronor. Som tack för denna unika gåva utsågs Sonja och Erik till Hedersmedlemmar i Skånska Fältrittklubben.

Sonja har alltid haft ett väldigt driv och engagerade sig i flertalet organisationer och event i Norge och Sverige, så även i svensk avel och SÅEF’s åringsauktioner. Som bisyssla älskade Sonja att måla i olja och hennes tulpantavlor blev mycket omtyckta. Ytterligare aktivt intresse fann hon i golfen och bodde invid golfbanor i såväl Falsterbo som i Frankrike.

Att bli nära vän med Sonja var en ynnest och besöken i hennes älskade hus i Falsterbo var alltid en högtidsstund. När Sonja berättade om allt hon upplevt i världen lyssnade man och imponerades. Hennes bortgång lämnar stort tomrum och saknad.

Gullbritt och Bo Gillborg

Fler nyheter, artiklar och bloggar

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

Bro Park Jpeg 3-100 Bro Park Jpeg 3-100

Äntligen! Säsongspremiär onsdag 17:e april. Förväntningarna är enorma, inget är egentligen avslöjat utan alla drömmar lever fortfarande. Alla hästar är vinnare. Läs mer

Galopphästar Gärdet Galopphästar Gärdet

Efter en lång och kall vinter står galoppen äntligen i startboxarna för att dra igång en ny spännande säsong. Här är alla de stora publikfesterna du måste ha koll på de närmaste månaderna, från de stundande vårpremiärerna fram till Svenskt Derby i mitten av juli. Läs mer