Minnesord för Sonja Söderberg

22 januari 2024 15:55

En av svensk och skandinavisk galoppsports största personligheter har lämnat oss. Efter en längre tids sjukdom somnade Sonja stilla in den 9 januari i kretsen av sin familj.

Sonja Söderberg och Hot Quality

Det finns väldigt få människor som har förmågan att äga rummet, Sonja var en sådan person. Hon var aldrig obemärkt och var oftast omedelbart rummets medelpunkt. Vissa har det och andra inte, Sonja hade det i riklig mängd. Även om hon syntes och hördes var det alltid med vänlighet, skojfriskhet och omtanke i fokus. Sonja kunde, om någon, tala med bönder på bönders vis och med lärde män på latin. Högfärd fanns inte i hennes personlighet och hon blev alltid välkomnad med stora famnen oavsett var hon kom.

Galopphästar var Sonjas stora intresse under större delen av livet. Hennes första make Olaus Blichfeldt hade galopphästar under pseudonymen Österås Stuteri och sedan tidigt 70-tal började Sonja sitt eget hästägande under pseudonym Övrevoll Stuteri då de bodde ett stenkast från Övrevoll. Efter att ha blivit änka träffade hon så småningom Erik Söderberg i Stockholm och det minskade knappast galoppintresset. Tillsammans var dom ett unikt par som, förutom här hemma, även var hemmastadda på Englands och Frankrikes galoppbanor. Hästar och vinster passerade revy men svensk och skandinavisk galoppsport var alltid i fokus.

Under många år har Sonjas hästar i Sverige tränats av Lennart Reuterskiöld Jr. Det började på allvar med Hot Fudge som 2006 vann både Danskt Oaks och Mowerina och fick utmärkelsen Årets sto. Andra ston som utmärkt sig är Hot Chocolate och Hot Bagatelle. Den senare vann bl.a. Malmö Stads Pris, Altamiralöpning och Mischa Kahns Minneslöpning. Nu är det Una Matina och Hot Lady som tävlar, Una Matina som gav Sonja stor glädje när hon vann klassiska Dianalöpning/1000 Guineas.

Sonja älskade att vinna. Under de senaste åren blev hästarna och deras starter en källa till enormt engagemang och glädje för Sonja. Hon följde även sonen Finn’s hästar i Mr Ascot med stort intresse. Extra stolt och glad blev hon när Hot Fudge-dottern Hot Queen för Mr Ascot vann en Listedlöpning i Frankrike.

Vi hade under flera år varit bekanta med Erik och Sonja men det var för drygt 20 år sedan som bekantskapen utvecklades till en vänskap. En händelse som gjorde att kontakterna fördjupades var när Erik och Sonja ville göra något bestående för alla aktiva i skånsk galoppsport. Det var så Ascot banan kom till efter en stor donation på 5 miljoner kronor. Som tack för denna unika gåva utsågs Sonja och Erik till Hedersmedlemmar i Skånska Fältrittklubben.

Sonja har alltid haft ett väldigt driv och engagerade sig i flertalet organisationer och event i Norge och Sverige, så även i svensk avel och SÅEF’s åringsauktioner. Som bisyssla älskade Sonja att måla i olja och hennes tulpantavlor blev mycket omtyckta. Ytterligare aktivt intresse fann hon i golfen och bodde invid golfbanor i såväl Falsterbo som i Frankrike.

Att bli nära vän med Sonja var en ynnest och besöken i hennes älskade hus i Falsterbo var alltid en högtidsstund. När Sonja berättade om allt hon upplevt i världen lyssnade man och imponerades. Hennes bortgång lämnar stort tomrum och saknad.

Gullbritt och Bo Gillborg

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Den senaste tidens rikliga nederbörd på Västkusten gör att några av söndagens propositioner måste skrivas om. Samtidigt förlängs startanmälan till söndagens tävlingar på Göteborg Galopp till tisdag kl 09.30. Detta medför även att startlistor och tävlingsprogram kommer att publiceras en dag senare än planerat.

De nya propositionerna har mejlats ut till alla tränare. Propositionsändringarna finns även publicerade på sidan Träna och tävla / inför tävling.

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer