Foto: Sara Friberg/The Royal Court of Sweden
20210430-Kungen-75ar-foto-SaraFriberg-KunglHovstaterna.jpeg

Kungligt besök på Svenskt Grand National

9 juni 2022 10:00

Galopptävlingarna på Strömsholm blir särskilt speciella i år. Vi får nämligen besök av H.M. Konungen.

Den 18 juni arrangeras Svensk Grand National på Strömsholm. Dagen är en av årets höjdpunkter för hästintresserade i området och lockar vanligtvis flera tusen besökare. Svensk Galopp har fått det glädjande beskedet att H.M. Konungen närvarar vid årets tävlingar.

– Det är förstås roligt och hedersamt att Kungen besöker tävlingsdagen på Strömsholm och tar del av galoppsporten. Vi ser mycket fram emot besöket, säger Svensk Galopps vd Harald Dörum.

Kapplöpningarna avgörs i naturreservatet Österängarna nära Strömsholms slott. Dagen är en riktig folkfest där picknickfiltarna radas upp och besökarna njuter av den vackra miljön och den spännande galoppen. Den stora höjdpunkten är steeplechaselöpningen Svenskt Grand National. Dessutom rids flera andra galopplöpningar för såväl fullblod som ponnyer.

– Förra året var det 50-årsjubileum för Svenskt Grand National men på grund av pandemin var firandet begränsat. Därför är det förstås extra trevligt att årets upplaga av tävlingarna berikas med besök av Kungen, säger Harald Dörum.

Kungen har tidigare besökt kapplöpningarna på Strömsholm. Första gången var 1988, då tillsammans med Prinsessan Madeleine och Prins Carl Philip. 1993 var Kungen åter tillbaka på Österängarna tillsammans med Drottningen och delade ut pris i Svenskt Grand National.

Kungahuset har en nära koppling till galoppsporten och en lång historia i sporten. Arvprins Gustaf Adolf, Kungens framlidne far, var en framstående kapplöpningsryttare över hinder och tillhörde eliten bland amatörryttarna omkring 1930.

Även utomlands har galoppsporten en kunglig koppling och kallas ofta för ”the Sport of Kings”. Storbritanniens drottning Elizabeth II äger flera galopphästar och besöker Royal Ascot varje år.

På sidan Svenskt Grand National hittar du mer information om tävlingsdagen.

Foto: Stefan Uppström
kungen hälsar på häst.jpg

H.M. Konungen vid ett besök på Täby Galopp år 2007.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Galopphästar Gärdet Galopphästar Gärdet

Efter en lång och kall vinter står galoppen äntligen i startboxarna för att dra igång en ny spännande säsong. Här är alla de stora publikfesterna du måste ha koll på de närmaste månaderna, från de stundande vårpremiärerna fram till Svenskt Derby i mitten av juli. Läs mer

Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vill du veta mer om våra evenemang och lära dig mer om galoppsporten? Då borde du prenumerera på Svensk Galopps nyhetsbrev! Läs mer

DSC_7892 copy DSC_7892 copy

24 juni 2023 | Nyhet

Video: Möt Niklas Lovén

Ett par dagar innan det 52:a Svenskt Grand National skulle ridas, träffade Kanal 75 och reportern Matteus Lillieborg hinderjockeyn Niklas Lovén, som berättade om drömmen att vinna sitt tredje svenska Grand National. Läs mer