Foto: Sara Friberg/The Royal Court of Sweden
20210430-Kungen-75ar-foto-SaraFriberg-KunglHovstaterna.jpeg

Kungligt besök på Svenskt Grand National

9 juni 2022 10:00

Galopptävlingarna på Strömsholm blir särskilt speciella i år. Vi får nämligen besök av H.M. Konungen.

Den 18 juni arrangeras Svensk Grand National på Strömsholm. Dagen är en av årets höjdpunkter för hästintresserade i området och lockar vanligtvis flera tusen besökare. Svensk Galopp har fått det glädjande beskedet att H.M. Konungen närvarar vid årets tävlingar.

– Det är förstås roligt och hedersamt att Kungen besöker tävlingsdagen på Strömsholm och tar del av galoppsporten. Vi ser mycket fram emot besöket, säger Svensk Galopps vd Harald Dörum.

Kapplöpningarna avgörs i naturreservatet Österängarna nära Strömsholms slott. Dagen är en riktig folkfest där picknickfiltarna radas upp och besökarna njuter av den vackra miljön och den spännande galoppen. Den stora höjdpunkten är steeplechaselöpningen Svenskt Grand National. Dessutom rids flera andra galopplöpningar för såväl fullblod som ponnyer.

– Förra året var det 50-årsjubileum för Svenskt Grand National men på grund av pandemin var firandet begränsat. Därför är det förstås extra trevligt att årets upplaga av tävlingarna berikas med besök av Kungen, säger Harald Dörum.

Kungen har tidigare besökt kapplöpningarna på Strömsholm. Första gången var 1988, då tillsammans med Prinsessan Madeleine och Prins Carl Philip. 1993 var Kungen åter tillbaka på Österängarna tillsammans med Drottningen och delade ut pris i Svenskt Grand National.

Kungahuset har en nära koppling till galoppsporten och en lång historia i sporten. Arvprins Gustaf Adolf, Kungens framlidne far, var en framstående kapplöpningsryttare över hinder och tillhörde eliten bland amatörryttarna omkring 1930.

Även utomlands har galoppsporten en kunglig koppling och kallas ofta för ”the Sport of Kings”. Storbritanniens drottning Elizabeth II äger flera galopphästar och besöker Royal Ascot varje år.

På sidan Svenskt Grand National hittar du mer information om tävlingsdagen.

Foto: Stefan Uppström
kungen hälsar på häst.jpg

H.M. Konungen vid ett besök på Täby Galopp år 2007.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Her Him Svenskt Grand National DSC_4590.jpeg Her Him Svenskt Grand National DSC_4590.jpeg

G Construct Svenskt Grand National inramades av optimalt väder och en stor och entusiastisk publik, där Her Him och Henrik Engblom var en populär vinnare av huvudlöpningen. Hästen ägs och tränas i Tjeckien av Ivana Porkatova, hustru till Sverigevännen Greg Wroblewski, som också är assisterande tränare. Läs mer

i-Q6Vhnvm-X2 Three Is Company och Familjen Perssons Minneslöpning.jpg i-Q6Vhnvm-X2 Three Is Company och Familjen Perssons Minneslöpning.jpg

Lars-Åke Enström var så nära, så nära att vinna Grand National förra året och även om den hedervärda tredjeplatsen med Boss Mans Ladder förstås var en stor bedrift så lever drömmen vidare om att få lyfta bucklan. I år startar han Three Is Company. – Att starta i Grand National har vi kämpat för i ett helt år. Läs mer

Niklas Lovén.png Niklas Lovén.png

Läkaren kom in till Niklas Lovén i sjuksängen, hade en bunte röntgenplåtar i handen. Tittade på Niklas, tittade på plåtarna och sa: ”Det ser inte bra ut det här. Du har brutit nacken.” Det var för elva månader sedan, på lördag sitter Niklas i sadeln på Mutadaffeq i Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer