Foto: David Crona/Svensk Galopp
Bild 4 från auktionen

Nummer 28, News Ahead, har gått in i ringen och budgivningen slutade på 240 000 kronor (inropad av Patrick Wahl). Stoet blev med det näst dyrast på auktionen.

Julian McLaren ropade in toppnumret på åringsauktionen på Bro Park

20 september 2023 10:13

Under tisdagseftermiddagen arrangerades 2023 års åringsauktion på Bro Park. Efter strykningar gick 37 hästar under klubban. Toppbudet slutade på 255 000 kronor.

Vädret var så där lagom varmt och behagligt, även om det stundtals var lite blåsigt. Auktionen slutade med att majoriteten av hästarna ropades tillbaka, men 15 av åringarna såldes till förhoppningsfulla köpare.

– Vi är glada att ha genomfört auktionen. Vi fick lägga den på ett datum då det oftast inte är tävlingar och i Skandinavien är det oftast bara måndagar, tisdagar och fredagar som är lediga. Efter omständigheterna har det fungerat bra. Det var kanske lite väl många som återropapades till höga priser, men de finner nog sin marknad i varje fall, säger SÅEF:s Leif Wretman efter auktionen.

Auktionsförättaren Richard Botterill, som ersatte Alastair Pim, ledde SÅEF:s åringsauktion på ett mycket bra sätt.

–Den här auktionsförrättaren är mycket bra. Rapp, snabb och tydlig, säger uppfödaren och ägaren Bosse Ahlquist.

Foto: David Crona/Svensk Galopp
Bild 1 från auktionen

Potentiella köpare följde med från uteplatserna. Det var folk både inne, ute och på nätet.

Auktionens toppnummer

Tränare Julian McLaren ropade in auktionens dyraste häst då nummer 23, Wesley, klubbades för 255 000 kronor. Wesley såldes av Tor Harry Sigfridsson (Tor och Helena Sigfridsson) och valacken har Rock Of Gibraltar (IRE) som far och Mahina (IRE) som mor. Även åringsauktionens näst dyraste häst, stoet News Ahead, efter Dream Ahead (USA) och Newscaster (IRE), såldes av samma uppfödare, men då under namnet Stall Sigfridsson AB. Hon gick för 240 000 kronor.

Fellowship Racing och Beromant AB:s hingst (NN, nummer 35) såldes för 200 000 kronor till Rönnsumak Entertainment AB. Han är också efter Rock Of Gibraltar (IRE) och mor är Spice Mix – vinnaren av Dansk Oaks 2017.

Nummer 42, Epic Bloom, återropades för hela 580 000 kronor. Säljare var HorseNature KB, Eva Isacsson. Stoet är en helsyster till Master Bloom och Marcella Bloom. Hon är också anmäld till den danska auktionen som börjar klockan 13:30 fredagen den 22 september.

Foto: David Crona/Svensk Galopp
Bild 5 från auktionen

Det var full fart på podiet under hela auktionen på Bro Park.

Många återrop

Majoriteten av hästarna, 22 stycken, återropades under auktionen.

– Det känns tråkigt att det är så många återrop och man frågar sig hur det är ställt med intresset för hästar? Vi får hoppas att styrelsen kommer tillrätta med det. Det verkar inte heller inte vara så många från Danmark eller Norge här, säger Claes Andersson som precis varit med om att ropa in nummer 28, News Ahead.

Man ska dock komma ihåg att det kommer att hända mycket under hösten avseende de åringar som inte fann några köpare under själva auktionen och som på alla auktioner var det också uppåtminer på sina håll.

– Vi är nöjda, vi har fått lite mer än förväntat. Vi har nog aldrig visat så många innan auktionen, säger Tor Sigfridsson.

Det var, som väntat, en hektisk dag för uppfödarna och för paret Sigfridsson var det alltså inget undantag.

– Åringarna har varit ute hela tiden – ingen har hunnit äta och kissa, berättar Helena Sigfridsson och skrattar.

Galoppauktionen 2023 kan ha varit den sista auktionen i SÅEF:s regi, men det återstår att se.

– Jag är besviken att det inte kom fler tränare från Skåne eller så många andra "utifrån". Jag hoppas att någon tar över stafettpinnen och genomför auktionen nästa år, avslutar Leif Wretman.

Resultat från Galoppauktionen 2023

På SÅEF:s hemsida hittar du resultatlistan för 2023.

Snittpriset på de sålda åringarna slutade på 100 333 kronor och medianen på 70 000 kronor.

Resultat från Galoppauktionen 2023

På SÅEF:s hemsida hittar du resultatlistan för 2023.

Snittpriset på de sålda åringarna slutade på 100 333 kronor och medianen på 70 000 kronor.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Katarina Jacobson redigerad Katarina Jacobson redigerad

HELGINTERVJUN: Hon har vigt sitt liv till att föda upp hästar och det kan vara dags för en ny utmärkelse på Galoppgalan i Malmö. Möt uppfödaren som fött upp långt över hundra hästar och ligger bakom den prisnominerade stjärnan Espen Hill. – Jag älskar fullblodshästar – de är så vackra och har ett fantastiskt humör och psyke, berättar Katarina Jacobson. Läs mer

dreamstime_l_71303104.jpg dreamstime_l_71303104.jpg

Skatterättsnämnden har nu publicerat sitt förhandsbesked i ärendet gällande en hästägare med egen B-tränarlicens som blivit avregistrerad för moms. Skatterättsnämnden slog fast att hästägaren bedriver ekonomisk verksamhet och därmed är en beskattningsbar person med rätt att vara momsregistrerad. Läs mer

färger färger

Kom ihåg att meddela Svensk Galopp om du inte ska ha kvar din hästägardress eller pseudonym. Läs mer