Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
i-VQRPTwk SÅEF åringsauktion 2019 på Bro Park

En vybild över auktionsplatsen på Bro Park 2019. På tisdag är det dags igen.

Boka in Galoppauktionen 2023 på Bro Park

14 september 2023 17:58

På tisdag eftermiddag är det dags för årets traditionella åringsauktion och den arrangeras i år på galoppbanan Bro Park. Samtliga åringar som är till salu kommer fysiskt vara på plats så att de kan studeras före auktionen.

Det allra viktigaste att känna till är förstås att auktionen startar klockan 13:30 tisdagen den 19 september på Bro Park med en uppstart redan under måndagen på internet klockan 15:00. Utropet sker vid ledvolten och hästarna visas också på storbildskärm i restaurangen Bro Park Krog där man kan sitta och avnjuta god mat och dryck. Det går att bjuda både på plats och hemifrån så kan man inte närvara fysiskt så finns fortfarande alla möjligheter att köpa en åring. Hur den digitala delen av auktionen fungerar beskrivs både i katalogen och på SÅEF:s hemsida.

Alla köpare och säljare har vant sig vid att karismatiske Alastair Pim leder SÅEF:s åringsauktion, men i år har han förhinder. Ersättare blir Richard Botterill. Han har också har många års erfarenhet av Tattersalls auktioner.

Preliminärt är det 42 åringar till försäljning på tisdag. Leif Wretman och Roger Asp från SÅEF är fulla av tillförsikt inför auktionen.

– Det känns bra, tycker jag. Förberedelserna har fungerat utomordentligt fint och vi har en väldigt bra bok med väl stammade hästar som kommer att hävda sig bra i framtida löpningar här i Skandinavien, berättade Leif Wretman i söndags till David Crona där både han och Roger skickade med en hälsning i dessa hektiska tider:

– Välkomna på auktionen nästa tisdag.

Samtliga åringar som som passerar ringen, sålda såväl som återropade, är berättigade att starta i 2024 års Auktionslöpningar. Katalogen ser onekligen intressant ut och både Roger och Leif har poängterat att årets auktion liknar en så kallad "Selected sales". Uppfödaren Helena Sigfridsson är inne på samma linje.

– Det är en ovanligt hög kvalitet med många fina hästar i katalogen, berättar Helena.

Hon tycker det är viktigt att påpeka och berätta för alla presumtiva köpare av svenskuppfödda engelska fullblod att det finns riktade bonusar. Hon fortsätter:

– Det är en väldig fördel att köpa svenskuppfött med hästägarebonusen som fortfarande inte alla är medvetna om.

Detta faktum, samt Scandinavian Breeders'-konceptet, är starka köpincitament, men det finns förstås massor med anledningar att vara hästägare – galoppsporten är full av drömmar och spännande upplevelser. Se gärna den här filmen som Helena Mansén, galoppjournalist och författare, har gjort i samarbete med Stockholms Galoppsällskap för att få en introduktion till galoppsporten.

Foto: Steven Cargill/Racingfotos.com
i-VSNbGn2-X3 Silent Night lot 035 2018

Fantastiska Silent Night, uppfödd av Rävdansens Stuteri AB, gick igenom ringen på auktionen 2018 som nummer 35. På söndag kan hon vinna Lanwades Stud Stakes (L) och hon har sprungit in över tre miljoner kronor hittills.

SÅEF:s hemsida kan man läsa allt man behöver veta samt ladda ner katalogen. Den finns också på alla våra banor och om man inte har någon så är det en bra idé att ta med en på söndag när Bro Park arrangerar sin Stockholm Cup-dag.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

SFAF och föl TOP
SFAF och föl TOP

Svenska FullblodsAvelsFöreningen (SFAF) är en sammanslutning av uppfödare och andra som är intresserade av att värna om svensk fullblodsavel. Föreningen bildades redan 1920 och firade alltså nyligen 100-årsjubileum. I samband med detta bjöd SFAF publiken på tårtkalas såväl på Bro Park, som på Jägersro och Göteborg Galopp, för att presentera sig och berätta om verksamheten. Trots detta är många, både aktiva och hästägare, inte särskilt väl insatta i vad föreningen gör. Läs mer

Therese Staffansson
Therese Staffansson

För ett par veckor sedan var Caius Chorister sexa i Gold Cup (Gr1) på Ascot. Nästa stopp blir med all sannolikhet ett storlopp på Goodwood i slutet av juli eller början av augusti. Det har säker smugit under radarn för de flesta, men mamma till Caius Chorister är Corpus Chorister och står som fölsto hos Therese Staffansson på Gunnorp Mellangård strax utanför Vikingstad i Östergötland. Läs mer

Nathalie Lisa och Leif
Nathalie Lisa och Leif

Ett familjeföretag som håller till på klassisk mark. Så kan vi väl bäst beskriva Nathalie Johnssons uppfödarverksamhet tillsammans med pappa Leif och mamma Lisa på Vasaholm. Nathalie är uppfödare och hennes föräldrar tar emot ston och bedriver en högklassig fullserviceverksamhet med avelsston och unghästar. Läs mer