Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
i-VQRPTwk SÅEF åringsauktion 2019 på Bro Park

En vybild över auktionsplatsen på Bro Park 2019. På tisdag är det dags igen.

Boka in Galoppauktionen 2023 på Bro Park

14 september 2023 17:58

På tisdag eftermiddag är det dags för årets traditionella åringsauktion och den arrangeras i år på galoppbanan Bro Park. Samtliga åringar som är till salu kommer fysiskt vara på plats så att de kan studeras före auktionen.

Det allra viktigaste att känna till är förstås att auktionen startar klockan 13:30 tisdagen den 19 september på Bro Park med en uppstart redan under måndagen på internet klockan 15:00. Utropet sker vid ledvolten och hästarna visas också på storbildskärm i restaurangen Bro Park Krog där man kan sitta och avnjuta god mat och dryck. Det går att bjuda både på plats och hemifrån så kan man inte närvara fysiskt så finns fortfarande alla möjligheter att köpa en åring. Hur den digitala delen av auktionen fungerar beskrivs både i katalogen och på SÅEF:s hemsida.

Alla köpare och säljare har vant sig vid att karismatiske Alastair Pim leder SÅEF:s åringsauktion, men i år har han förhinder. Ersättare blir Richard Botterill. Han har också har många års erfarenhet av Tattersalls auktioner.

Preliminärt är det 42 åringar till försäljning på tisdag. Leif Wretman och Roger Asp från SÅEF är fulla av tillförsikt inför auktionen.

– Det känns bra, tycker jag. Förberedelserna har fungerat utomordentligt fint och vi har en väldigt bra bok med väl stammade hästar som kommer att hävda sig bra i framtida löpningar här i Skandinavien, berättade Leif Wretman i söndags till David Crona där både han och Roger skickade med en hälsning i dessa hektiska tider:

– Välkomna på auktionen nästa tisdag.

Samtliga åringar som som passerar ringen, sålda såväl som återropade, är berättigade att starta i 2024 års Auktionslöpningar. Katalogen ser onekligen intressant ut och både Roger och Leif har poängterat att årets auktion liknar en så kallad "Selected sales". Uppfödaren Helena Sigfridsson är inne på samma linje.

– Det är en ovanligt hög kvalitet med många fina hästar i katalogen, berättar Helena.

Hon tycker det är viktigt att påpeka och berätta för alla presumtiva köpare av svenskuppfödda engelska fullblod att det finns riktade bonusar. Hon fortsätter:

– Det är en väldig fördel att köpa svenskuppfött med hästägarebonusen som fortfarande inte alla är medvetna om.

Detta faktum, samt Scandinavian Breeders'-konceptet, är starka köpincitament, men det finns förstås massor med anledningar att vara hästägare – galoppsporten är full av drömmar och spännande upplevelser. Se gärna den här filmen som Helena Mansén, galoppjournalist och författare, har gjort i samarbete med Stockholms Galoppsällskap för att få en introduktion till galoppsporten.

Foto: Steven Cargill/Racingfotos.com
i-VSNbGn2-X3 Silent Night lot 035 2018

Fantastiska Silent Night, uppfödd av Rävdansens Stuteri AB, gick igenom ringen på auktionen 2018 som nummer 35. På söndag kan hon vinna Lanwades Stud Stakes (L) och hon har sprungit in över tre miljoner kronor hittills.

SÅEF:s hemsida kan man läsa allt man behöver veta samt ladda ner katalogen. Den finns också på alla våra banor och om man inte har någon så är det en bra idé att ta med en på söndag när Bro Park arrangerar sin Stockholm Cup-dag.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Under fredagen var det åringsauktion på York Stutteri då Scandinavian Yearling Open Sale 2023 arrangerades. Av de 89 åringarna som gick genom ringen såldes 47.

Breeding & Racing I/S har fött upp katalognummer 20 som alltså är stjärnan Seaside Songs första föl. Far är Study Of Man (IRE) och priset slutade på 520 000 DKK. Köpare var tränare Cathrine Erichsen som hade det framgångsrika stoet i träning under tävlingskarriären (då hon ägdes av Stall Irish Coffee).

Pernilla Nilsson är uppfödare till nummer 46, American Queen (e. Cracksman u. America Mon Amie), som Bent Olsen köpte å Lone Kaj-Nielsens vägnar för 500 000 DKK.

Epic Bloom (Eva Isacsson Sjunnesson) återropades på den svenska auktionen för 580 000 kronor. Nu blev stoet efter Pastorius undan Millibloom sålt för 350 000 DKK av Stald Ras.

Bland övriga svenska uppfödare så sålde Stall CeCe/Malin Roth, JP Long, Yasmine Nilsson och Staffan Lidbeck en eller flera hästar för mellan 100 000 och 230 000 DKK.

Snittpriset på de sålda åringarna slutade på108 083 DKK.

Det slutgiltiga auktionsresultatet fastslås av Dansk Galop på måndag. Här är resultatet som det såg ut fredag kväll efter avslutad åringsauktion (med förbehåll för rättelser).

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-FkXftSJ-X3 Seaside Song vinner på Bro Park i maj 2017

Med första utrop klockan 13:00 hålls Scandinavian Open Yearling Sale på York Stutteri i Danmark. Auktionen kan förstås följas digitalt.

109 åringar finns i katalogen, men i går var det 17 som var strukna. Det är många svenskuppfödda åringar som ska gå genom ringen under eftermiddagen.

Läs allt om auktionen här. Där hittar du också en länk till sändningen (livestreaming) och instruktioner hur man bjuder på åringarna digitalt.

Katalogen hittas här.

Foto: Nils Rosenkjaer/Svensk Galopp
i-v9c4rPT-X3 P Long med åring 2018 arkivbild
Bild 4 från auktionen Bild 4 från auktionen

Under tisdagseftermiddagen arrangerades 2023 års åringsauktion på Bro Park. Efter strykningar gick 37 hästar under klubban. Toppbudet slutade på 255 000 kronor. Läs mer