Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
BP22APRIL2020_05.jpg

Länkar och information om den nya djurhälsolagen (AHL)

25 februari 2021 08:58

Den 21 april träder EU:s nya Animal Health Law i kraft. Alla som ansvarar för hästar kommer i olika omfattning att beröras av reglerna i AHL. Här finns länkar och mer information om den nya lagen.

AHL står för Animal Health Law och är ett samlingsnamn för den nya djurhälsoförordning som beslutades i EU 2016. Den nya förordningen är som en ramlagstiftning för djurhälsoområdet. Den kommer att ersätta många nuvarande bestämmelser, regler och beslut i Sverige.

Den nya förordningen ska tillämpas fullt ut fem år efter att den trätt ikraft, vilket blir i april 2021. Jordbruksverket arbetar just nu med att ta fram de svenska föreskrifter som ska komplettera AHL.

Alla som ansvarar för hästar kommer i olika omfattning att beröras av reglerna i AHL.

Arbetet är ännu inte klart men här finns länkar till information om hur de nya reglerna kan komma att påverka hästhållare.

Jordbruksverkets informationssidor om AHL

På Jordbruksverkets hemsida finns information om vad AHL innebär. Sidorna uppdateras löpande med den senaste informationen.

Jordbruksverket: En ny djurhälsoförordning (AHL) 
Här hittar du information från det projekt på Jordbruksverket som arbetar med det nya regelverket. Den här sidan handlar om alla djur.

Jordbruksverket: Hästar och hästdjur (AHL)
På den här sidan får du förhandsinformation om hur de nya reglerna kan komma att påverka hästhållare.

Webbutbildning om AHL

Jordbruksverket erbjuder en webbutbildning om AHL. Den tar drygt en timme att genomföra. I utbildningen får du bekanta dig med djurhälsoförordningen och gå igenom dess uppbyggnad och innehåll. Tanken är att webbutbildningen ska underlätta för dig som behöver läsa in dig på den nya förordningen.

"Den svenska kompletterande lagstiftningen kommer att vara uppbyggd efter samma struktur som AHL. Därför är det bra för alla som arbetar med frågorna, både internt och externt att tidigt få kunskap om strukturen. Förhoppningsvis har du fått en god överblick av och kunskap om AHL efter att du gått igenom webbutbildningen och känner dig mer förberedd i din roll inför införandet", säger Sofia Wessman, projektledare för AHL-projektet hos Jordbruksverket.

Jordbruksverket: webbutbildning om AHL

Intervjuer med Anna Sundin, projektledare hos HNS

Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har gjort två intervjuer med Anna Sundin (tidigare Lundberg) som är projektledare för AHL-projektet. I intervjuerna berättar hon om hästnäringens gemensamma arbete och vad som är aktuellt.

HNS, 1 december 2020: Hästnäringens gemensamma arbete med djurhälsoförordningen (AHL) – vad är aktuellt?

HNS, 6 juni 2020: Anna Lundberg leder hästnäringens gemensamma arbete inför den nya djurhälsoförordningen

HNS, 19 februari 2021: En ny djurhälsoförordning (AHL)

Fler nyheter, artiklar och bloggar

JCRoundTable081422-Dennis-Madsen_SZ12147.jpeg JCRoundTable081422-Dennis-Madsen_SZ12147.jpeg

Spöanvändning inom galoppsporten är en het fråga inom galoppsporten i USA och det finns ett stort intresse för de nya skandinaviska spöreglerna. I söndags höll Dennis Madsen från Svensk Galopp ett föredrag om det nya regelverket på en stor konferens i Saratoga. Läs mer

Träningsstall Ulrika Holmquist och Annika Sjökvist-2 Bro Park foto Amie Karlsson.jpg Träningsstall Ulrika Holmquist och Annika Sjökvist-2 Bro Park foto Amie Karlsson.jpg

Jockeys och tränare mellan 25 och 35 år kan ansöka till ATG Talang och få stöd och kunskap för att utveckla sina sportsatsningar. Ansökan stänger på måndag. Läs mer

Heros Kalejs 9524.jpeg Heros Kalejs 9524.jpeg

Heros Kalejs hade en framgångsrik karriär på banan med sju segrar och nästan 700 000 kronor i prispengar. Numera är han ridhäst hemma hos sina ägare, Teleko Racing. Kanal 75 har träffat Tina Svensson och Kajsa Svensson Holmsten som berättar om familjens galoppintresse och hur de ny skolar om Heros Kalejs för nya äventyr. Läs mer