Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
BP22APRIL2020_05.jpg

Länkar och information om den nya djurhälsolagen (AHL)

25 februari 2021 08:58

Den 21 april träder EU:s nya Animal Health Law i kraft. Alla som ansvarar för hästar kommer i olika omfattning att beröras av reglerna i AHL. Här finns länkar och mer information om den nya lagen.

AHL står för Animal Health Law och är ett samlingsnamn för den nya djurhälsoförordning som beslutades i EU 2016. Den nya förordningen är som en ramlagstiftning för djurhälsoområdet. Den kommer att ersätta många nuvarande bestämmelser, regler och beslut i Sverige.

Den nya förordningen ska tillämpas fullt ut fem år efter att den trätt ikraft, vilket blir i april 2021. Jordbruksverket arbetar just nu med att ta fram de svenska föreskrifter som ska komplettera AHL.

Alla som ansvarar för hästar kommer i olika omfattning att beröras av reglerna i AHL.

Arbetet är ännu inte klart men här finns länkar till information om hur de nya reglerna kan komma att påverka hästhållare.

Jordbruksverkets informationssidor om AHL

På Jordbruksverkets hemsida finns information om vad AHL innebär. Sidorna uppdateras löpande med den senaste informationen.

Jordbruksverket: En ny djurhälsoförordning (AHL) 
Här hittar du information från det projekt på Jordbruksverket som arbetar med det nya regelverket. Den här sidan handlar om alla djur.

Jordbruksverket: Hästar och hästdjur (AHL)
På den här sidan får du förhandsinformation om hur de nya reglerna kan komma att påverka hästhållare.

Webbutbildning om AHL

Jordbruksverket erbjuder en webbutbildning om AHL. Den tar drygt en timme att genomföra. I utbildningen får du bekanta dig med djurhälsoförordningen och gå igenom dess uppbyggnad och innehåll. Tanken är att webbutbildningen ska underlätta för dig som behöver läsa in dig på den nya förordningen.

"Den svenska kompletterande lagstiftningen kommer att vara uppbyggd efter samma struktur som AHL. Därför är det bra för alla som arbetar med frågorna, både internt och externt att tidigt få kunskap om strukturen. Förhoppningsvis har du fått en god överblick av och kunskap om AHL efter att du gått igenom webbutbildningen och känner dig mer förberedd i din roll inför införandet", säger Sofia Wessman, projektledare för AHL-projektet hos Jordbruksverket.

Jordbruksverket: webbutbildning om AHL

Intervjuer med Anna Sundin, projektledare hos HNS

Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har gjort två intervjuer med Anna Sundin (tidigare Lundberg) som är projektledare för AHL-projektet. I intervjuerna berättar hon om hästnäringens gemensamma arbete och vad som är aktuellt.

HNS, 1 december 2020: Hästnäringens gemensamma arbete med djurhälsoförordningen (AHL) – vad är aktuellt?

HNS, 6 juni 2020: Anna Lundberg leder hästnäringens gemensamma arbete inför den nya djurhälsoförordningen

HNS, 19 februari 2021: En ny djurhälsoförordning (AHL)

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Höstfärger_30September2020_02
Höstfärger_30September2020_02

Nu är det dags att anmäla sig till höstens kurser! Vi erbjuder en rad intressanta utbildningsdagar och utbildningar under hösten, bland annat en introduktionskurs, amatörtränarkurs, ryttarlicenskurs och utbildningsdagar. Oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet inom galoppsporten finns det något för dig. Läs mer

Horse Welfare Summit 2024
Horse Welfare Summit 2024

Under två intensiva dagar på Flyinge förra veckan samlades forskare, erfarna hästprofiler och ett stort antal deltagare för att diskutera och utveckla sitt arbete kring hästvälfärd. Representanter från Svensk Galopp var på plats för att träffa andra yrkesverksamma inom hästnäringen och ta del av föreläsningar och clinics. Läs mer

Derbybuckla71 (1)
Derbybuckla71 (1)

Styrelsen för Svensk Galopp har beslutat om en förändring i anmälningsprocessen för Derby- & Oaksserien. Under några år har anmälan skett på våren då hästarna varit två år gamla, men till Derby- & Oaksserien 2026 måste anmälan ske senast den 1 december 2024, när hästarna är åringar. Läs mer