Stuteri 100_7415 Amie Karlsson.JPG

Nya krav på registrering av anläggning och hästar

10 februari 2021 09:00

Senast den 21 april 2021 ska alla som driver en anläggning med hästar ha registrerat sin anläggning och därmed ska alla hästar ha en hemadress. De nya reglerna är beslutade av EU och finns i den nya EU-förordningen Animal Health Law (AHL), även kallad djurhälsoförordningen.

Registreringen görs via Jordbruksverkets hemsida.

Alla som har ett stall måste registrera det. Man ska också ange storlek på anläggningen, var den ligger och föra in varje enskild häst som befinner sig där. Även typ av häst uppdelat i ridhäst, travhäst och övrig häst ska uppges, här ska en galopphäst registreras som övrig häst. Uppdatering av hästar som tillkommer eller lämnar anläggningen ska ske löpande.

Även en verksamhet som inte bedrivs året runt, exempelvis sommarbete eller speciella event, ska registreras men då som tillfällig verksamhet.

Det är den som driver anläggningen som ska registrera hästarna på anläggningen. Den årliga kostnaden är 50 kr per anläggning.

Syftet med de nya reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

På Jordbruksverkets hemsida finns manualer, instruktionsfilmer samt frågor och svar om hur registrering av anläggning och hästar ska gå till. Jordbruksverket rekommenderar Google Chrome eller Firefox för bästa funktion. Om man använder Internet Explorer kan tjänsten fungera mindre bra.

För mer information, se Jordbruksverkets information om anläggning för djur och avelsmaterial

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Höstfärger_30September2020_02
Höstfärger_30September2020_02

Nu är det dags att anmäla sig till höstens kurser! Vi erbjuder en rad intressanta utbildningsdagar och utbildningar under hösten, bland annat en introduktionskurs, amatörtränarkurs, ryttarlicenskurs och utbildningsdagar. Oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet inom galoppsporten finns det något för dig. Läs mer

Horse Welfare Summit 2024
Horse Welfare Summit 2024

Under två intensiva dagar på Flyinge förra veckan samlades forskare, erfarna hästprofiler och ett stort antal deltagare för att diskutera och utveckla sitt arbete kring hästvälfärd. Representanter från Svensk Galopp var på plats för att träffa andra yrkesverksamma inom hästnäringen och ta del av föreläsningar och clinics. Läs mer

Derbybuckla71 (1)
Derbybuckla71 (1)

Styrelsen för Svensk Galopp har beslutat om en förändring i anmälningsprocessen för Derby- & Oaksserien. Under några år har anmälan skett på våren då hästarna varit två år gamla, men till Derby- & Oaksserien 2026 måste anmälan ske senast den 1 december 2024, när hästarna är åringar. Läs mer