Stuteri 100_7415 Amie Karlsson.JPG

Nya krav på registrering av anläggning och hästar

10 februari 2021 09:00

Senast den 21 april 2021 ska alla som driver en anläggning med hästar ha registrerat sin anläggning och därmed ska alla hästar ha en hemadress. De nya reglerna är beslutade av EU och finns i den nya EU-förordningen Animal Health Law (AHL), även kallad djurhälsoförordningen.

Registreringen görs via Jordbruksverkets hemsida.

Alla som har ett stall måste registrera det. Man ska också ange storlek på anläggningen, var den ligger och föra in varje enskild häst som befinner sig där. Även typ av häst uppdelat i ridhäst, travhäst och övrig häst ska uppges, här ska en galopphäst registreras som övrig häst. Uppdatering av hästar som tillkommer eller lämnar anläggningen ska ske löpande.

Även en verksamhet som inte bedrivs året runt, exempelvis sommarbete eller speciella event, ska registreras men då som tillfällig verksamhet.

Det är den som driver anläggningen som ska registrera hästarna på anläggningen. Den årliga kostnaden är 50 kr per anläggning.

Syftet med de nya reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

På Jordbruksverkets hemsida finns manualer, instruktionsfilmer samt frågor och svar om hur registrering av anläggning och hästar ska gå till. Jordbruksverket rekommenderar Google Chrome eller Firefox för bästa funktion. Om man använder Internet Explorer kan tjänsten fungera mindre bra.

För mer information, se Jordbruksverkets information om anläggning för djur och avelsmaterial

Fler nyheter, artiklar och bloggar

BP22APRIL2020_05.jpg BP22APRIL2020_05.jpg

Skatteverket har nyligen publicerat en omarbetning av ett ställningstagande om beskattningsbar person. Svensk Galopp har tillsammans med Svensk Travsport och LRF Häst sedan en tid tillbaka varit starkt engagerade i att påverka för en rimlig tillämpning av situationen för hästverksamheter i det ställningstagandet. Här beskriver vi vad det nya ställningstagandet innebär. Läs mer

Ponnyer på väg till start på Bro Park DSC_9786.jpg Ponnyer på väg till start på Bro Park DSC_9786.jpg

På måndag kväll arrangerar Svensk Galopp en digital föreläsning med idrottspsykologen Johan Fallby. Föreläsningen handlar om att skapa de bästa förutsättningarna för barn och ungdomars idrottande, för att må bra och utvecklas optimalt. Läs mer

Tävling FältetbakifrånNovember Elina Björklund.jpg Tävling FältetbakifrånNovember Elina Björklund.jpg

Från och med nu gäller nya riktlinjer för påföljder vid överträdelse av reglementet. Riktlinjerna finns att ladda ner i pdf-format här på hemsidan. Läs mer