Stuteri 100_7415 Amie Karlsson.JPG

Nya krav på registrering av anläggning och hästar

10 februari 2021 09:00

Senast den 21 april 2021 ska alla som driver en anläggning med hästar ha registrerat sin anläggning och därmed ska alla hästar ha en hemadress. De nya reglerna är beslutade av EU och finns i den nya EU-förordningen Animal Health Law (AHL), även kallad djurhälsoförordningen.

Registreringen görs via Jordbruksverkets hemsida.

Alla som har ett stall måste registrera det. Man ska också ange storlek på anläggningen, var den ligger och föra in varje enskild häst som befinner sig där. Även typ av häst uppdelat i ridhäst, travhäst och övrig häst ska uppges, här ska en galopphäst registreras som övrig häst. Uppdatering av hästar som tillkommer eller lämnar anläggningen ska ske löpande.

Även en verksamhet som inte bedrivs året runt, exempelvis sommarbete eller speciella event, ska registreras men då som tillfällig verksamhet.

Det är den som driver anläggningen som ska registrera hästarna på anläggningen. Den årliga kostnaden är 50 kr per anläggning.

Syftet med de nya reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

På Jordbruksverkets hemsida finns manualer, instruktionsfilmer samt frågor och svar om hur registrering av anläggning och hästar ska gå till. Jordbruksverket rekommenderar Google Chrome eller Firefox för bästa funktion. Om man använder Internet Explorer kan tjänsten fungera mindre bra.

För mer information, se Jordbruksverkets information om anläggning för djur och avelsmaterial

Fler nyheter, artiklar och bloggar

JCRoundTable081422-Dennis-Madsen_SZ12147.jpeg JCRoundTable081422-Dennis-Madsen_SZ12147.jpeg

Spöanvändning inom galoppsporten är en het fråga inom galoppsporten i USA och det finns ett stort intresse för de nya skandinaviska spöreglerna. I söndags höll Dennis Madsen från Svensk Galopp ett föredrag om det nya regelverket på en stor konferens i Saratoga. Läs mer

Träningsstall Ulrika Holmquist och Annika Sjökvist-2 Bro Park foto Amie Karlsson.jpg Träningsstall Ulrika Holmquist och Annika Sjökvist-2 Bro Park foto Amie Karlsson.jpg

Jockeys och tränare mellan 25 och 35 år kan ansöka till ATG Talang och få stöd och kunskap för att utveckla sina sportsatsningar. Ansökan stänger på måndag. Läs mer

Heros Kalejs 9524.jpeg Heros Kalejs 9524.jpeg

Heros Kalejs hade en framgångsrik karriär på banan med sju segrar och nästan 700 000 kronor i prispengar. Numera är han ridhäst hemma hos sina ägare, Teleko Racing. Kanal 75 har träffat Tina Svensson och Kajsa Svensson Holmsten som berättar om familjens galoppintresse och hur de ny skolar om Heros Kalejs för nya äventyr. Läs mer