Foto: Svensk Galopp
Föreläsningar hästvälfärd 3

Föreläsningar på tema hästvälfärd

24 april 2024 09:42

Nu lanserar Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp en föreläsningsserie på tema hästvälfärd.

Hästvälfärd är ett ständigt aktuellt och viktigt ämne och handlar om hästens fysiska och mentala hälsa. Föreläsningarna kommer hållas på eller i närheten av de olika banorna under året med start 23 maj på Jägersro Galopp.

På Jägersro kommer veterinär Staffan Lidbeck föreläsa om att Rätt förberedelser skapar en mer hållbar galoppsport. Hur kan man med rätt förberedelser minska risken för skador och om skador sker, mindre allvarliga skador? Staffan är en meriterad veterinär som bland annat jobbat som landslagsveterinär för fälttävlanslaget. Han har ett brinnande intresse för galoppsporten.

Den 31 augusti tar Satu Tiikkaja över stafettpinnen med föreläsningen Galoppsporten och hästvälfärd på Ale Djurklinik utanför Göteborg. Satu är husdjursagronom, har arbetat som djurskyddsinspektör och undervisat länge inom ämnet hästkunskap, etologi och träningslära. Idag jobbar hon som klinikchef hos distriktsveterinärerna och har amatörtränalicens inom galoppen.

I september bjuder vi in er till Bro Park där föreläsningen hålls av Sofie Viksten Engfors. Sofie har en doktorexamen i djurvälfärd och etologi. Hon kommer prata om Hästens beteende och de fem domänerna.

Alla föreläsningarna kommer även sändas digitalt så du ska kunna ta del av samtliga föreläsningar var du än bor men anmälan krävs.

För att få en plats anmäl er på Tickster via länkarna:

Staffan Lidbeck Jägersro 23 maj 18.30

Satu Tiikkaja Göteborg 31 augusti 15.00

Sofie Viksten Engfors 26 september 18.30

Varje föreläsning kostar 100 kr och då ingår fika för de som är på plats.

Om ni som är intresserade av att komma redan nu har frågor ni skulle vilja att föreläsarna tar upp är ni välkomna att maila in dessa till hanna.selinus@svenskgalopp.se

Hästsp FHskola neg

Fler nyheter, artiklar och bloggar

En häst i ett galoppstall i Uppsala län har testat positivt för ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Vi vill därför uppmana alla aktiva att vara extra försiktiga.

Stallet är försatt i karantän tills vidare.

Svensk Galopp rekommenderar hästhållare att vara extra försiktiga och att vara uppmärksamma på symptom. Vid misstanke ska sjuk häst provtas av veterinär och isoleringsåtgärder vidtas. Det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller kring smittskydd för hästar.

På SVA:s hemsida kan du hitta information om herpesviruset EHV-1.

Vid frågor, kontakta Tove Brandt på e-post tove.brandt@svenskgalopp.se.

styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg