Dagen, som hölls under ledning av moderator Maria Akraka, inleddes med fika och mingel och det var ett 50-tal personer på plats varav cirka 30 unga. Det fanns representanter ur i stort sett alla led bland de unga; en lärling, en jockey, amatörryttare, arbetsryttare, ponnyjockeys, stallpersonal, amatörtränare och hästägare.
När alla hade fått i sig fika var det dags att lyssna på dagens föreläsare. Det var Anders Olsson, även kallad Järnmannen. Man förstår hans smeknamn efter att ha hört hans otroligt inspirerande föredrag som hade namnet ”Det finns ingen gräns”. Anders Olsson har 7 medaljer i Paralympics och en rad medaljer i simning både i SM, EM och VM. 2011 simmade Anders Water World Swim, San Fransisco i USA från Alcatraz till fastlandet i det oerhört strömma vattnet. Han var den enda personen med funktionshinder som deltog och han vann loppet på ny rekordtid som fortfarande 2016 står sig. 2013 simmade Anders Wild Water Challenge i Klarälven. Han simmade 28,1 mil på 12 dagar vilket motsvarar 165 000 armtag. Anders tävlar också i Ironman, Triathlon, Vasaloppet och han har gjort både Klassikern och Superklassikern.
Maria Akraka och Anders Olsson
Efter att ha hört Anders livshistoria, som började med att han genom en rad olyckliga omständigheter blev förlamad och hans kamp tillbaka till livet, så kommer man till insikt att man nog gnäller lite i onödan ibland. Den viljan och ”jävlar anamma” som Anders har är det nog få som kan matcha och hans föreläsning var bra att gruppen hade med sig till workshopen. Deltagarna var också mycket imponerade av Anders föredrag och det diskuterades livligt under den efterföljande lunchen.
Efter lunchen fick de sex grupperna sätta sig i separata utrymmen för att börja sitt arbete med den fråga som de blivit tilldelade. Grupperna innehöll både unga och vuxna deltagare. Arbetet inleddes med individuell brainstorming där man skrev ner sina idéer på post-it lappar. Sedan sammanställdes idéerna, man diskuterade och till slut röstades det fram vilket eller vilka förslag som gruppen skulle gå vidare med. Till slut redovisades gruppens tankar och en ansvarig för varje idé utsågs.
En av arbetsgrupperna presenterar sin idé.
Efter presentationen diskuterades förslagen och det bestämdes vem som skulle vara ansvarig och vilken tidsplan som var rimlig. Följande frågeställningar arbetade respektive grupp med:
Grupp 1: Vad kan Svensk Galopp göra för att intressera unga att börja med galopp?
Grupp 2: Vad kan Svensk Galopp göra för att unga aktiva inom galoppen ska öka sitt engagemang och utvecklas till sin fulla potential?
Grupp 3: Vad kan Svensk Galopp göra för att skapa en sund arbetsmarknad?
Grupp 4: Vad kan Svensk Galopp göra för att tillvarata ungas åsikter?
Grupp 5: Vad kan Svensk Galopp göra för att tillsammans med Galoppsällskapen arbeta för en attraktiv ungdomsverksamhet?
Grupp 6: Hur vill ni att ett utbildningsstall ska fungera?
Resultatet var väldigt positivt och många nya friska idéer presenterades. Ett protokoll från mötet kommer att läggas ut här på hemsidan så fort det är klart och där kommer vi att presentera de olika gruppernas idéer med en ansvarig person och en tidsplan.
Lotta Malmborg