Styrelsemöte
Om vi tar det i tur och ordning kan vi börja med styrelsemötet. Förutom att styrelsen ägnade en hel del tid åt att förbereda inför stämman var följande punkter uppe:
- Vi har en budget för 2016 som landar strax under -10 mkr. Bakgrunden till den negativa budgeten var dels att vi skulle börja göra avskrivningar för Bro Park, dels att flytten för med sig många kostader av engångkaraktär. Vi kan nu konstatera att vi underskattade engångskostnaderna samt att vi har haft två stycken vattenläckage (ett på Täby och ett på Bro Park) vilket gör att vi nu har en prognos som slutar på -14 mkr.
- Vi gjorde en uppföljning av den aktivitetslista som styrelsen tog fram i samband med strategidagarna 18-19 augusti.
- Vi fortsatte diskussionen om organisationen för SG. Under denna punkt diskuterades hur vi ska fortsätta arbetet med att skapa en koncern där alla sällskap ingår. Vi ägnade också en hel del tid till att gå igenom statusen i Förstudiearbetet avseende Svensk Galopp i Skåne.
- Det har tagits fram ett nytt, uppdaterat, regelverk i SÄBA (Säker Bana) som ska gälla från och med 2017. Vi kommer att återkomma med mer kring detta så snart beslut tagits i ATG och ST också.
- Vi hade fått en skrivelse från föreningen Skandinavisk Hindersport med förslag om hur hindersäsongen 2017 kan/bör lösas. Styrelsen skickade skrivelsen vidare till Dennis Madsen som ett inspel till arbetet med att lösa 2017 på bästa sätt.
Höststämma
Höststämman innehöll inte så många förslag denna gång. Vi kommer att lägga ut protokollet så snart det är skrivet och justerat. De förslag som var uppe var följande.
- Styrelsen i SG hade lämnat förslag på att frågan om en eventuell framtida Stiftelse skulle tas tillbaka och bearbetas och därefter återkomma på nästa årstämma i april 2017.
- Styrelsen hade lämnat ett förslag om arvoden för valberedningen. Stämman röstade i enlighet med förslaget vilket innebär att ordförande får 12 000 kronor i årsarvode och övriga delegater får 6 000 kronor.
- Den stora frågan på höststämman var förslaget om nya stadgar. Stadgeförslaget fastställdes nu vilket innebär att vi har nya stadgar (röstade en andra gång). Ni hittar de nya stadgarna uppe till höger. Det är en hel del förändringar sedan tidigare, bland annat måste vi nu hålla årsstämman senast den sista april. Vi har också infört något som kallas förtroenderåd som VD ska kalla till minst en gång per år.
- En viktig informationspunkt var att vi gick igenom resultaträkningen för Bro Park projektet där vi delat in projektet i olika utvecklingsområden.
Förtroenderåd
Förtroenderådet inleddes på lördag eftermiddag och avslutades vid lunchtid på söndagen. Då hade vi också haft möjlighet att umgås på kvällen över en god middag.
Förtroenderådet består av SG:s styrelse, SG:s fullmäktige, styrelserna från medlemsorganisationerna samt valberedningen. Utöver dessa har VD möjlighet att ta med de tjänstemän denne tycker behöver närvara. Avsikten är att vi ska dryfta viktiga framtidsfrågor, ge utrymme för diskussion med målsättningen att styrelsen i SG ska få med sig goda råd för det fortsatta arbetet. Det är alltså inget beslutande forum utan ett rådgivande.
Följande punkter var uppe denna gång:
- Stiftelsefrågan diskuterades med utgångspunkt utifrån de remissvar som sällskapen hade lämnat in. Här deltog SEB:s stiftelseexpert Brita Löfgren Lewin.
- Torbjörn Westöö höll en genomgång om penningtvättsdirektivet och hur det kan komma att påverka oss. I direkt anslutning till detta gick vi igenom nuläget kring det utredning som pågår avseende en omreglerad spelmarknad i Sverige.
- Vi diskuterade mandaten i fullmäktige där det finns önskemål om att fördelningen ska göras om. Här fick ordförandena i de tre sällskapen ett uppdrag att fortsätta diskussionen på ”tre man hand”. Vi hade också uppe frågan om sammansättningen i galoppens överdomstol.
- Slutligen, med utgångspunkt från att det finns många önskemål om investeringar hos alla sällskap, gick vi igenom hur likviditetsplanen ser ut för de närmaste åren (fram till 2020). Det är viktigt att vi har samma bild och utgångspunkt när vi nu ska prioritera vad vi ska satsa på.
Sammanfattningsvis tycker jag att det blev ett riktigt lyckat förtroenderåd och det är flera som har återkopplat om att man tycker det var bra. Givetvis kommer vi att gemensamt kunna förbättra detta ytterligare när vi blir mer varma i kläderna och har genomfört några till. Förtroenderådet ökar transparensen och det ger en möjlighet till en gemensam kunskapsplattform.
Med vänliga hälsningar
Ulf Hörnberg