Åringar på Stalemara

Hjärtat klappar för fullblod på Stålemara Gård

29 juli 2024 10:09

Grunden är ju kärleken till hästen. De orden kommer från Veronica Hansson som tillsammans med sambon Fredrik Sundström föder upp fullblod i Blekinge. Där, på Stålemara Gård långt ut på ostkusten nära gränsen till Småland, har de sitt uppfödarparadis.

Någonstans kanske det ringer en klocka på namnet Sundström. I bakgrunden finns Team Högdala AB, välkända uppfödare av fullblod

– Jag jobbade där när de hade sin verksamhet i Sverige och det var också då som jag träffade Fredrik. Så det var vägen in i fullblodsaveln.

Veronica hade tidigare sysslat med både trav och ridsport, men kontakten med fullblod hade då inskränkt sig till att rida ett och annat fullblod som hade karriären bakom sig. Nu handlar det om att föda upp och sälja hästar som Veronica påpassligt kallar de vackraste i hästvärlden.

– Vi betäckte vårt första sto 2016, så vi är trots allt relativt färska i sporten. Just nu har vi sex egna ston hemma på gården, tre föl födda i år och tre åringar som ska säljas på den danska auktionen.

Just nu ligger fokus på att preparera den trion:

– Det är fantastiskt fina och kloka individer.

Angel Lane tillsammans med Valter

Skimmelstoet Angel Lane tillsammans med Valter, som ska säljas på åringsauktionen i höst.

Auktionen är årets höjdpunkt

Veronica pysslar med hästarna varje dag. Förbereder dem för livet utanför gården och drömmen är förstås att de ska säljas för en fin slant och komma till en skicklig tränare.

– Jag ser ju på hästarna som mina ”bebisar”, men samtidigt vet jag förnuftsmässigt att vi föder upp hästarna för att sälja dem så det fungerar bra att skiljas från dem.

Veronica tycker att auktionen är höjdpunkten på året, det är då flera års arbete betygsätts. Marknaden är tuff, men gården i Blekinge ger fölen bästa möjliga start på livet.

Att vara uppfödare är inte lätt, det handlar om långsiktig planering och från den dag tanken och partner till stoet valts så dröjer det ett par år innan det är cash-back.

– Vår trygghet är att vi har jobb vid sidan av uppfödningen. Jag är lärare och Fredrik är militär, sen har jag en liten ridskola och lite annan verksamhet runt hästarna.

Veronica har egentligen rätt långt till alla Sveriges galoppbanor. 25 mil till Jägersro, 35 mil till Göteborg och 50 mil till Bro Park. Så oftast följer hon sina uppfödningar via datorn, men den 4:e augusti – Oaksdagen – kommer hon att vara på plats på Jägersro.

Vill du läsa mer om Fredrik och Veronica på Stålemara Gård kan du göra det på: https://stalemara.se/

Preparering av åringar på Stalemara

Preparering av åringar på Stålemara Gård.

Om artikeln:

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Om artikeln:

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Fler nyheter, artiklar och annonser

Sommarhandicap 6960(1)
Sommarhandicap 6960(1)

Söndagen den 13 juli är det äntligen dags för Svenskt Derby. Jockeyklubben Svenskt Derby är loppet med stort L, loppet som alla vill vinna. De bästa treåriga hästarna på våra breddgrader gör upp om den oerhört prestigefulla segern. I år vill vi att ni förbereder er på fest - Derbydagen drar igång klockan 16.30 och fortsätter tills solen gått ner. Här har vi samlat allt du behöver veta inför årets galoppfest på Jägersro Galopp! Läs mer

WhatsApp Bild 2025-06-30 kl. 17.38.22_69bc70ac
WhatsApp Bild 2025-06-30 kl. 17.38.22_69bc70ac

Moa Fägerhall, 14 år, bor i Vallentuna och lever för hästarna. Varje lördag – och nu på sommarlovet ännu oftare – hittar man henne i stallet hos tränaren Patrick Wahl på Bro Park. Moa har två egna ponnyer, den ena ponnyn har Moa tävlat i både fälttävlan och ponnygalopp och den andra ponnyn tävlar hon sedan april i ponnygalopp. Fälttävlan har varit hennes stora intresse fram tills i höstas då galoppen blev hennes stora passion. I den här bilartikeln får ni följa Moa en dag i stallet på Bro Park och läsa om hur det gick till när hon fastnade för galoppsporten – på riktigt. Läs mer

Ledvolt Jägersro 2023
Ledvolt Jägersro 2023

Den värmebölja som präglat väderläget på kontinenten under de senaste dagarna har nu även nått Sverige. Under onsdagen väntas temperaturer upp mot 32 grader i Skåne. Läs mer