Foto: Stefan Olsson
Eva CS Pettersson på Tranberga TOP

En Alson-avkomma undan stoet Summertime är en av säsongens mest intressanta föl på Tranberga Gård.

Hjärta och passion för fullblod: Eva C S Pettersson om glädjen och utmaningarna i aveln

14 maj 2024 15:21

Från föl till vinnarcirkel. Eva C S Pettersson berättar om den speciella känslan att få följa fullblodshästarnas karriärer under hela deras liv. Från gården i Skåne följer hon uppfödningarnas framgångar med både glädje och engagemang.

Mitt i det böljande landskapet mellan skånska Bara och Klågerup ligger Tranberga Gård. Från den högt belägna platsen med en härlig utsikt över grönskande ängar och blommande rapsfält föder Eva C S Pettersson upp fullblodshästar tillsammans med maken Palle och dottern Sofia.

Utöver avelsverksamheten driver familjen ett större jordbruk. Eva är dessutom veterinär till yrket och styrelseledamot i Svenska Fullblodsavelsföreningen (SFAF).

Idag har Eva tio avelsston, varav hälften fick föl för ca två månader sedan.

- Hos mig behöver stona inte nödvändigtvis ha föl varje år. Om jag ska skicka ett sto utomlands för betäckning är det mer praktiskt om hon inte har ett föl vid sin sida, förklarar Eva, som i skrivande stund har störst förväntningar på ett Alson-föl undan stoet Summertime.

På Tranberga Gård har även ett antal avelshingstar huserat genom åren, bland annat Helsinki och Distant Thunder. Idag lever Uppercut Action ett till synes rofyllt pensionärsliv här. Han är även far till ett mindre antal föl den här säsongen.

Eva CS Pettersson med föl

Eva visar upp ett stiligt Uppercut Action-föl undan stoet Swedish Streak, som tidigare lämnat Swedish Calypso och Drogheda.

Galoppintresset väcktes i Flyinge

Intresset för hästar och uppfödning har Eva haft med sig sedan uppväxten i Uppsala.

- Farfar födde upp ardennerhästar och även min morbror drev ett jordbruk med brukshästar. Senare började jag själv rida och tävla i både hoppning och dressyr, berättar Eva.

Hästskötarutbildningen förde henne till skånska Flyinge, där dåvarande stallchefen på stuteriet, Kristina Alenfelt, även red amatörlopp. Under sina veterinärstudier bodde Eva hos familjen Linell på gården Roslövsholm. Därmed var intresset för galoppsporten väckt.

Första uppfödningen var Caribbean Wind, ett sto som tog ett par segrar i Francisco Castros regi i slutet av 90-talet. Sedan dess har ett drygt hundratal fullblodshästar tagit sina första stapplande steg på Tranberga Gård. Sammanlagt har uppfödningarna sprungit in över 16 miljoner kronor på kapplöpningsbanorna.

Foto: Stefan Olsson
Double Up Oaks 2007

Double Up efter segern i Svenskt Oaks på Jägersro 2008.

Freestyler och Double Up toppar listan

Från den digra listan med uppfödningar lyfter Eva gärna fram halvsyskonen Double Up och Ancellia, som båda tränades av Bo Neuman på Täby Galopp. I synnerhet den förstnämnda utmärkte sig med segrar i såväl Svenskt Oaks som Breeders’ Trophy Stayer.

Under senare år har den danske St Leger-vinnaren och Stockholm Cup-tvåan Freestyler, med över två miljoner på segerkontot, varit det stora reklamnamnet. Många minns säkert även hästar som Nemuranthes och Gauntlett.

Precis som många andra uppfödare i landet äger Eva även flera tävlingshästar, både själv och tillsammans med andra. Alla är självfallet egna produkter.

- Jag har egentligen inget intresse av att äga en tävlingshäst som jag inte har fött upp själv. Just nu är jag engagerad i sex hästar, tre tränas av Oscar Berneklint och två finns hos Nina Lensvik på Jägersro.

Extra aktuell i just dessa dagar är Maria Westman-tränade Swedish Calypso, som var stark tvåa i den danska auktionslöpningen ifjol.

- Planen är att hon ska starta på Klampenborg nu på lördag. Därefter är Svenskt 1000 Guineas det stora målet, förklarar Eva.

Eva och Sofia tillsammans med Uppercut Action

Eva och dottern Sofia tillsammans med Uppercut Action.

Från föl till vinnarcirkel

Flera läsare har säkert fått uppleva den speciella känslan med att äga en galoppör. Men att få följa en häst från fölstadiet, vidare till kapplöpningsbanan och kanske hela vägen till avelsboxen, måste nog ändå vara det optimala äventyret för alla som är engagerade i sporten.

- För mig har galoppaveln så många nyanser. Det är en förening av förväntningar, glädje, spänning och naturligtvis även en del besvikelser. Du vet aldrig på förhand vad det ska bli av en nyfödd häst. Att sända iväg ett sto till en dyr hingst i Europa är aldrig någon garanti för att resultatet ska bli bra.

- Sedan tycker jag det är otroligt spännande att följa hästarnas karriärer på tävlingsbanan. Det spelar egentligen så stor roll om de vinner ett storlopp eller en järnlöpning. En seger är ändå alltid en seger, betonar Eva.

Uppercut Action i hagen på Tranberga

Uppercut Action ser ut att stortrivas i sin hage på Tranberga Gård.

Flera utmaningar

Allt är naturligtvis inte frid och fröjd i de svenska uppfödarleden. Låga snittpriser på åringsauktionerna och tuff konkurrens från importerade fullblodshästar gör det svårt att nå lönsamhet. Samtidigt lockas många hästägare av att köpa startklara hästar på så kallade Breeze Up-auktioner utomlands.

- Att utländska Breeze Up-hästar kommer in i systemet och kan starta i exempelvis Derbyt betraktar jag som osund konkurrens. Jag har inget emot importer i sig, men jag hade gärna sett att hästarna anmäldes till Derbyserien redan som föl.

Medan en stor del av den övriga hästaveln sedan länge har gått över till insemination håller fullblodsaveln fast vid naturlig betäckning.

- Det är så klart en stor utmaning. Men på det området tror jag inte att vi kommer att få se någon förändring i närtid, trots att det är kostsamt och negativt för både miljö och hästar, säger Eva, som själv har stor erfarenhet av insemination inom halvblodsaveln.

Väljer hingstar med hjärtat

På frågan om Eva kan ge några bra tips till någon som funderar på att börja med fullblodsavel ger svaren ändå viss inspiration.

- Det finns så klart jättebra utbildningar i England, men de är både långa och dyra. Jag skulle ge rådet att prata med äldre och erfarna uppfödare. Sedan måste alla ha med sig att det alltid kommer att vara svårt. Ibland blir resultatet bra, andra gånger inte. Därför kan det många gånger räcka att följa hjärtat när det gäller att kombinera hingstar och ston. Och det är inte alltid de största och mest välutvecklade åringarna som blir framgångsrikast på kapplöpningsbanan.

För någon som endast bor ett stenkast från platsen där det för närvarande planeras för en ny galoppbana i Skåne är det inte svårt att räkna ut vad som står högst på önskelistan för att galoppsporten och fullblodsaveln ska fortsätta att utvecklas i landet.

- Utöver det hade jag gärna sett att vi fick till en stor och gemensam åringsauktion i Skandinavien. Jag tror även att det behövs nya koncept som gör det enklare för fler människor att äga tävlingshästar. Vi behöver bli fler i sporten, avslutar Eva.

Vill du veta mer?

Du hittar Eva på publikplats i samband med den stora Pramms-dagen på Jägersro den 19 maj. Där berättar hon gärna mer om sin verksamhet.

> Besök gärna Evas profilsida i galoppappen

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Eva CS Tranberga

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

SFAF och föl TOP
SFAF och föl TOP

Svenska FullblodsAvelsFöreningen (SFAF) är en sammanslutning av uppfödare och andra som är intresserade av att värna om svensk fullblodsavel. Föreningen bildades redan 1920 och firade alltså nyligen 100-årsjubileum. I samband med detta bjöd SFAF publiken på tårtkalas såväl på Bro Park, som på Jägersro och Göteborg Galopp, för att presentera sig och berätta om verksamheten. Trots detta är många, både aktiva och hästägare, inte särskilt väl insatta i vad föreningen gör. Läs mer