Hästsportfantasten Per Skoglund blir ställd mot väggen

5 maj 2017 11:26

Per Skoglund är den som leder oss alla genom festligheterna på Nationaldagsgaloppen. Som van hästsportskommentator är han ett riktigt proffs på det han gör. Vi ville ställa några frågor, både hästrelaterade och mer personliga, till honom för att lära känna vår kära konferencier lite bättre.

ndg2016_hattparad_barn003

Per Skoglund är den som leder oss alla genom festligheterna på Nationaldagsgaloppen. Som van hästsportskommentator är han ett riktigt proffs på det han gör. Vi ville ställa några frågor, både hästrelaterade och mer personliga, till honom för att lära känna vår kära konferencier lite bättre.

Om du inte var konferencier på Nationaldagsgaloppen, hur skulle du då firat Nationaldagen?
Då hade jag varit i stallet. Sen hade jag mycket sannolikt besökt Nationaldagsgaloppen med min familj och firat där.

Vad tycker du är receptet för en riktigt bra fest?
Att alla som deltar i festen kommer med goda förutsättningar för att skapa en bra fest. Dvs med inställningen att man ska ha roligt. Nationaldagsgaloppen som fest är ju ett väldigt annorlunda sätt att bli underhållen på. Tänk dig själv atleter på 500 kg som springer över 60 km/h i kombination av solsken, god mat, utbildningen som kommer med det, massor av folk och underhållning. Har man inte roligt då, ja då vet jag inte vad som gör en bra fest ärligt talat.

Man får lätt intrycket utav att du tillbringar all din tid åt trav och hästar, har du några andra hobbies som du hinner utöva, vilka i så fall?
Jo, jag har andra hobbies. Jag tycker om att vara ute i skogen och njuta av naturen. Men ska jag vara ärlig så är det ju trav och hästar som jag verkligen gillar. Familjen hamnar såklart på både första, andra och tredje plats men sen är det trav som gäller. Och lite skog och natur på det.

Du är verkligen ett energiknippe, vad har du för knep för att alltid vara så glad och energisk?
Då har du inte träffat mig kl. 05.30 på morgonen haha. Det tar ca 1 timme för mig att bli en människa. Innan dess är jag en kvarleva från stenåldern. Men i grund och botten handlar det om att sysselsätta sig med någonting roligt. Jag är såklart också på dåligt humör ibland. Men livet är ganska tufft som det är så jag tycker inte det är någon idé att ägna sig åt negativt tänkande.

Vad är ditt roligaste/knasigaste hästminne?
Åh vad ska jag välja? När Paulas och våra hästar som vi tränar vinner, då är det roligt. Att vara konferencier på Elitloppet är också ett riktigt bra minne. Något knasigt minne som jag har är från tiden på Solvalla då en fotograf som kallas Bullen och jag brukade gå och fånga in lösa hästar. Vi hade kommit på ett speciellt ställe på banan där hästarna saktar in. Så stod vi där och fångade in dem. Det var alltid väldigt roligt!

Hur kommer det sig att du började intressera dig för trav och hästsport?
Intresset kommer via familjen. Mamma, pappa och mina farbröder har alla ägnat sig åt hästar. Första gången jag var på trav låg jag i barnvagn. Så det var oundvikligt att inte snappa upp intresset.

Du har ju gjort dig känd som programledare på TV också. Hur ser du på ditt kändisskap och är det något du eftersträvat?
Det har inte alls varit någon medveten strategi. Samtidigt måste man ju ha en ådra för att vilja synas om man nu hamnar i den rollen som TV profil. I och med att jag har velat jobba med olika saker som har med TV produktion att göra så måste man ju också marknadsföra sig själv för att komma dit. Men numera ligger jag rätt lågt.

För många skulle det vara en dröm att få hålla på med hästar på heltid. Vad krävs för att man ska lyckas med det?Haha detta får du nästan fråga någon annan! Det gäller väl att vara envis, kunnig, ha gott om pengar och ha massor av tur, eller rättare sagt, undvika otur. Men i potten så ligger en otrolig upplevelse. När du väl får framgång med din häst, då kan du jobba i en vecka utan att äta, sova eller dricka. Det bästa som finns är när hästarna mår bra och det går bra för dem.

Du ser ju ut att vara i mycket god form. Vad har du för hemlighet?
Först och främst, tack så mycket! Svaret är dock enkelt. Vi har 7 hästar. Det innebär en hel del kroppsarbete.

 Av din klädstil att bedöma är du mycket stilsäker. Hur ser ditt intresse för mode ut och hur fåfäng är du?
Nej, jag har verkligen inget intresse för mode. För detta måste jag tacka min fru eller vår stylist som hjälper mig vid flera sammanhang. Om jag själv skulle klä mig skulle jag knappast få några mode-utmärkelser haha.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

nationaldagsgaloppen nationaldagsgaloppen

Kombinationen av Svensk Galopps ekonomiska situation och styrelsens bedömning av Coronaläget har lett till beslutet att Nationaldagsgaloppen 2021 ställs in. Läs mer

_DSC0807 _DSC0807

På grund av Covid-19 är ju som vi tidigare berättat Nationaldagsgaloppen på Gärdet inställd. Vad gör våra aktiva istället och hur känns det att dagen som så många sett fram emot inte blir av? Läs mer

MOF190606-305407 Magnus Östh.jpg MOF190606-305407 Magnus Östh.jpg

”Drottningen av Gärdet” utropades duktiga jockeyn Ulrika Holmquist till efter sina fyra segrar på Nationaldagsgaloppen 2019. Här kan du läsa om hennes tankar inför året och hur det känns efter beskedet att årets Nationaldagsgalopp ställs in. Läs mer