Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Galoppgalan Bro Park feb 2025 AHK-7335

På Galoppgalan i februari fick Pernilla Nilsson ta emot den fina utmärkelsen SFAF:s uppmuntan.

Hallå där, Pernilla Nilsson – om nyförvärvet, avelsplanerna och säsongen som väntar

12 mars 2025 14:50

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel.

Du köpte nyligen ett sto från Irland efter superhingsten Galileo! Berätta, hur kom det att du köpte henne och vad betyder det för dig?
– Under förra året så valde jag att byta ut två ston, jag tycker att det ger mig mer att hela tiden försöka att förbättra mitt stomaterial. Det finns inte så många hingstar att välja på inom Skandinavien, så håller man sig där och hela tiden vill förbättra sig så tycker jag att det är viktigt att vågar pröva nya ston. Naturligtvis så behåller jag de ston som jag tror mest på. Förra året hade jag turen att lyckas få köpa superstoet Silent Night. Men det ”fattades” ett sto ändå eftersom jag försöker hålla mig på fyra ston nu mera. Jag följde auktionerna i Europa. Det är verkligen inte lätt att få tag i bra ston med liten plånbok längre, men plötsligt fick jag tur. 

– Galileo-stoet Terrify tömde hela min plånbok men jag ville verkligen ha henne. Hon är otroligt vacker och har en väldigt fin stamtavla. Hon såldes som åring för 550 000 guineas, men tyvärr kom hon aldrig till start utan betäcktes redan som treåring. Hon har blivit betäckt och fölat på Tweenhills Stud alla år och i år föds henne fjärde föl hemma hos oss. Hon är betäckt med Kameko som är en relativt ny fin amerikansk hingst.

Foto: Privat
Terrify

Terrify (Galileo) såldes som ettåring för 550 000 guineas – det motsvarar nästan 8 miljoner svenska kronor. Nu har det blåblodiga stoet hunnit bli sju år och nyligen anlänt till Pernilla Nilssons gård i Dalarna.

Vilka ston har du nu och vad är betäckningsplanerna?
– Utöver Silent Night och Terrify så har jag två ston till. Det är Lana Jolie, ett toppsto som både har egna meriter från banan med ett handicaptal på 90 och även i aveln. Hon är mor till bland annat Falkor, Blue Gem, Silver Wings och I Can Do It. Sen har jag köpt tillbaka min egen uppfödning Snowqueen Torkdahl, hon fick sitt tredje föl tidigare i år, första avkomman är två år i år och heter Dramaqueentorkdahl och tränas i Danmark av Lea Olsen.

– Silent Night betäcks i år på Irland av den nya hingsten Auguste Rodin som verkligen har en guldkantad härstamning med Japans bästa blod ifrån Deep Impact och Europas bästa blod ifrån Galileo och sedan Pivotal. Mina andra ston kommer att betäckas i Danmark i år.

Vilka av dina uppfödningar ser du mest fram emot att se på galoppbanorna den här säsongen?
– Inför säsongen så ser jag fram emot att ha 15 uppfödningar i Sverige och Danmark som kan starta, från tvååringar till Falkor som är äldst, han är sju år i år. Jag följer dem alla med spänning och jag ser alla som stjärnor tills motsatsen är bevisad, jag tycker själv det ser ut som att det kan bli ett roligt år på galoppbanorna.

Vilka åringar kommer du sälja på auktionen i höst och vad är dina förväntningar?
– Om allt går som planerat så kommer jag att sälja alla mina fyra åringar på auktionen i Danmark i september. Jag är väldigt nöjd och glad för dem, det är alla fina och korrekta individer. Det är tre ston efter Appel Au Maitre: Chacaya, Laranja och Storm Queen, och en hingst efter Moohajim: Nocco. Chacaya är halvsyster till Oaksvinnaren Chatarina och Nocco är halvbror till bland annat Falkor.

– Jag hoppas att hästägare och tränare ska uppskatta de här hästarna, det är väldigt viktigt att man lyckas få bra betalt för uppfödningarna om man ska kunna fortsätta satsa på aveln som blivit väldigt dyr att hålla på med. Men jag är som sagt väldigt nöjd och glad med mina hästar, det är alla fina individer, så jag hoppas på det bästa.

Vad är dina bästa tips till någon som vill börja med fullblodsavel? 
– Oj, det är svårt att lite kort ge några bästa tips till den som vill börja med galoppavel, men försök sätta dig in i alla delar av galoppen och om hästarna, våga fråga dom som är mer erfarna. Satsa på kvalitet i val av ston och hingstar. Behandla alla hästar som stjärnor, alla behöver någon som tror på dem för att lyckas.

Fler nyheter, artiklar och annonser

Bakom kulisserna header long
Bakom kulisserna header long

Det tar i runda slängar 1,40 – alltså 100 sekunder – för en hygglig galopphäst att springa 1600 meter. Det är ungefär så mycket som den genomsnittlige åskådaren uppfattar av sporten. Men sanningen är att tiden på tävlingsbanan är det lilla i sammanhanget – det visade inte minst Jessica och Padraig Long när de öppnade upp stall Rancho för besökare. Läs mer

Veckosvepet 18
Veckosvepet 18

Den här galoppveckan kan vi se fram emot ett minst sagt fullspäckat veckoslut. På lördag inleder Klampenborg den klassiska cirkusen i Skandinavien med stonas Mowerinaløb. Jägersro följer upp med årets första svenska Listed-löpning på söndag. Ute i den stora galoppvärlden rids dubbla Guineas-löpningar på brittiska Newmarket och i USA avgörs Kentucky Derby. Läs mer

Twirling Ghost
Twirling Ghost

På söndag är det dags för årets första stora kraftmätning när Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile (L) avgörs på Jägersro Galopp. Startfältet är klart och förväntningarna är höga. Läs mer