IMG_3752

Så här ser den ut! Galoppbanan på Gärdet som vattnats varje dag de tre senaste veckorna.

Galoppbanan på Gärdet så bra som den kan bli

2 juni 2023 17:43

Allt ser bra ut inför Nationaldagsgaloppen 2023. Inte minst banan, som hästarna ska springa på. -Förutsättningarna på Gärdet är så bra som de kan bli i år, säger banmästare Tove Gladh-Brandt.

I regel är det sommarväder på nationaldagen, vilket inte för den skull innebär att det automatiskt bjuds på en fin gräsbana för kapplöpningar.

-Man ska komma ihåg att Gärdet inte är någon galoppbana egentligen, det är en allmän plats, påminner Tove.

Förberedelserna med att få till stånd en tävlingsbana på 1200 meter, som är säker för hästarna att springa på, börjar flera veckor i förväg.

När det inte längre är minusgrader på nätterna, så inleds arbetet med Nationaldagsgaloppen:

-I år gjorde vi något annorlunda. Vi sådde, gödslade, dressade och luftade banan på våren. Istället för som vi har gjort förut, på hösten. Och det tycker jag gav bra resultat. Så årets tävlingsbana kommer att vara en av de bästa som vi har haft här. Kanske den bästa, konstaterar Tove.

Det ska givetvis tilläggas, att vädergudarna alltid har en inverkan på banarbetet och dess utfall.

-I år hade vi fortfarande minusgrader på nätterna de första dagarna i maj. Vilket gjorde att vi inte kunde börja vattna förrän den tionde maj. Men sedan är banan vattnad varje dag sedan dess, berättar Tove.

Detta är också den vanligaste frågan som Tove och hennes medarbetare får kring banan på Gärdet.

-Jo, det är vanligt att folk ringer till mig och frågar, “Visst vattnar ni väl banan?”

Tove Gladh-Brandt har varit med sedan starten av Nationaldagsgaloppen 2013.

-Mina första tankar då, var att det skulle bli problem att få till ett tävlingsmässigt underlag. Men från början hade vi heller inte någon nedgrävd bevattningsanläggning. Nu har vi en slang nedgrävd och brunnar runt hela banan.

StarterTove

Bro Parks banmästare Tove Gladh-Brandt har jobbat med banan på Gärdet sedan starten 2013. Och hon säger att årets banunderlag är bland de bästa som har åstadkommits i samband med Nationaldagsgaloppen.

# Kring 19 plusgrader på Nationaldagen

Tove tycker att det hittills har fungerat så pass bra på Gärdet, som det går att begära av en allmän plats.

-I början hade vi en sådan där bevattningsmaskin, som man har på potatisodlingar. Och det blev kanske sådär. Men sedan dess har vi kunnat jobba på rätt sätt, för att få till ett tävlingsmässigt underlag. Sen blir banan snabb ändå, men det beror på att det inte är en normal bankropp. Det är ett fält, eller en äng.

Det är mycket jobb med banan inför NDG?

-Ja, de sista dagarna inför tävlingarna sätter vi upp railen och sammantaget är det ganska mycket jobb. Några år gjorde vår egna personal på Bro Park det här, men i år och förra året har vi även tagit in företaget Golf & Trädgård, för att det ska bli riktigt bra.

Något som Tove hoppas ska märkas på Nationaldagen. 

Enligt prognos ska det bli kring 19 plusgrader på eftermiddagen denna gång.

-Ja, det kan väl inte bli mycket bättre väder för picknick och hästtävlingar!?

Robert Okpu

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vill du veta mer om våra evenemang och lära dig mer om galoppsporten? Då borde du prenumerera på Svensk Galopps nyhetsbrev! Läs mer

DSC07244 DSC07244

Våra fotografer har redan levererat foton från tisdagen och glädjen fullkomligt strålar genom bilderna. Läs mer

Scytale TOP Scytale TOP

Försommarsolen värmde gott när en rekordstor publik samlades på Gärdet för att fira nationaldagen med snabba hästar, musik och härlig stämning. I centrum stod naturligtvis vinnarna i Nationaldagsgaloppens fem löpningar. Läs mer