Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Fredrik "Peje" Swartling har avlidit

1 februari 2018

Peje Swartling gick hastigt och chockartat bort i torsdags. Peje hade en gedigen galoppbakgrund som aktiv och på senare år arbetade han som tävlingsledare på Täby Galopp.

fredrik peje swartling square
Fredrik "Peje" Swartling

Fredrik ”Peje” Swartling hade en gedigen galoppbakgrund. Pappa Reinhold ”Reije” Swartling var en av våra största galopptränare. Peje började rida när han var fyra år på familjens ridskola, Swartlings Ridskola. Reije kombinerade ridskoleverksamheten med sin tränarrörelse och han hade som mest över 100 hästar i träning. Huvudstallet låg på Täby och han hade filialer både på Jägersro, Klampenborg och på Övrevoll.

fredrik peje swartling
Från domartornet på Täby Galopp hade Peje örnkoll på allt som hände på banan

 

Peje red sitt första lopp som tolvåring i Norge. I Sverige hade vi 15-års gräns för att få licens men i Norge kunde Peje få ut en amatörlicens. 1970 blev han lärling hos pappa och hans lärlingstid varade i fyra år och Peje han både bli amatör- och lärlingschampion. När lärlingstiden var slut blev han jockey och totalt tog han runt 150 segrar. Sedan tog ridskolan överhanden då den krävde ett större engagemang. 1985 tog Peje och hans syster Gunilla över ridskolan som då låg vid Stockholms Stadion men som idag har flyttat till Ryttarstadion.

fredrik peje swartling reinhold reije swartling
Peje som 13-åring i vinnarcirkeln på Täby. Vid tygeln pappa Reinhold.  

 

-Jag hade en dröm att bli jockey redan när galoppen låg på Ulriksdal. När jag gick in i vågrummet så luktade det läder, skokräm och svett och jag tänkte att en dag ska jag också sitta där och byta om. Jag är mycket tacksam att jag fick leva min dröm, sa Peje när Svensk Galopp intervjuade honom om hans arbete som tävlingsledare inom galoppen i juni 2015.

Peje var en oerhört kompetent tävlingsledare som aldrig missade en enda tävlingsdag, han var en uppskattad kollega och en duktig hästkarl. Peje sörjs närmast av sonen Fredrik, mamma Marianne och syster Gunilla med familj samt alla galopp- och hästvänner. 

Lotta Malmborg

 

Vännen Madeleine "Fuxan" Fuchs minns vännen Peje:

Jag blev både chockad och sorgsen när jag läste om Pejes hastiga bortgång. Peje har verkligen betytt mycket för mig i mitt engagemang i galoppsporten.Efter att jag varit frånvarande i ca tio år från sporten så kontaktade jag Peje och Gunilla. Det blev en början på ett väldigt bra samarbete dels med Pejes galoppörer och dels med deras ridskola.

Samarbetet utmynnade i att jag köpte Rutger Calypso från Lisa Gautier och den 24/2 -91 så fick jag min första hästägarvinst och det var Peje som stod som tränare. Vi hade under många år ett bra samarbete dels med hans galoppörer och ridskolan. Peje var en enastående ridinstruktör samt hästkarl han fick en att tänja på gränserna.

Det är med stor saknad som jag skriver detta . 

Vännen Madeleine


 

Fler nyheter, artiklar och annonser

Susanne Sivrup
Susanne Sivrup

Det krävs nog att man är lite av en fajter för att bli galopptränare. Susanne Sivrup–Rosenqvist, proffstränare i Göteborg, körde hemifrån en dag och såg plötsligt brandrök i backspegeln en bit bak. När hon sedan mötte ett gäng brandbilar i full utryckning sa hon till dottern Michelle: ”Det brinner nog hemma hos oss.” Läs mer

Claes Björling
Claes Björling

Vi har nåtts av det sorgliga beskedet att Claes Björling, Sveriges äldsta galopptränare, har gått bort. Han fyllde 95 år i mars och var verksam in i det sista. Claes var en sann eldsjäl vars liv genomsyrades av engagemanget för galoppsporten. Läs mer

DSC_6960
DSC_6960

Att bli delägare i en galopphäst behöver inte kosta mycket – för en mindre summa kan du ta del av spänningen och känna pulsen när din häst jagar framgångar på galoppbanan. Den 6 juni, under Nationaldagsgaloppen på Gärdet, har du chansen att träffa tränare och andelsägare som kan berätta mer om hur det fungerar. Läs mer