Fredagsbloggen cover.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om Stockholms Stora Pris.

Fredagsbloggen: Storloppssöndag, derbysnack och en svensk på Royal Ascot

11 juni 2021 12:51

Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar om veckans höjdpunkter och om vad vi har att se fram emot under helgen. I fokus den här veckan är bland annat Stockholms Stora Pris på söndag, uppladdningen inför Svenskt Derby, en tappad sko och en svensk Royal Ascot-anmälan.

Kick On vs Match Maker - och galoppens tjuren Ferdinand

Jag ser verkligen fram emot söndagen. Då är det storloppsdag på Bro Park och det är stora fält som lockat flera av de bästa. Att det sedan är publik på plats är väl det härligaste av allt.

I Stockholms Stora Pris (Gr3) ska bli väldigt spännande att se titelförsvararen Kick On tar sig an Match Maker som är obesegrad i år. I fältet finner vi bland annat också Learn By Heart, King David och den nyblivne Prammsvinnaren Jazz Explosion.

Mer om Jazz Explosion kan ni läsa här:
Friskt gräs och vilka passar galoppens tjuren Ferdinand

Galopptips.se:
Presentation av startfältet i Stockholms Stora Pris

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Kick On 4920.jpg

Kick On vann Stockholms Stora Pris (Gr.3) förra året. Kan han upprepa bedriften i år?

Stora fält i listedloppen

Sprinterloppet Bro Park Vårsprint (L) har också samlat ett stort och härligt fält. Mest nyfikenhet tilldrar sig Could Be King, den nya sprintern som Niels Petersen importerat och som var nere och tävlade i Dubai i vinter.

Bland motståndarna finns Dardenne som ska försvara segern från förra året, Es Raco som har visat bra form och var trea i fjol, spurtstarka Sarookh som aldrig ska räknas bort och var fyra förra året. Hur bra är General De Vega?

I Bloomers’ Vase (L) får vi se Queen Rouge igen. Det här är första starten för nya tränaren Niels Petersen, utmanare saknas inte och det handlar om årsdebut. Förra årets vinnare Freed From Desire genrepade på dirten på bästa sätt och utmanar tidigt.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Dardenne 4959.jpg

Dardenne och Sandro De Paiva efter segern i Bro Park Vårsprint (L) förra året. Han återvänder till Bro Park på söndag för att försvara sin titel.

Årets första klassiker

På söndag avgörs också årets två första klassiska löpningar i Sverige: Jockeyklubbens 2000 Guineas och Svenskt 1000 Guineas.

Jockeyklubbens 2000 Guineas har som vanligt samlat ett härligt startfält. Hemmahästen Snowfoot (i träning hos Caroline Malmborg) som imponerat i år möter bland annat Cathrine Erichsen-tränade Purple Ace som är obesegrad i sex starter i sin karriär. Or Harry från Jessica Longs stall imponerade stort i sin årsdebut, men kan någon av dem eller övriga utmana My Jamil som var förkrossande i sin senaste start på Klampenborg?

Svenskt 1000 Guineas har också lockat många härliga och kapabla ston. Bent Olsen-tränade Marshi vann den danska motsvarigheten Mowerina efter en fenomenal avslutning men det vimlar av utmanare. För att nämna några: Donna Devarona från Niels Petersens stall har besökt Bro Park tidigare och vann sin årsdebut på ett bra sätt förra veckan. Knappt slagen då var Iron Butterfly från samma stall som nu får Pat Cosgrave i sadeln. Miss Haven har varit totalt överlägsen på dirt och nu blir det gräs för Wido Neuroths obesegrade stjärna.

Snowfoot

Caroline Malmborg-tränade Snowfoot har tre segrar på fyra försök. På söndag väntar karriärens hittills tuffaste utmaning: Jockeyklubbens 2000 Guineas.

En sjätte derbyseger för Stall Perlen?

Stall Perlen som satsat hårt i många år och haft så stora framgångar i skandinavisk galopp har en ny stjärna. Den lyste något otroligt på Jägersros tävlingsoval i söndags. Vi fick nämligen se en uppvisning av den högre skolan i Svenskt Derby Trial av Wido Neuroth-tränade No Short Cuts med Andreas Tapia Dalbark i sadeln. No Short Cuts imponerade enormt - segern blev lekande lätt och övriga motståndare var verkligen statister bakom.

Att vår skandinaviska handikapper Nicholas Cordrey också imponerades av No Short Cuts vid vinsten syntes på handicaptalen dagen efter. Wolfof Vancouver fick 87 efter sin seger i Voterlöpning medan No Short Cuts fick 92 i handicap. Även om motståndet i Voter var tuffare så har i alla fall No Short Cuts bevisat att distansen är inga problem och i nuläget gäller No Short Cuts som favorit till segern i Svenskt Derby 2021.

Kan det vara dags för Stall Perlen att ha en derbyvinnare igen? Det har blivit fem segrar i Svenskt Derby tidigare, senast det begav sig var med Handsome Hawk som Fredrik Johansson red till seger i Svenskt Derby 2009. Tränaren Wido Neuroth har sedan tidigare 12 segrar i Svenskt Derby.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
No Short Cuts 5397.jpg

No Short Cuts och Andreas Tapia Dalbark vann Svenskt Derby Trial med 12 längder. Kan No Short Cuts ge ägare Stall Perlen en sjätte seger i Svenskt Derby den 18 juli?

Blir det Svenskt Derby för Wolfof Vancouver?

Voterlöpning har, som nämnts i förra veckans blogg, varit en bra ledtråd för att hitta derbyvinnare. Lennart Reuterskiöld Jr-tränade Wolfof Vancouver med Jacob Johansen vann Voterlöpning 2021 på ett imponerande sätt på Jägersro i söndags. Det handlade om tre hästar in på upploppet: Wolfof Vancouver, Pusjkin och Palm Springs. De två senare såg ut att kunna utmana, men Wolfof Vancouver hade krafter sparade och segermarginalen blev över en längd till slut.

Lennart Reuterskiöld Jr har haft flertalet bra hästar i sin träning och han har att jämföra med. Han har alltid talat otroligt väl om Wolfof Vancouver som blev årets tvååring förra året. Ord som “kan vara något extra” och “undantagshäst” har kommit i diverse intervjuer och det är inte ord som tränaren använt ofta tidigare.

I segerintervjun efter loppet var inte svaret självklart om att de går till derbyt med Wolfof Vancouver men så klart som galoppälskare så hoppas man på att de kommer till start. De bästa hästarna vill man se ta chansen i ett derby. Detta var andra året i rad som hårdsatsande The JC Organisation Aps vann Voterlöpning och förra året följdes det upp med derbyseger. Det är definitivt inte omöjligt att det kan bli så i år igen.

Jag noterar också att det här var fjärde gången Lennart Reuterskiöld Jr tränade vinnaren av Voterlöpningen.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Wolfof Vancouver 486.jpg

Wolfof Vancouver och Jacob Johansen tillsammans med Lennart Jr Reuterskiöld och Jessica Wadst efter segern i Voterlöpning i söndags.

Tappad sko ställde till det för Pusjkin

Största oturen i Voterlöpning måste väl Pusjkin ha haft. Han såg väldigt laddad ut i sista sväng, men tappade lite kort därefter för att komma tillbaka storstilat och bli tvåa. Förklaringen kom efter loppet: han hade tappat vänster framsko.

Tredjeplatsen i Voter gick till Palm Springs som också måste räknas tidigt inför Svenskt Derby, han la en del kraft i ledvolten innan loppet. Efter Voterlöpning och tredjeplatsen är Palm Springs nu den högst handikappade inför Danskt Derby.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Wolfof Vancouver 5474.jpg

Wolfof Vancouver vinner Voterlöpning före Pusjkin (grön/gul) som saknar en framsko och Palm Springs (grön/vit).

Med sikte på Oaks - x3

På Klampenborg fick vi se Runaway Sue, ett treårigt sto, vinna över 2200 meter och nog är det härligt att höra när en tränare sticker ut hakan som Lars Kelp gjorde i intervjun efter loppet. Runaway Sue är köpt för att vinna de tre skandinaviska Oaksen och allt har gått som planerat så här långt. Den här starten var en bit på väg sa Lars Kelp efter loppet.

På tal om Oaks: Förra året vann Brian Wilson-tränade Malekha Danskt Oaks. I lördags vann hon Dansk Breeder’s Cup med tränarsonen Oliver Wilson efter en tät strid upploppet ner med Careless Whisper som Per-Anders Gråberg red.

Foto: Burt Seeger
RUNAWAY SUE_S2_1002.jpg

Runaway Sue - en kommande Oaks-vinnare?

Tripplar att notera

Andreas Tapia Dalbark som ju red No Short Cuts till seger på Jägersro följde upp med att rida ett äkta hattrick på Bro Park i onsdags. El Nino, Ellis St Martin och Sharp Eye hette vinnarna. Andreas rider verkligen med ett stort självförtroende just nu och det syns i besluten han tar i loppen. Tränaren Ylva Brandt visade också att stallet är i toppform genom att sadla ut tre vinnare på samma tävlingsdag. Detta var hennes första trippel och vinnarna var El Nino, Ellis St Martin och Littleredcorvette. Ylva Brandt som på träningslistan just nu har 19 hästar, varav sju är tvååringar, har 9 segrar på 32 starter. Det är en segerprocent på 28. Imponerande, och hon matchar redan de flesta av förra årets siffror.

Att lärlingarna visar upp sig ordentligt i början av året är inget ovanligt. Att de vinner flera lopp när säsongen är igång på allvar är ovanligare och att de tar tre segrar på en tävlingsdag hör till undantagen. Alina Öhgren gjorde det häromdagen på Bro Park och nu igår på Övrevoll var det dags för Kaia Ingolfsland som tog en trippel.

El Nino TOP

El Nino i vinnarcirkeln på Bro Park i onsdags - en av tre vinnare för såväl Andreas Tapia Dalbark som Ylva Brandt.

Årets första tvåårsvinnare - med sikte på Royal Ascot

På Bro Park i onsdags avgjordes årets första tvåårslopp. Det blev en förkrossande seger för Uchchaihshravas med Ulrika Holmqvist i sadeln. Att hon är en riktigt bra tvååring, det är det ingen tvekan om.

Det gick så bra att tränare Kahlil De Burca nu planerar att anmäla Uchchaihshravas till Grupp 3-loppet Albany Stakes på Royal Ascot nästa vecka. Anmälningarna är på måndag och loppet avgörs på fredag. Det stora frågetecknet just nu är att covid-restriktioner kan sätta stopp för resan. BHA försöker hjälpa kretsen och tränaren hur detta kan lösas.

Läs mer om Uchchaihshravas på Galopsport.dk:
Uchchaihshravas…

Uchchaihshravas

Uchchaihshravas var helt överlägsen i onsdagens tvåårslöpning på Bro Park. Hennes nästa utmaning kan bli Albany Stakes på Royal Ascot nästa vecka.

Glamour på Royal Ascot nästa vecka

Nästa vecka är det som sagt dags för Royal Ascot som jag själv haft förmånen att uppleva på plats vid ett flertal tillfällen. Royal Ascot är ett fantastiskt event och marknadsfönster för galoppen som hela England och övriga galoppvärlden följer med spänning. Den brittiska drottningen är på plats och ett av de mer populära spelen utanför galopploppen hos bookmakers är vilken färg hon ska ha på sina kläder de olika dagarna.

Royal Ascot och Ascot har en stor betydelse i galoppvärlden. 1711 bestämde dåvarande drottningen Anna Stuart att det skulle hållas hästtävlingar i området. 1813 beslutades det att området för alltid skulle användas för hästsport. Man tävlade då en gång om året vilket numera har utökats.

Det jag själv saknar i Sverige är den där glitter och glamour känslan man har på Royal Ascot. Alla kända och okända är på plats, för det är där man ska vara denna veckan i juni - så är det bara. Drottningen är hedersgäst och jag tycker verkligen det hade det varit härligt om vi hade haft något liknande en tävlingsdag om året. Man får ju drömma i alla fall. Tills vidare får jag vara nöjd med att kunna följa detta underbara meeting från Ascot med toppsport mellan den 15-19 juni.

Foto: Edward Whitaker/Racing Post
Royal Ascot 2018 -  Engelska drottningen.jpg

Her Majesty The Queen anländer till Royal Ascot år 2018.

Två hästar att hålla utkik efter

Från söndagens tävlingar på Jägersro Galopp måste jag nämna Mountain som nu varit förkrossande i två starter på sprinterdistans och båda dessa insatser har gjorts med otrolig lätthet. Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Mountain startade säsongen på talet 83 i handicap, men har nu fått talet 91 att höja sig 8 kilo som nybliven fyraåring är starkt och nu lär det bli till att mäta sig med de bästa sprintrarna i Skandinavien framöver.

Vi avslutar med en notering från Bro Park i onsdags. Madeleine Smith har alltid minst en treåring i rockärmen varje år och det här året ser det ut att vara Noosa Spring. Han tog en mycket enkel seger i onsdags, 13 längder före tvåan. Det ska bli spännande att se var de startar nästa gång.

Foto: Stefan Olsson och Elina Björklund
Mountain och Noosa Spring.jpg

Lekande lätt! Mountain och Noosa Spring lär vi få se mer av.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sofia Presits 00192024-007-scoopdyga.jpg Sofia Presits 00192024-007-scoopdyga.jpg

Chantilly är fransk galoppsports hjärta. På en av banans största dagar – Prix de Diane-dagen (Oaksdagen) – klev en 20-årig svensk amatör in på banan och vann lopp. – Jag vågade knappt tro att jag vunnit, är det verkligen sant, tänkte jag när jag passerat mållinjen. Läs mer

Stall Fika fick se sin Isla Bonita (e. Barocci) göra ett starkt lopp i eftermiddagens andra lopp tillsammans med Martin Rodriguez.

Stoet hade tätkänning från början och in på upploppet såg hon stark ut. Det var ingen synvilla utan hon höll undan med en halv längd och kunde bärga sin andra seger i karriären (20 500 DKK). Ellinor Rasmusson tränar och Pernilla Nilsson är uppfödare.

Maria Westmans Noifsandbuts (e. Iffraaj) vann det sjätte loppet med Oliver Wilson i sadeln (16 000 DKK). Brian Wilson tränar.

Läs mer: Lopprepriser på Fasttrackracing.dk nyheter på Galopsport.dk, resultat på Dansk Galop och kommande tävlingar på Galopbane.dk

Foto: Burt Seeger
ZT-vIY5Q Isla.jpeg
Martini TOP Martini TOP

Stallformen för Anna Pilroth och Tobias Hellgren tycks hålla i sig. I samband med söndagens tävlingar på Bro Park följde paret upp den senaste tidens segerfest med ytterligare två fina fullträffar. Hederskämpen Martini tog sin andra viktoria inom loppet av bara några dagar och stallkompisen Archers Ignite ville inte vara sämre. Läs mer