Fredagsbloggen cover Queen Rouge.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om Queen Rouge som nu går till avel efter en framgångsrik karriär.

Fredagsbloggen: Pensionärer, storloppsvinnare och årets sista klassiker

15 oktober 2021 08:56

Två stjärnor har pensionerats, skandinaviska hästar siktar utomlands och Hasse Backe har skaffat galopphäst. Om detta och mycket mer kan du läsa i den här upplagan av fredagsbloggen, där galoppexperten Niclas Cronberg skriver om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar.

Åttaåringen fortsätter att leverera på högsta nivån

Vilken härlig vecka med bra sportsliga prestationer vi fått se. I söndags vann åttaårige Suspicious Mind en härlig upploppskamp knappt före Gold Tyranny i Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning. Per-Anders Gråberg satt som vanligt i sadeln på Suspicious Mind som tränas av Nina Lensvik. Två andra starka prestationer var Lennart Reuterskiöld Jr-tränade Plantstepsdream som besegrade Duca Di Como. Det blev ett lopp i rygg på Duca Di Como och över upploppet tog sig Plantstepsdream förbi den stora favoriten och segern blev förhållandevis enkel. I sadeln på Plantstepsdream satt Jacob Johansen.

El Guanche i träning hos Ricardo Ramallo imponerade stort i sprinterloppet. Det var ledning från start till mål som gällde och det här var första vinsten för de nya ägarna till El Gunche. Jag bytte ett par ord efter loppet med Manuel Martinez som red vinnarande El Guanche. Han var lyrisk och sa att den här hästen håller mycket hög klass och räcker mycket långt i Skandinavien.

Tävlingsreferatet hittar ni här

Suspicious Mind TOP

Suspicious Mind försvarade sin titel i Baker Tilly Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning i söndags.

Grupp 3 nästa för Quebello?

Tobias Hellgren-tränade Quebello har fått några rader i bloggen vid flera tillfällen. Det här är en väldigt intressant häst med stor utvecklingspotential. På Övrevoll i onsdags så levererade han ytterligare en topprestation med Anna Pilroth i sadeln. Det blir spännande att se var Quebello startar nästa gång, det har nämnts ett Grupp 3-lopp i tyska Hoppegarten eventuellt.

Quebello 3290.jpg

7 starter, 5 segrar och 2 andraplatser. Härnäst kan det bli Grupp 3 i Tyskland för Quebello. Bilden är från en seger på Göteborg Galopp i somras.

Ytterligare storloppsseger för Iron Butterfly

Niels Petersen hade en bra dag på jobbet den här tävlingsdagen på Övrevoll. Det blev segrar för både Could Be King, Kick On och den danska derbyvinnaren Iron Butterfly bland annat. Det låter som planerna är att resa utomlands med några av dem nu över vintern.

Tina Mortensen gjorde comeback som tränare 2020 i onsdags blev det en klassisk seger. Flambeau Rouge tog hem Norskt Oaks och reds till seger av Oliver Wilson. Det här var inte Tina Mortensens första klassiska vinnare ska man tänka på, för 2012 tränade hon Victoria Nguyen som vann Danskt Oaks.

Foto: Burt Seeger
IRON BUTTERFLY_D2I2294.jpg

Glada miner efter att svenskfödda Iron Butterfly segrade i Dansk Derby i somras. I onsdags galopperade hon hem ytterligare ett storlopp, denna gång Breeders Prize Classic på Övrevoll.

Championstriden i England tätnar

William Buick eller Oisin Murphy? Ja det är frågan på mångas läppar i galopptokiga England just nu. Striden om jockeychampionatet är väldigt tät, det skiljer bara två segrar mellan dem. Oisin Murphy som varit stor favorit till titeln jagas av William Buick och nog finns chansen där att norske William kan ta hem det.På Racing Post kan ni läsa mer

På tal om brittisk galoppsport, så har en spännande dokumentär har premiär i England på tisdag. På tisdag på ITV4 så visas Against The Odds, det första avsnittet av 10. I det här avsnittet så berättar Hollie Doyle om sin väg till galoppen och toppen. Den här dokumentärserien kommer att sändas från oktober till juli 2022 och det blir mycket galopp.

Foto: Amie Karlsson
William Buick 20161015-DSC_7983.jpg

Norska William Buick har chans att bli jockeychampion i Storbritannien

"Drottningen" går till avel

Queen Rouge har gjort sin sista start och går nu till avel. Det finns nog ingen galoppälskare i Skandinavien som inte gillar detta fantastiska sto. Detta fantastiska sto vann bland annat Danskt Derby 2019 med Oliver Wilson i sadeln. Queen Rouge vann 11 av 17 starter och genom hela sin karriär satt det bara en enda jockey på ryggen när det var dags för tävling. Det ska bli väldigt spännande att se vad hon kan lämna för avkommor i aveln.

På Galopsport.dk kan ni läsa mer

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Queen Rouge 6655.jpg

Queen Rouge och Oliver Wilson vann Stockholm Fillies & Mares Stakes (L) på Bro Park för ett år sedan, en av många segrar de tagit tillsammans.

Freestyler pensioneras

Ytterligare en häst som säkert ligger många varmt om hjärtat har pensionerats, nämligen Jessica Long-tränade Freestyler. Han blev bland annat tvåa i Stockholm Cup bakom omöjliga Square De Luynes.

Thank you Freestyler for everything! He ran his last race today. He is finishing his career sound after 40 starts, 7...

Posted by Long Racing on Saturday, October 2, 2021

Kan Sam ta hem Dansk St Leger?

På lördag avslutas den klassiska säsongen i Skandinavien. Danskt St Leger avgörs på Klampenborg och om Jessica Long-tränade Sam står som vinnare efteråt är det ingen större överraskning. På Galopsport.dk kan ni läsa om hur dominant ägaren Benny Andersson varit i det här klassiska loppet. Programmet till tävlingarna finns på Klampenborgs hemsida Galopbane.dk.

Dansk St Leger är för övrigt ett av loppen som Sams stallkompis Freestyler vann under sin framgångsrika karriär!

Sam

Sam med Jessica och Padraig Long. Han tävlar i Benny Anderssons schackrutiga färger.

Hasse Backe har skaffat galopphäst

Det är alltid kul när personer som är kända för många utanför galoppen blir intresserade av vår sport. I en intervju här på svenskgalopp.se kan ni läsa om en av dem, nämligen Hasse Backe och hur det kom sig att han skaffade sig en galopphäst.

Hans tvååring Malik Alfaykinj startar i Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris på Bro Park på söndag. Flera andra storlopp ska avgöras på söndag och vi får bland annat se den svenska derbyvinnaren Stroxx Carlras i Mischa Kahns Minneslöpning. Programblad och mer information hittar ni i kalendariet.

Hasse Backe och Malik Alfaykinj.jpg

Hasse Backe äger Malik Alfaykinj som startar på Bro Park på söndag.

Två ryttare i Polen

På lördag ska Kaia Ingolfsland och Anna Pilroth rida ett lopp i Polen som heter International Woman Power Cup. Det är åtta startande och i programtipsen nämns Kaias ritt som andravalet. Självklart håller jag tummarna för ett bra resultat för de våra i Polen.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

imageU1EB081V på Jägersro.jpg imageU1EB081V på Jägersro.jpg

Efter flera dagar med regn, snö och kalla temperaturer togs idag beslutet att ställa in galopptävlingarna på Jägersro den 5 och 11 december. Banan är inte i tävlingsmässigt skick. Läs mer

DucaDiComo_ElioneChaves.jpg DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves är en av de främsta jockeyerna i Skandinavien – och dessutom känd för att gärna testa sina vingar utomlands. Säsongen i Sverige lider mot sitt slut och i vanlig ordning är brasilianaren redo för nya utmaningar. Men nu ser pandemin ut att sätta stopp för planerna. Läs mer

AngelikaBerg.jpg AngelikaBerg.jpg

Hade det inte varit för en liten ponny som inte alls ville hoppa över hinder utan mest skenade omkring kanske Angelika Berg suttit på kontor idag. "Hemska tanke, det är ju jockey jag vill bli", säger hon och skrattar. Läs mer